ALT MULIG-DAME. Astrid Wang Olsen gjør de fleste oppgaver ved Sulitjelma hotell. - Man må ikke være redd for å stå på når man er i denne bransjen, sier hun.Espen Johansen
Kjøpte hotell i særklasse
- Det hjelper å være litt ”tullat” når man skal drive hotell, sier Astrid Wang Olsen.
Leif-Helge Olsen og Astrid Wang Olsen overtok Sulitjelma hotell i slutten av 2019.
- Leif-Helge liker å ha sånn cirka 45 baller i luften samtidig, så da vi avsluttet noe av båtaktivitetene vi hadde, så snakket vi litt om at det hadde vært artig å prøve noe annet, sier Astrid.
Ikke bare kjøpte han to fraktebåter, han dro også til Sulis for å se på hotellet - og la inn et bud.
Annonse
Annonse
- Det budet var vi helt sikre på kom til å bli avvist, men slik gikk det ikke, ler hun.
Annonse
Saken fortsetter under bildet
SOLVEGG. Ute er det kommet nye møbler slik at gjestene kan nyte finværet og utsikten.Espen Johansen
Det var mye som skulle gjøres med hotellet, men hun forsikrer om at selv om det har vært lange dager og kjempetravelt så har de hatt det veldig artig også.
- Vi har innredet omtrent hele hotellet. Det var ikke så mye igjen, men vi har funnet møbler og bilder. Noe av det som sto igjen har vi brukt, baren er for eksempel omtrent som den var. Bilder har fått nye rammer, og noen skatter har vi funnet her, sier hun.
Annonse
Det er gjort en betydelig investering i inventar og nå holder de på med oppussing av rommene. Stadig flere av dem framstår som nye og fine. Hotellet huser 62 rom, og i overkant av 50 av dem er operative nå. På sikt skal alle 62 være renovert.
Saken fortsetter under bildet
OPPUSSET. Slik ser de nyoppussede rommene ut.Espen Johansen
GAMLE ROM. Her er et av rommene som venter på oppussing.Espen Johansen
- Det er... unnskyld, jeg må ta denne, sier Astrid og strekker seg etter telefonen.
Da tar vi litt en liten historietime:
Sulitjelma hotell var tidligere representasjonsskapsbolig for Sulitjelma gruber, etter å ha blitt flyttet til Sulis fra Badderen ved Kvænangsfjorden tidlig på 1900-tallet.
Dermed kunne man i Direktionens Villa huse de høye herrer når de ankom stedet, som regel én gang i året. Direktørboligen er også en del av hotellet.
Direksjonvillaen var også hovedkvarter for tyskerne under krigen, og ble bygd om og pusset opp etter krigens slutt.
Saken fortsetter under bildet
PEISESTUA. Dype, gode stoler og god plass preger peisestua på hotellet.Espen Johansen
I 1982 ble villaen omgjort til hotell med 50 sengeplasser, før det ble renovert og bygd ut i 1993, eid og drevet av Norsk Arbeidsmands forbund og AOF. Skagen hotell overtok i 2001, før det ble lagt ut for salg i 2015. Senere på året ble det offentliggjort at det skulle tas i bruk som mottak for syriske flyktninger. Da den perioden var over ble det lagt ut for salg igjen, før det fant sine nåværende eiere.
- Hvor var vi ? Jo, jeg har funnet noen gamle skatter her. I alle fall det jeg ser på som skatter. Her er lysestaker fra 1655, bilder som Kong Olav hadde med seg da han var her som kronprins på slutten av 1950-tallet, og masse annet flott, sier Astrid begeistret.
Saken fortsetter under bildet
KONGELIG. Her, i peisestua, er bildene Kong Olav hadde med da han besøkte Sulis som kronprins.Espen Johansen
- Det er godt å ha et hotell med særpreg. Her er det hjemmekoselig med stor peis og det hele. Slik skal det være her. Vi skal pusse opp mye mer, men beholde stilen, forsikrer hun.
Fortsatt har det ikke vært offisiell åpning. Det sørget korona-situasjonen for, men dørene var åpne i februar, og gjenåpnet på våren.
Annonse
- Nå skal det være åpent hele tiden, men vi kommer ikke til å ha fast middagsservering på ukedagen. Foreløpig holder vi oss til helgene på det, men det er mulig å ta kontakt med oss, så kan vi tilby enkle retter også midt i uka.
Saken fortsetter under bildet
BERØMT. Sulitjelma hotell sin grillede tørrfisk med bacon, poteter, ertepuré og gulrotstuing er alene grunnen til at mange oppsøker hotellet.Espen Johansen
Astrid er eier, resepsjonist, kokk, servitør, bartender, renholder, oppvasker og jobber på kontoret.
