Illustrasjonsbilde fra et tidligere Urban Trigger-prosjekt laget av NTNU-studenter. Foto: Bø Bjørving Osnes
Illustrasjonsbilde fra et tidligere Urban Trigger-prosjekt laget av NTNU-studenter.

Studenter skal bidra til å utvikle fremtidige Fauske sentrum

(FAUSKE) I neste uke vil Fauske få besøk av en klasse fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Publisert Sist oppdatert

Besøket skal resultere i konkrete forslag på hvordan Fauske sentrum kan utvikles ytterligere etter omlegging av E6 og RV 80.

- Det hersker neppe mye tvil om at Norge er inne i sin største urbaniseringsprosess noensinne, og det er viktig at det tenkes helhetlig, og ikke minst at man drar inn nye elementer i kommunale planer og strategier, sier kommunalsjef Trond Heimtun.

Framtidsrettet

Samarbeidet med NTNU er et ledd i det fireårige prosjektet Fauske kommunestyre vedtok for å få til en framtidsrettet utvikling.

I styringsgruppa til prosjektet ligger det et ønske om helhetlig satsning på sentrum. Det betyr at byromstenking og temaet «hvordan få flere folk til å bo i sentrum» skal inn i strategien for utvikling av Fauske.

Samarbeider

Kommunen har, sammen med NTNU, jobbet foregående høst og vinter med et opplegg som skal involvere politikere, frivillige, og ikke minst engasjere de unge i samfunnet for å fange opp hvordan de ser for seg samfunnet, sentrum og verden om tretti til førti år.

Nye metoder

Arkitektutdannelsen i Norge er blant annet lokalisert til NTNU i Trondheim der fagmiljøet er sterkt og ofte fornyes for å fange opp nye trender, forske på bruk av nye metoder, samt at studentene også reiser rundt om i landet for prosjektoppgaver som Fauske nå er i gang med.

En av metodene NTNU bruker i slike oppgaver kalles altså «Urban Trigger».

Om metoden

Metoden er basert på lokalisering av et samfunn der bedrifter, skoler, barnehager, byrom, og så videre, er viktige punkt for å finne ut hvordan et sentrum kan videreutvikle seg i løpet av en tretti- til femtiårsperiode.

Tidsperspektivet er viktig med tanke på utvikling av sentrum, næring og bolig, men også for samferdsel og transportveger ikke bare i indre sentrum av Fauske men også Fauske by i sin helhet.

Noen av faktorene i arbeidet som gjøres er hvordan skape nye, moderne byrom sett i sammenheng med å få flere folk til å ville bruke og bo i sentrum,

Kartlegging

Sameksistens med små bedrifter og vending av byuttrykket mot havet er andre viktige elementer i kartleggingen.

Møter næringslivet

Prosjektet ledes av prosjektleder Jørgen Hallås Skatland og Professor Ole Møystad, som sammen med hele klassen kommer til Fauske tirsdag 27. august og blir værende fram til og med fredag 30. august.

Under besøket skal de skal samle informasjon og skape seg et bilde av utviklinspotensialet for å utvikle sentrum.

Vil ha innspill

NTNU-delegasjonen ønsker å møte involverte som har innvirkning på utvikling av Fauske sentrum inn i fremtiden, og herunder viktige aktører som politikere, bedrifter og næringsliv, lag og foreninger, samt en skoleklasse ved Vestmyra som har tidligere også har utarbeidet viktige innspill.

- NTNU har satt noen begrensinger i forhold til antall aktører for å kunne rekke over alt som skal gjøres på en hektisk liten uke. Programmet vil kreve betydelig arbeidsinnsats, men Fauske kommune ser frem til et spennende arbeid og resultat, sier Heimtun som gleder seg til å se hva studentene kan bidra med på Fauske.

Powered by Labrador CMS