PROVOSERT. Jan Arild Ellingsen og Saltdal Frp vil at Fylkesmannen i Nordland skal vurdere om avvisningen av Edelfarms dispensasjonssøknad var lovlig. Foto: Designia – Lars Antonsen
PROVOSERT. Jan Arild Ellingsen og Saltdal Frp vil at Fylkesmannen i Nordland skal vurdere om avvisningen av Edelfarms dispensasjonssøknad var lovlig.

Stiller spørsmål om lovligheten og reagerer på antydninger om korrupsjon

(SALTDAL) Saltdal Frp stiller spørsmål ved om nei-vedtaket i Edelfarm-saken er lovlig, og Jan Arild Ellingsen reagerer sterk på antydninger om korrupsjon.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av april vedtok kommunestyret i Saltdal med 11 mot 10 stemmer å avvise Edelfarms søknad om dispensasjon om større arealer i Daumannvik.

Saltdal Frp har bedt Fylkesmannen i Nordland om å vurdere lovligheten av vedtaket.

– Vi syns det er interessant at søknaden avvises til tross for at administrasjonen mener det var grunnlag for å behandle søkanden, og stiller derfor spørsmål ved om det er et lovlig vedtak, sier Jan Arild Ellingsen.

Helt greit

Bakgrunnen for at flertallet ved Senterpartiet, Saltdalslista og Rødt avviste søknaden, er at de ser saken i forbindelse med behandlingen av Kystoneplanen for Skjerstadfjorden.

I et kommunestyrevedtak ifjor sommer utsatte kommunestyret sin behandling av planen, blant annet fordi de ønsker mer kunnskap om miljøforholdene i fjorden.

– Frp har full anledning til å be om en slik kontroll, og utover det har jeg ikke noen kommentar til det, sier ordfører Rune Berg.

Landbasert

Saltdal Frp viser i sitt krav om lovlighetskontroll til at ingen fagmyndigheter hadde innvendinger mot dispensasjonssøknaden, og Ellingsen oppfatter at avvisningen kommer som en følge av at flertallet egentlig ønsker landbasert oppdrett.

– Jeg mener Senterpartiet i diskusjoner har uttalt at de primært ønsker landbasert oppdrett, og jeg har ikke noe problem med det ønsket, men det er ikke opp til kommunestyret i Saltdal å lage regelverk for oppdrettsnæringen, sier Ellingsen.

Han bekrefter at det ikke står noenting i vedtakene om et ønske om landbasert oppdrett, men sier han oppfatter at det kan være bakgrunnen for at Sp stemmer som de gjør.

Skriftlig

Ordfører Berg avviser at bakgrunnen for at de avviser søknaden fra Edelfarm har noe med et ønske om landbasert oppdrett å gjøre.

– Det er kanskje sagt at i diskusjoner at vi ønsker landbasert oppdrett, men vi har aldri sagt noe om det i våre vedtak, og mener man må forholde seg til de skriftlige vedtakene i saken, sier Berg.

Han er forøvrig på linje med Ellingsen syn på kommunen rolle opp mot oppdrettsnæriingen.

– Vi har kun myndighet til å ta stilling til hvilke arealer næringen skal bruke, og har ikke myndighet til å bestemme noe mer, det er korrekt, sier Berg.

Mål

Ellingsen og Frp håper lovlighetkontrollen vil gjøre at kommunestyret må gå en ny runde for å se på om de står inne for vedtaket, og om de gjør det, at fylkesmannen vurderer saken.

– Vi ønsker å avklare tvilen vi har i denne saken. Lovlighetskontroll er en form for kvalitetssikring av demokratiet, som jeg setter stor pris på, sier Ellingsen.

Frp-politikeren ser kun fordeler med at vedtaket blir kontrollert.

– Taper vi saken har vi fått sjekket ut vår tvil til vedtaket, og vinner vi viser det at Senterpartiet har vært på tynn is i denne saken, sier Ellingsen.

Reagerer

Da saken var oppe til behandling i kommunestyret ba Senterpartiets Christian Ruså om at det ble lagt inn en protokolltilførsel knyttet til pengestøtten Edelfarm AS og Øksheim R AS ga til Frp under valgkampen.

I protokolltilførselen heter det at Sp Saltdal forutsetter at støtten er gitt på lovlig hvis, men:

”Ber om at administrasjonen for ettertid også synliggjør slike lovlige økonomisk bindinger mellom sak og et politisk parti i sine saksutredning”.