- Jeg stortrives, men det kan være slitsomt når det blir 12-14 timersdager. Jeg var på jobb i over et døgn for en stund siden, ler hun.
Astrid og Leif-Helge tenker både kortsiktig og langsiktig samtidig. De er opptatt av å gjøre maksimalt ut av hver dag nå i sommer, men tenker å drive hotell i mange år framover.
- Vi håper å bli innarbeidet i markedet. I år blir det vel stort sett norske gjester. Vi tar gjerne imot til både kurs, konferanser og når den tid kommer - julebord. Møterom er under modernisering, og vi vet at vi må bygge oss opp, sier hun videre.
Saken fortsetter under bildet
PIANO. - Dette pianoet har tilhørt Bodø-ordfører Ida Pinnerød og ble gitt bort. Da var hotelleierne raske med å sikre seg det.Espen Johansen
I sommer jobber hun der sammen med Leif-Helge, Emma Clarke og Steve Wright. Og så er polske Marcin der av og til. I tillegg har de noen som jobber på timesbasis.
Målsetningen er å være et både sommer- og vinterhotell.
- Sulis er begge deler. Både vintersted og sommersted. Jeg ble overrasket over hvor mye bra som er her. Isbre, alpinanlegg, fiskevann, milevis med skiløyper og fantastisk terreng for de turglade, sier Astrid, og er spesielt begeistret over at det er en bar på toppen av alpinbakken i Fjellandsbyen.
- Det er artig! Sånt ser man ikke ofte, ikke i Nord-Norge i alle fall. Det må jo bli et trekkplaster, mener hun.
Saken fortsetter under bildet
BORDPYNT. Lyststakene er selvsagt fra Saulo.Espen Johansen
Hun håper at hotellet skal bli booket til sommerens aktiviteter og også at det neste vinter skal fylles opp av Kobberløpere, vinterferiefolk og påsketurister.
- Vi har et ønske om å få til noe transport mellom her og fjellet, i alle fall i perioder, fortsetter hun.
Nå bor de litt på hotellet, litt i et hus i Sulis og litt i Bodø. Kanskje blir det permanent flytting.
- Det er til vurdering, men vi har fortsatt mye å holde på med i Bodø, så vi får se, sier hun.
- Vi er i alle fall blitt tatt veldig godt imot her, og det er stor positivitet rundt hotellet. Stamgjestene er allerede blitt mange, og folk kommer jo ens ærend fra Fauske for å spise her, smiler hun.
- Er det den grillede tørrfisken som lokker?
- Den har mange hørt om og vil prøve ja, sier hun videre og legger til at indrefiletet nok er en veldig god nummer to.
Saken fortsetter under bildet
SØNDAGSMIDDAG. Mange fastboende i Sulis tar søndagsmiddagen på hotellet, men det er også mange som tar turen fra Fauske bare på grunn av maten. Her er fra venstre Marit Abelsen Rognmo, Trond Helland, Siv Lillian Johansen, Ottar Skjellhaug, Lisbeth Kvæl, Laila Kvæl og Bjørn A. Rognmo klare for middag.Espen Johansen
Hun stortrives med travle dager på hotellet.
- Man må være litt ”tullat” for å hoppe på noe sånt, og man må i alle fall ikke være redd for å stå på. Vi har ikke hatt tid ennå til å utforske nærmiljøet skikkelig ennå, men både Sjønstå, Jakobsbakken og Daja er på lista. Det blir noen turer opp fra hotellet til Qualekummen, men hittil ikke så mye mer enn det, sier Astrid.
Men med planer som går mange år fram i tid, så skal hun nok rekke over det også.
Nå er det fullt fokus på sommergjestene og fortsatt oppussing av ærverdige Sulitjelma hotell.
VIL HA MER. Saulo-produkter er Astid og Leif-Helge hele tiden på jakt etter mer av.Espen Johansen
UTSIKT. Store vinduer gir utsikt til naturen mens man for eksempel nyter en bedre middag.Espen Johansen
LYSEKRONE. - Litt overdådig må kunne kunne tillate oss å være, sier Astrid som er veldig glad i denne lyskronene.Espen Johansen
GAMLE. Disse lysestakene fant Astid på hotellet. Inskripsjonen lyder: Iochim Witling 1655. Kanskje var det tyskerne som hadde dem med seg under krigen, tror hun.Espen Johansen
RESEPSJON. Her tar Astrid og de andre ved Sulitjelma hotell imot gjestene.Espen Johansen