PROSJEKT. Kathrine Moan Larsen og Tove Wensell er to av styremedlemmene i ”Folk og lys i Sulis-hus. De to andre er Terje Skaugvold og Morten Jørgensen. Nå er jobben med å restaurere gjestgiveret satt opp i 1890 startet. Foto: Foto: Espen Johansen
PROSJEKT. Kathrine Moan Larsen og Tove Wensell er to av styremedlemmene i ”Folk og lys i Sulis-hus. De to andre er Terje Skaugvold og Morten Jørgensen. Nå er jobben med å restaurere gjestgiveret satt opp i 1890 startet.

Startet nytt storprosjekt i Sulis

En ny forening har sett dagens lys i Sulitjelma, og målsettingen er å ta vare på historiske hus og kulturminner. Og det er ikke småtteri de har startet med.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: Første dugnad for å renovere det gamle gjestgiveriet, rett ved storkontoret er allerede unnagjort, og vegetasjonen som hadde tatt over området er nå
borte.

Brageprisrommet

Det er allerede foreslått å bevare det navnet også i framtiden.

Bygget huser rommet der Sissel
Solbjørg Bjugn skrev en bok som fikk Brageprisen, og som noen har kalt ”Brageprisrommet”.

Bjugn fikk i tillegg til Brageprisen også en Vesaas-pris for sin lyrikk.

Nytt foreningsnavn

«Folk og lys i Sulishus» ble besluttet opprettet som forening 15.mai, og initiativtakerne ønsker inderlig at de gamle historiske husene og kulturminnene i Sulis skal tas vare på for framtiden.

Foreningen er samme gruppa som «Folk i husan», men har skiftet navn etter at de oppdaget av Bjørn Dæhlie og co hadde «tatt navnet» deres.

Finne felles vei

- Vi ønsker at alle som eier hus i Sulis ønsker det samme og at vi sammen finner en vei videre for at alle hus skal bli beboelige og eller brukbare igjen, sier Kathrine Moan Larsen på vegne av styret.

De mener bestemt at den spesielle industrielle gruvehistorien og den kulturhistoriske verdien på husene i Sulitjelma gjør at de er verdt å ta vare på.

- De fleste gamle husene i Sulis er store og det kan være mye å ta vare på for mange. Kanskje er det bygningsmessige utfordringer som gjør at kostnadene blir en utfordring? Eller at man mangler eller ikke får tak i kompetanse til restaurering og vedlikehold.

Ikke verdsatt

Mange hus i Sulis ble ”gitt bort” for én krone etter gruvedriften og ikke verdsatt av banker eller låneinstitusjoner.

- Verdiene har heldigvis steget, men langt fra verdien om hus hadde stått i sentrale strøk, sier Moan Larsen.

Inspirere hverandre

Det har også blitt opprettet en Spleis for å skaffe midler til restaureringen, og fredag formiddag hadde 100 givere støttet prosjektet med over 37.000 kroner.

- Uansett, skal vi få til noe må vi mobilisere lokalt, motivere og inspirere hverandre. Få gode råd og kanskje noe hjelp på veien til målet. Vi håper å få hjelp fra de ulike fag-
instanser lokalt, regionalt og nasjonalt for våre felles kulturskatter, heter det videre.

Seminar med fagfolk

Hva bygget skal brukes til i fremtiden, ønsker styret innspill på fra alle, og de tar initiativ til et større seminar i samarbeid med Sulitjelma nærmiljøutvalg 4. og 5. september på Folkets hus.

Inviterte gjester blir blant annet kulturminnefondet, fortidsminneforeninga, prosjektet «Lys i gamle hus», offentlige etater, fylkeskommunen, klima- og miljødepartementet, riksantikvaren og Sulitjelma historielag.

Bygg fra 1890

- Det som på folkemunne kalles ”gammelhotellet”, eller ”Gjestgiveriet” var Sulitjelma Aktiebolags første administrasjonsbygg, satt opp rundt 1890, forteller lokalhistoriker Wenche Spjelkavik.

- 14. januar 1891 var første telefonlinje fra kontoret til Jakobsbakken etablert, og før året var omme hadde kontoret kontakt med åtte telefonapparat - fra Finneid til Ny-Sulitjelma.

- I 1893 ble en ny etasje satt opp, og man hadde da kontorer i første og sju gjesterom i andre etasje. Dette huset var administrasjonskontor fram til 1907, da ”Storkontoret” sto ferdig, opplyser hun videre.

Skiftet eier flere ganger

Derfra ble det gamle gjort om til hotell for gruveselskapet, og var i drift frem til 1981, da direksjonsvillaen ble nytt hotell med andre eiere.

Gjestgiveriet ble overtatt av Per Loe som både bodde der og leide ut til annonseavisa Kjøp og salg som eksisterte fra 1987 til 1992.

- I år 2000 ble det solgt videre og igjen i 2013, da til Pobeda AS, som brukte det som bolig for rumenske arbeider som jobbet på et prosjekt ved sykehuset i Bodø. I år ble det overdratt til foreningen Folk og lys i Sulishus, sier Spjelkavik.

Powered by Labrador CMS