Eldrerådet i Fauske advarer mot nedtrekk i stillinger innen pleie og omsorg og appellerer til kommunestyret å sørge for at det ikke vedtas ytterligere bemanningsreduksjoner. Foto: Helge Simonsen
Eldrerådet i Fauske advarer mot nedtrekk i stillinger innen pleie og omsorg og appellerer til kommunestyret å sørge for at det ikke vedtas ytterligere bemanningsreduksjoner.

Meninger

Forslaget til budsjett bekymrer eldrerådet

- Det er urimelig at hjelpetrengende eldre påføres ekstra kostnader, mener Fauske eldreråd.

Publisert Sist oppdatert

Eldrerådet er innforstått med de økonomiske utfordringer kommunen står i og som på en oversiktlig måte er beskrevet i budsjettdokumentet med tilhørende vedlegg.

Konsekvensene innenfor helse og omsorg er merkbar med allerede gjennomførte nedtrekk i tjenestetilbudet. Pleietrengende opplever i dag at det settes av for lite tid under hjemmebesøk til personlig kontakt.

Demografien tilsier at det raskt blir en høyere andel eldre i befolkningen. Antall pleie- og sykehjemsplasser er redusert og det forutsettes at nødvendig pleie og omsorg i størst mulig utstrekning skal skje i hjemmet. Reduksjon i antall stillinger vil etter eldrerådets mening klart bety dårligere kvalitet og enda mindre tid til personlig kontakt ved hjemmebesøk.

Eldrerådet oppfatter også at det er et meget hardt press på ledere innenfor helse og omsorgsområdet og ytterligere krav om nedtrekk gir grunn til bekymring for konsekvenser det medfører.

Gapet mellom lovpålagte tjenester og tilbudet kommunen leverer vil derfor bare bli større, og eldrerådet kan ikke se hvordan gapet kan
reduseres gjennom omorganisering, effektiviserings-tiltak og nye teknologiske løsninger.

Eldrerådet vil derfor klart advare mot nedtrekk i stillinger innen pleie og omsorg og appellerer til kommunestyret å sørge for at
det ikke vedtas ytterligere bemanningsreduksjoner. Krav til omstilling må stå i forhold til hva sektoren har mulighet til å gjennomføre!

Eldrerådet er også opptatt av å støtte opp under pågående arbeid med å effektivisere, omstille og videreutvikle samhandlingsområdet for helse og omsorg.

Det er også urimelig at hjelpetrengende eldre påføres ekstra kostnader knyttet til trygghetsalarmer spesielt når færre ressurser skal utføre omsorgstjenester for flere eldre. For eldrerådet er det viktig å få fram at tryggheten som trygghets-
alarmer representerer i større grad må sikres. Samtidig må nye teknologiske løsninger tas i bruk til erstatning for dagens trygghetsalarmer slik at flere hjemmeboende får en tryggere tilværelse til en rimelig pris.

I denne sammenheng vil eldrerådet uttrykke viktigheten av at eldre og brukere i større grad blir deltakende og hørt i planarbeid slik at medvirkning blir reell. Eldrerådet vil også mene at mulighetene for å oppnå merverdier gjennom medvirkning også er til stede.

Frivilligheten blir i budsjettdokumentet nevnt som en viktig medspiller framover for å oppleve kommunen som en god kommune å bo i. Det foregår i dag mange gode tiltak for eldre i regi av frivillig-
heten, og skal dette tilbudet opprettholdes over tid og ikke minst videreutvikles må det etter eldrerådets syn skje i et nærmere samarbeid med kommunen.

Mulighetene anses være mange
og potensialet stort for å oppnå
gode resultat gjennom samhandling mellom frivilligheten og kommunen.

Odd-Harald Larsen,
leder

Powered by Labrador CMS