Debatt:
- Det er viktig med fakta
Det er mange følelser i sving i debatten om vindkraft og Blastr Green Steel.
En god dose fakta hadde også hjulpet. Det gjelder også for innlegget til Amund Aunsmo i Saltenposten 08.april. Det er riktig som Aunsmo påpeker at det nylig er lansert planer om et større industriprosjekt i Fauske & Sørfold. Derimot er resten av innlegget i det store og hele basert på spekulasjoner.
Bak planene om å etablere grønn stålproduksjon står selskapet Blastr Green Steel. Vi i BRUS har jobbet tett med Blastr, gjennomført en egen ringvirkningsanalyse og vært en koordinator med kommunene.
Blastr Green Steel kan bli Norges største landbaserte industriprosjekt og er definitivt nettopp det, et industriprosjekt som vil gi store ringvirkninger og sysselsetting i hele Indre Salten. Det er et prosjekt som i størrelse og omfang ikke skal undervurderes. Det er helt naturlig at prosjektet skaper oppmerksomhet, men det vil tjene debatten som må komme at den er faktabasert og ikke lener seg på spekulasjoner.
For vår del er det viktig å få frem fakta, i dette industriprosjektet, med mulighetene industriprosjektet har, samt få klarhet i konsekvensene ved fordelene, og ulempene dette prosjektet vil gi. Det handler om å legge til rette, og skaffe seg gode fakta- og beslutningsgrunnlag. Det er også dette kommunestyrene skal ta beslutte i mai. Om å la Blastr Green Steel starte utredninger for konsekvenser, av både positiv og negativ art. Vi er helt sikre på at dette vil kunne gi store muligheter, mange nye høykompetente arbeidsplasser som vil gi et Salten, «før og etter».
1. Produksjon av grønt stål er energikrevende og på grunn av det betydelige kraftbehovet, vil det være behov for å bygge ut landbasert vindkraft for å sikre at det er nok kapasitet i strømnettet. Uten ekstra kraftproduksjon er det ikke mulig å etablere denne typen aktivitet i Fauske / Sørfold.
2. Blastr Green Steel er et industriprosjekt, ikke et vindkraftprosjekt. Landbasert vind har til tider vært et omstridt tema i Norge. Derfor har norske myndigheter vært opptatt av at det er til enhver tid et prosesser for å vurdere denne typen aktivitet og et hensiktsmessig konsesjonsregime (nå under revidering) på plass.
3. Det betyr at alle relevante forholde skal undersøkes, det skal være god dialog med alle berørte parter, og denne typen aktivitet skal konsekvensutredes. Blastr Green Steel sine planer om grønn stålproduksjon i Fauske / Sørfold er naturligvis intet unntak.
4. Det er for tidlig å si noe om hvor mye kapasitet som må bygges ut, hvor mange turbiner og hvor store disse må være. De tallene som Aunsmo opererer med, er rent spekulative i så måte og innlegget får står for forfatterens regning. Det som er fakta er at Blastr Green Steel, ønsker at kommunene prinsipielt skal si ja til å utrede konsekvensene, om det i det hele tatt er mulig å utvikle ny kraft fra i god dialog med alle parter.
I vår region, har vi komparative fortrinn for å legge til rette for fremtidens industriarbeidsplasser, der vi tar krafta kortreist i bruk til å skape industriarbeidsplasser med høy verdiskaping. Men vi må samtidig produsere mer fornybar energi, fra vannkraft og vindkraft, for å kunne skape mer. Alle seriøse scenario viser at vi vil ha et underskudd av kraft allerede før 2030.
Vi i BRUS ønsker denne typen industriell aktivitet velkommen i regionene. Vi mener den vil bety mye for det lokale næringslivet, den vil skape store ringvirkninger og betydelig inntekter til kommunene. Det er fortsatt langt frem, og betydelig arbeid som gjenstår, men vi har stor tro at grundig og godt arbeid og stor grad av åpenhet og dialog vil være viktige forutsetninger for å lykkes.