Sprer saltdalsdialekt til 330.000 seere
Når denne saltdalingen er på tv, sju-åtte ganger hver måned, har hun i gjennomsnitt rundt 330.000 seere. Det tilsvarer fire ganger fullsatt Wembley stadion.
Jeg tror at jeg både har arvet og lært meg mange av pappas gode egenskaper.
Mens du venter på Dagsrevyen, har du kanskje fått NRK Oslo og Viken på skjermen, og hørt og sett en nyhetsoppleser med en dialekt lik din egen.
Amalie Fagerhaug Evjen (26) er vokst opp på Rognan, og i 2005 flyttet hun til Fredrikstad sammen med mamma Britt Hilde Fagerhaug. Pappa Tomas Evjen, kanskje Indre Saltens mest kjente medieperson, døde i 2012, en måned før sin 40-årsdag.
- Jeg tenker på ham hver dag. Det er synd jeg ikke kan ringe ham etter sending. Han ville garantert gitt meg mange gode tilbakemeldinger. Både positive og negative, for han var jo også en «jækel» til å kritisere. Det ville jeg taklet, for jeg vet at han bare ville at jeg skulle bli bedre.
At Amalie ble journalist, er helt klart på grunn av faren.
- Jeg var mye med ham på jobb, og jeg syntes det var spennende alt denne travle mannen holdt på med. Noen ganger følte jeg at jeg var assistenten hans også, sier hun.
Da Tomas Evjen jobbet i Se og Hør, klipte hun ut alt han skrev.
- Jeg tror han prøvde å gjøre meg litt interessert også. Jeg var ofte med ute på tv-opptak, han forklarte mye om hvordan kameraet fungerte, og jeg fikk drive litt med klipping.
Tomas Evjen døda da Amalie var 16. Etter det skjønte hun virkelig hvor mye han hadde vært med på, og hvor mye han hadde inspirert henne. At hun skulle bli journalist var det ingen tvil om. Hun tok bachelor i journalistikk på medielinja i Kristiansand.
- Jeg tror at jeg både har arvet og lært meg mange av pappas gode egenskaper. Dette med at han tok alle under vingene, og var en ekstremt fin person. Jeg synes det er så hyggelig når folk sier at jeg ligner ham. Ikke minst gjelder det arbeidskapasiteten. Den har jeg tatt med videre. Man må faktisk jobbe for å få til det man vil, sier Amalie Fagerhaug Evjen.
At det ble akkurat NRK, er ingen tilfeldighet. Debuten på riksdekkende tv gjorde hun som 15-åring. I programmet «Teenage Boss» styrte hun familiens økonomi en periode.
- Den gang sa pappa at hvis noen andre enn NRK hadde stått bak, så hadde jeg ikke fått lov å være med. Det handler for meg, slik det gjorde for pappa, om NRKs troverdighet og skikkelighet. Alt skal være punktlig og riktig.
Hun jobber som journalist i NRK Oslo og Viken, der tv-nyhetene hver ukedag sendes fra Fredrikstad. Hver tredje uke, onsdag til tirsdag, er Amalie nyhetsoppleser. De andre to ukene jobber hun som nettjournalist.
Som nyhetsoppleser kommer hun på jobb 15.30, går igjennom det som skal på lufta, og skriver introduksjoner.
- Hva er viktig å tenke på når du er nyhetsoppleser?
- Å være tydelig, formidle sånn at alle kan forstår det, også 15-åringer, men samtidig må det være faglig dybde. Og så må man opptre med et glimt i øyet, ikke være helt følelsesløs. Ikke minst er det viktig å være skjerpet for å unngå feil.
- Hva erdine ambisjoner?
- Jeg er veldig heldig som har fått denne muligheten. Ikke bare som programleder, men jeg trives godt med å produsere egne saker. Mine ambisjoner er bare å bli bedre på det jeg gjør.
- Er ikke Dagsrevyen et naturlig mål?
- Jeg trives veldig godt i Fredrikstad, men jeg hadde absolutt ikke sagt nei om noen hadde bedt om at jeg skulle prøve meg på Marienlyst. Går ut fra at det i så fall ville vært på timesnyhetene på dagtid og ikke på Dagsrevyen.
Der har hun vært innom. Som en læring fulgte hun Ingvild Bryn på sending for noen måneder siden. Da ble hun også kjent med flere NRK-profiler. Og Ingvild Bryn er en favoritt, dyktig å formidle språk, og ei som ga klare tilbakemeldinger
Da terroren skjedde på London bar, hadde Amalie helgevakt i Fredrikstad. Da ble hun kalt inn til Oslo for å være nettjournalist.
- Da fikk jeg virkelig merke trøkket på nyhetsgulvet, som vi kaller det. Det var både veldig lærerikt og en krevende situasjon å stå i, sier hun.
Amalie Fagerhaug Evjen ser fortsatt på Saltdal som hjembygda. Selv om hun flyttet derfra som niåring, har hun fortsatt en del venner hun prøver å holde kontakt med.
I jula skal hun nordover, til bestemor Evelyn Evjen på Ekornnes. Hun er, sammen med mamma Britt Hilde Fagerhaug, Amalies største fan.
«Dætte», som farmora kalles, er 75 år, og ser på hver eneste sending. Etterpå skriver hun gjerne melding om hva hun synes om barnebarnets tv-opptreden.
Og dialekten er godt kjent for både bestemora og andre saltdalinger, for Amalie er veldig opptatt av å holde på dialekten. Hjemme snakker hun saltdaling, på jobb snakker hun saltdaling.
Men blant vennene i Fredrikstad, da går det i østfold-dialekt. Sånn har det vært siden ungdomsskolen. Så snart kommer hun vel ut på tv med østfold-dialekt?
- Absolutt ikke, garanterer Amalie. - Jeg er opptatt av å holde på dialekten. Hvis noe skal endres, så blir det at jeg begynner å snakke nordlending sammen med vennene. Endring andre veien kommer ikke på tale.
Noen reaksjoner på nordnorsk på østlandssendinga får hun heller ikke. Derimot får hun mange reaksjoner fra Saltdal fra folk som er veldig glad for at hun holder på dialekten også på tv.
Amalie blir litt brydd når vi spør om hun er blitt kjendis. Hun sier først at hun ikke er så glad i kjendisoppmerksomhet, men så innrømmer hun at det er artig når folk kjenner henne igjen fra tv.
Og når ei flott 26 år gammel jente blir gjenkjent på tv, er det kanskje lett for henne å få seg kjæreste? Spørsmålet kunne vært sakset fra pappas Se og Hør-intervju, så «ingen kommentar» passer vel ikke helt.
- Nja, jeg vil jo ikke være innbilsk, men jeg kan vel si at jeg har fått noen forespørsler på instagram, men ingen har fått «napp», sier Amalie Fagerhaug Evjen, tv-programleder fra Saltdal, som 330.000 mennesker ser på, hver gang hun er på skjermen.