TRADISJON. For 50 år siden arrangerte Fauske svømmeklubb Polar cup for første gang. I helgen er det klart for ny utgave av stevnet, som deler helg med Saltdalkameratenes stolthet, Miniputt-turneringa. Foto: Tarjei Abelsen
TRADISJON. For 50 år siden arrangerte Fauske svømmeklubb Polar cup for første gang. I helgen er det klart for ny utgave av stevnet, som deler helg med Saltdalkameratenes stolthet, Miniputt-turneringa.

Synspunkt:

I helgen er det igjen klart for store opplevelser på gress og i vann

Polar Cup i svømming og Miniputt-turneringa i fotball har snart 100 års samlet historie. Og de er ikke mindre viktige nå.

Publisert Sist oppdatert

Små føtter i fotballsko tripper nervøst og spente. Armer svinges i lufta for å løse opp muskler og spenning.

Det lukter av grønt gress ett sted, og av klor et annet.

Dette har de ventet lenge på alle sammen. Og det har blitt gjort veldig mange ganger før. Nå skjer det igjen.

Både miniputt-turneringa på Rognan og Polar cup i svømming på Fauske ble første gang arrangert på 1970-tallet!

På Fauske er det i år 50 år siden første gang klubben arrangerte Polar cup.

Det var en klubb som på den tiden hadde flere av Norges aller beste svømmere og som på 1970- og 80-tallet leverte norske mestere og rekorder på løpende bånd.

Marita Karlsen tok 46 individuelle NM-medaljer og har sammen med Inge Karlsen har risset navnene sine inn i norsk svømmehistorie med gullskrift og de banet vei for de som kom etterpå;

Bjørg Strand, Sturla Vestly, Lise Lotte Nylund (nå Lise Lothe), Carina Fauli, Conny Furuhovde, Tor Erik Djupos, Dariusz «Darek» Paczuski, Roger Enersen, Trine Lene Austrøne Olsen og en rekke andre har satt klubben på kartet.

På trenersiden banet Inge vei og bygde opp en av landet beste klubber. På 1980-tallet kom den senere mangeårige landslagstrener Petter Løvberg til Fauske.

- Det var en enorm svømmekultur på Fauske da, og det var en selvfølge å trene mye og hardt. Det gikk på 10-11 økter i uka med stort trykk og entusiasme. Det var nok, sett i ettertid, ikke riktig for alle, men de som ble gode ble fryktelig gode, sa Løvberg til Saltenposten om den tiden.

Nå drives klubben mer som breddeklubb, men oppnår fortsatt jevnlig fine resultater på norsk nivå.

Fra Barnas svømmeskole og oppover holder driftige ildsjeler liv i den som på mange måter er Fauske viktigste idrettslag.

De driver svømmeopplæring og i det også livreddende opplæring. I en tid der det stadig trekkes fram i media hvor få norske barn som faktisk kan svømme langt nok til å redde seg dersom de falle i vannet, er klubben en viktig faktor i opplæring av egne medlemmer.

Svømming er, i tillegg til en fantastisk idrett, også en livreddende egenskap.

På Rognan samles omtrent det som kan krype og gå av lokale små fotballspillere til miniputt-turnering.

Det er Saltdalkameratenes flaggskip og en av Rognans store stoltheter - og med rette.

I likhet med FSK har FKSK opplevd bølgedaler - Miniputt’n også. Men de siste årene har deltakertallene vokst igjen. Med ny flerbrukshall ved siden av Dragefossen stadion kan det spilles enda flere kamper.

Og det skjer på fint underlag. Tiden da de håpefulle små kom hjem med knærne fulle av grus og småstein, og fotballmødrenes beste venn var flaska med Pyrisept og noen trøstende ord, er over.

Men gleden er den samme. Ingen vet hvem av de som spiller der i år som blir den neste Ørjan Berg, eller Runar eller Patrick for den saks skyld.

Men antall spillere med fine karrierer, som på et eller annet tidspunkt har spilt turneringa på Rognan, er høyt. Det har blitt spill i Eliteserie og på landslag for noen av dem.

Kanskje ser vi de neste denne helgen? Det er uansett to enorme tradisjoner som føres videre både på Rognan og på Fauske.

Lykke til med arrangementene, begge to!

Powered by Labrador CMS