Dette reagerte Jan Arild Ellingsen sterkt på i møtet, og han er fortsatt kraftig provosert:

– De antyder rett og slett at vi er korrupte, og når de ikke tørr å ta en diskusjon på det, viser det at de er noen j**** feiginger, sier Ellingsen.

Idiotisk

Ellingsen mener det ville vært helt greit å ta en prinsipiell diskusjon på habilitet og bindinger, om det ble gjort i forkant av behandlingen.

Men at det kommer underveis i behandlingen mener han er et slag under beltestedet fra Senterpartiet. Arbeiderpartiets Kjell Magne Johansen sa seg enig i møtet, om at dette var en dårlig behandling av Frp.

– Om de ønsket en debatt om Frps habilitet skulle de gjort det før behandlingen av saken, men koblingen mellom partistøtte i valgkampen og denne saken er etter mitt skjønn idiotisk, sier Ellingsen.

Ordfører Berg sier at han har respekt for at Ellingsen reagerer, men vil ikke kommentere saken utover det.

Ikke inhabil

Saltenposten har bedt ekspert på forvaltningsrett, jusprofessor Jan Fridtjof Bernt vurdere hvorvidt pengegaver fra Edelfarm har noe å si for habiliteten til Ellingsen og Frp. Det har den ikke, konkluderer Bernt:

– Det at en bedrift gir pengestøtte til et politisk parti, skaper ikke inhabilitet. Det er et system som er ganske gjennomarbeidet i det norske samfunn. Norsk industri gir penger til Høyre, og LO gir penger til Arbeiderpartiet, uten at de blir inhabile til å behandle saker knyttet til bedriftene og næringene, sier Bernt.

Han påpeker at et parti heller ikke kan bli vurdert inhabil.

– Det er det kun enkeltpersoner som kan bli, og da bare medlemmer som enten har en ledende posisjon i partiet, eller har særlige private interesser i saken. Heller ikke ledende tillitsvalgte i partiet vil bli inhabile bare fordi partiet har mottatt penger fra enkeltaktører, sier Bernt.

Oppdrag

Børge Torbergsen i Norges Miljøvernforbund (NMF) er blant dem som har stilt spørsmål ved Ellingsens tilknytning til Edelfarm, fordi han gjennom sin konsulentvirksomhet har hatt oppdrag for selskapet.

Som Saltenposten tidligere har omtalt, jobbet Ellingsen på oppdrag fra Edelfarm med å løfte fram næringens argumenter mot den såkalte lakseskatten ifjor. Utover det opplyser Ellingsen å ha hatt et annet oppdrag for selskapet.

– Jeg har ingen oppdrag for dem nå, men hadde ifjor et oppdrag med å sette dem i kontakt med stortingspolitikere i sentrale posisjoner i forbindelse med søknaden om utviklingskonsesjoner, sier Ellingsen.

Ikke nok

Heller ikke et slik oppdrag vil medføre at Ellingsen er inhabil, ifølge jusprofessor Jan Fridtjof Bernt:
– Normalt vil vedkommende bare bli inhabil ved behandlingen av den saken der vedkommende har vært lobbyist eller engasjert som rådgiver. Det må være tale om fastere og mer langvarig tilknytning til bedriften før hun blir inhabil i andre saker som angår bedriften, sier Bernt.

Slag under beltet

Jan Arild Ellingsen påpeker at han for to år siden hadde et lignende oppdrag for Vev-al-plast, og at han også har hjulpet ordfører Rune Berg med å komme i kontakt med beslutningstakere. Sistnevnte har ikke vært betalte oppdrag.

Ellingsen mener det viser en total mangel for respekt at Senterpartiet antyder at han erkjøpt og betalt, slik at han oppfatter protokolltilførselen.

– Jeg har drevet med politikk siden 1991 og det er første gang jeg blir koblet til noe noen mener er uetisk. Jeg er kjent for å være en særing og en som er veldig tydelig på hva jeg mener, og da selger jeg meg ikke for en røykalaks, sier Ellingsen.

– Hvor mener du grensen går for hvorvidt man er habil eller ikke?

– Hadde jeg hatt bindinger til næringsaktører ville jeg automatisk vært inhabil knyttet til selskapet. Jeg har ingen avtaler i Saltdal og er dermed habil, sier Ellingsen selv.

Powered by Labrador CMS