ØNSKER ENDRING. - Vi må få en bedre balanse mellom yrkesfag og studieforberedende fag i Nordland, sier fylkesråd for utdanning Hild-Marit Olsen (Ap). Stadig færre velger studieforberedende fag. Arkivfoto
ØNSKER ENDRING. - Vi må få en bedre balanse mellom yrkesfag og studieforberedende fag i Nordland, sier fylkesråd for utdanning Hild-Marit Olsen (Ap). Stadig færre velger studieforberedende fag. Arkivfoto

Stadig færre ungdommer velger studieforberedende fag

Nå er fylkesråden for utdanning bekymret.

Publisert Sist oppdatert

NORDLAND: - Utviklingen bekymrer. Nordland trenger flere lærere, leger, ingeniører, sykepleiere og en rekke andre fagfolk, der utdanningen krever studieforberedende fag på videregående skole. Nå må vi gjøre en innsats slik at flere ungdommer får opp øynene for disse fagene. Vi må rett og slett få en bedre balanse mellom yrkesfag og studieforberedende fag i Nordland, sier fylkesråd for utdanning Hild-Marit Olsen (Ap) i en pressemelding.

Les også: Fylkesråden: Norge har færre teknologi- og realfagsstudenter enn land det er naturlig å sammenligne seg med

Negativt for Nordland

Rektor på Nord universitet, Bjørn Olsen, er helt enig.

- Skal vi utvikle oss videre i fylket vårt, er vi avhengig av ny kunnskap og kompetanse. Universitetet er en sentral kunnskapsformidler, og vi utdanner akademikere som Nordland sårt trenger. Derfor er nedgangen i antallet elever som søker studieforberedende fag svært dårlig nytt for hele fylket. Det er positivt at fylkesrådet nå tar grep for å motvirke denne utviklingen, sier rektoren.

Ingen nedprioritering av yrkesfag

- Det at vi nå vil satse på studieforberedende fag, betyr ikke at yrkesfag er mindre viktig for oss. Vi har et ansvar for at våre skoler bidrar både til høyere utdanning og til fagarbeidere, mener Hild-Marit Olsen.

- Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Det er selvsagt viktig at det utdannes mange fagarbeidere, det bidrar vi til i fylket. Nordland er allerede et stort yrkesfagfylke der 57 prosent av ungdommene i Nordland velger yrkesfag i skolen, men altfor mange av disse får ikke læreplass og får ikke fullført sin fagarbeiderutdannelse. Læreplasser er derfor den viktigste faktoren for å lykkes med få flere fagarbeidere, sier fylkesråden.

Nest lavest andel i landet

Fylkesrådet legger fram en egen sak, «Det studieforberedte Nordland», på neste fylkesting i Mosjøen som går av stabelen 8.-10. oktober. Som et kunnskapsgrunnlag i saken er det laget en egen utredning. Her drøftes situasjonen i dag og redegjør for arbeids- og næringslivets behov for utdanning i framtiden.

Nordland har landets nest laveste andel elever på studieforberedende. I skoleåret 2017/2018 var kun 42,6 prosent av Vg1-elevene i Nordland på et studieforberedende program, om lag ti prosentpoeng under landssnittet.

Færre ungdommer

Nordland har også utfordringer med at det blir færre personer i ungdomskullene. Antall sekstenåringer som begynner i videregående har sunket med drøyt 400 ungdommer, antallet elever som begynner på et studieforberedende løp har sunket tilsvarende.

En konsekvens av elevnedgangen er at fra høsten 2018 får hele seks av de 16 skolene i fylket kun én klasse studiespesialisering.

Styrket veiledning

- Det er mulig studiespesialisering har vært noe forsiktige når det gjelder markedsføring i ungdomsskolen, og at yrkesfag og andre studieforberedende tilbud har vært mer aktive i å rekruttere nye elever. Derfor mener jeg at dette veiledningsarbeidet inn mot elever i ungdomskolen bør styrkes, sier Hild-Marit Olsen.

Powered by Labrador CMS