ARRANGØRENE. Isak Bø Rørnes, ansatt i Wenberg fiskeoppdrett AS og Trine Stenvold, leder av Fauske Næringsforum. - DNB stiller med mat i pausen til alle som har sikret seg billett i Fauske kino, forteller Trine.Lise Ailin Rosvoll
«Sterke menn gråter også» skal strømmes på Saltenpostens nettsider
Streamen blir vist uten betalingsmur slik at alle interesserte kan delta, enten i salen eller fra sin egen stue.
Saltenposten har tatt initiativ til å livestreame foredraget gratis, med god hjelp av kinosjef Mathias Lundteppen.
- Streamen vil være åpen for alle som ikke har abonnement også, opplyser daglig leder i Saltenposten, Sverre Breivik.
- Men pass på å få den med deg mens den går, det blir ikke lagret noe opptak av foredraget, legger han til.
Annonse
Annonse
Streamen vil altså gå på Saltenpostens nettavis fredag 7. februar fra klokken 13:00 til 15:30, samtidig som foredraget er i Fauske kino.
Annonse
– At foredraget livestreames, betyr at vi kan nå ut til alle som ikke fikk tak i billetter, både her i Salten og ellers. Vi synes dette er et flott initiativ fra Saltenposten som jeg vet at mange vil sette veldig stor pris på, sier Trine Stenvold, leder av Fauske Næringsforum.
- Kanonbra, istemmer Isak Bø Rørnes.
Lurer du på hva en «livestream» er?
Live streaming, eller direktestrømming, innebærer at underholdningen sendes over internett samtidig som den tas opp. Da ser du innholdet på samme måte som du er vant til med tradisjonell, lineær-TV.
OBS: Det vil ikke bli lagret noe opptak av foredraget, så om du ønsker å se foredraget, da må du se det mens det går.
- Mange føler seg alene
Annonse
Like etter at Saltenposten omtalte arrangementet tidligere i januar, vekket det stor interesse, og i løpet av kort tid var alle billettene revet bort, forteller arrangørene Isak Bø Rørnes ved Wenberg Fiskeoppdrett AS og lederen av Fauske Næringsforum, Trine Stenvold.
Flere har kontaktet dem etter at artikkelen kom ut i håp om å få tak i billetter.
- Jeg mener at dette bare viser hvor stort behovet faktisk er for å snakke om menns psykiske helse på en langt mer åpen måte enn vi gjør i dag, sier Isak.
Han mener samfunnet fremdeles har en lang vei å gå før det ikke lenger er et stigma å snakke åpent om egen psykisk helse, spesielt om man er mann.
- Man vil jo ikke bli sett som svak, eller være han som sliter psykisk. Jeg tror også at mange ikke forstår at man har et problem før det virkelig smeller, sier Isak.
Han håper at de som får med seg foredraget kan føle seg tryggere på at det er greit å snakke mer åpent om det man sliter med:
- Jeg tror at når man får høre historiene til andre, så føler man seg ikke så alene om å slite med noe. Altfor mange bærer ting på innsida, og lar det tære på seg til det går galt. Å snakke om det, det hjelper faktisk.
Det å ha noen å snakke med, og det å forstå at man ikke er
til bry for noen om man ønsker noen å dele tankene med - er viktig, mener Isak.
- Alle ønsker å prestere, men skal man klare det, så må man ha hodet i orden. Ingen bygger karakter om man bare har gode dager. Og det skal ikke være noen skam i å slite i perioder.
Også Trine ønsker at terskelen for åpenhet må senkes:
- Jeg
tror vi kvinner har lettere for å snakke om ting, mens menn ofte holder det inni seg til det brister. Kanskje er det også derfor statistikken viser at hele to av tre som tar sitt eget liv i Norge hvert år, er menn?
«Den stille kampen bak fasaden»
Foredraget, som er et samarbeid mellom Wenberg Fiskeoppdrett og Fauske Næringsforum, begynte med en idé fra Isak.
Annonse
Wenberg har samarbeidet med Felix Baldauf over mange år gjennom bryterkarrieren hans, og en del av denne kontrakten innebærer at de kan leie han inn til å holde foredrag.
- Dette har vi aldri benyttet oss av, men prosjektet hans «Bror- Den stille kampen bak fasaden», som han har sammen med kompisen sin Even Karpuz, er så bra at vi ønsket å hente dem hit for å få dem til å holde foredrag for ungdom, forteller Isak.
Til nytte for næringslivet?
Ved en tidligere anledning hadde Trine nevnt for Isak at dersom han hadde noen idéer til arrangementer de kunne samarbeide om, så måtte han gjerne ringe til henne.
- Jeg trodde ikke Trine ville tenke at dette var et foredrag som var interessant for næringslivet, men jeg fant ut at jeg måtte ringe henne likevel, hun hadde tross alt sagt at dårlige ideer også var lov å komme med, forteller Isak og trekker på smilebåndet.
Trine tente umiddelbart på ideen, og ikke uten grunn:
- Dette er et viktig tema. Det er så enkelt at om folk ikke har det bra psykisk, så fungerer de heller ikke i jobb. Og fungerer ikke folk i jobben sin, da fungerer ikke næringslivet heller.
I tillegg til Felix Baldauf, Even Karpus og den lokale næringslivstoppen Kay Roger Pettersen, vil også Ben Stenvold fra Nav Arbeidslivssenter være der for å orientere om arbeidslivspakken "Vi sees i morgen", en kurspakke om arbeid og psykisk helse.
- Mange er ikke klar over at Nav har en slik kompetansepakke, sier Trine.
Var ikke forberedt
Selv om både Trine og Isak er enige om at foredraget er viktig og verdt å få med seg, så var de på ingen måte forberedt på hvor stor interesse det faktisk ville bli rundt det.
- Vi skulle jo egentlig møtes i dag for å diskutere hvordan vi skulle fronte arrangementet, men alle billettene var jo borte for ei uke siden, sier Isak.
- Det varmer at dere har tatt tak i å få dette sendt på Saltenposten, jeg vet at det er mange som skulle ønske at de fikk tak i billett, og det er flott at disse får en mulighet til å få det med seg, legger Trine til.
Vil gjøre mer
Faktisk har interessen vært så stor at det vil bli opprettet et prosjektfond for å kunne arrangere liknende flere ganger.
- Edelfarm, Wenberg og Salten stamfisk kommer til å bidra med en betydelig sum, forteller Isak.
- Vi vil få opprettet en Vipps-konto til fondet, legger Trine til og oppfordrer samtidig andre bedrifter om å bidra med det de kan.
- Håpet er at vi kan få til et slik foredrag hvert år, med ulike foredragsholdere og kanskje andre tema og problemstillinger, men med mål om å kunne snakke åpent om psykisk helse.