DRIVKRAFT. Idrettens øverste leder i Nordland, fauskeværingen Kristin Setså, er overbevist om at idretten blir en sterk kraft også etter pandemien.
Stig Bjørnar Karlsen
Kristin har ledet Nordlandsidretten i 27 år
- De to siste årene har vært de mest utfordrende, men jeg er overbevist om at idretten kommer tilbake, minst like slagkraftig og betydningsfull som før, sier Kristin Setså.
FAUSKE/BODØ: Siden 1995 har Kristin Setså fra Fauske dagpendlet til Bodø for å være organisasjonssjef i Nordland idrettskrets. Det betyr øverste leder for fylkets største frivillige bevegelse, alle idrettslagene.
Tidenes raskeste kvinne fra Fauske har 24,9 på 200 meter, men oppnådde sin beste plassering da hun i 1986 tok bronse i NM på 400 meter med 55,47.
Lang tid i jobben
Hun utdannet seg til siviløkonom i Bodø, og etter en kort periode i en gratis annonseavis med opprinnelse i Sulitjelma, fikk hun jobben som hun fortsatt har.
- Den går ut på å være idrettsforbundets forlengede arm i fylket, holde kontakten med og bistå idrettsråd og idrettslag og tilby kurs og samlinger. Hvert andre år er det idrettskretsting. Det skal etter planen være i Bodø i april. Vi håper det kan gjennomføres som før, sier hun.
- Vi mottar også betydelig støtte fra fylkeskommunen, og samarbeider godt med dem, legger hun til.
Korona-frafall
Etter 25 «normale år» for idretten i fylket, har de to sist vært helt ekstraordinære og utfordrende. Ingen fylker har, ifølge tallene for 2020, hatt større frafall. Hele 18,9 prosent var frafallet fra 2019 til 2020.
Kamper og stevner er gjerne målet for mange ungdommer som driver idrett. Når det ikke ble mulig, er det ikke overraskende at det ble en del frafall.
Kommunale haller
At det ble ekstra stort i Nordland tror Kristin Setså har med kommunenes størrelse å gjøre.
- Nordland har mange små kommuner, og når reglene ble at man ikke kunne krysse kommunegrensene, ble det svært begrenset for de mange små idrettsmiljøene i Nordland. Et annet moment er at i Nordland er det mest kommunalt drevne haller.
Det har vært lettere for de private drevne hallene å holde åpent. De har fått det til på et vis med å bruke frivillige og ekstra vasking. Kom-
munen har gjerne stengt sine haller for å ikke ta noen sjanser på å få smitte.
Frafallsmyte
- Det blir spennende å se hva tallene om frafallet i 2020 til 2021 viser. Men uansett er jeg overbevist om at idretten kommer sterkt tilbake. Det så vi ikke minst da det kom lettelser, og man trodde pandemien var over i høst. Det ble det «kul på veggene» nesten overalt
Samtidig, i årene før koronaen, gikk medlemstallet i idretten jevnt oppover. Det er en myte at barn og ungdom er så mye mindre fysisk aktive nå enn før. Ikke alle sitter bare og gamer. Noen gjør begge deler, kombinerer fysisk aktivitet med e-sport. Vi ser også at flere idrettslag legger til rette for e-sport, for eksempel ved e-sport på klubbhuset etter trening.
At ungene kommer tilbake til idretten føler vi oss ganske sikre på. Så er det litt mer tvil om ung-
dommen. Så lang tid uten ordentlig trening ilag med andre kan ha ført dem over til å holde på med andre ting.
Glad for Glimt
- Du har kontor på Aspmyra stadion. Har fotballen en for dominerende stilling med Bodø/Glimt som flaggskip?
- Nei, de fleste idrettene har gode treningsmuligheter. Fotballen er veldig godt organisert og har ressurser og gjør en veldig god jobb, men jeg oppfatter ikke at det går på bekostning av de andre.
- Jeg er glad for at vi har Bodø/Glimt og at de gjør det så bra. De har gode verdier og jobber godt. Andre klubber og andre idretter må heller strebe etter å jobbe like godt og bli bedre selv.
- Er du selv ofte på kamper på Aspmyra?
- Nei, da praktiserer jeg heller fysisk aktivitet. Jeg går turer i skog og mark, og er en del på treningssenter. Men det blir ikke nok av det. Jeg som så mange har et nyttårsforsett om å trene mer og komme i bedre form. Ikke sånn at jeg er helt på bunnivå, men det kan absolutt bli bedre.
Idrett er viktig
- Hva er det som gjør jobben interessant?
At det er en levende organisasjon der det skjer mye. Akkurat nå bruker vi mye tid på å ta i bruk digitale hjelpemidler.
- Du er utdannet siviløkonom. Burde ikke du ledet en stor bedrift med 100 ansatte?
- Du finner siviløkonomer overalt. Vi kan brukes til mye Jeg har den kompetansen i tillegg til idrettslig bakgrunn. Og så er jo dette er svært meningsfull jobb innenfor en viktig del av samfunnet.
- Det har vi jo spesielt sett under koronaen. Jeg tror mange politikere har fått øynene opp for hvor viktig idretten er, hvor viktig det er at barn og unge har ei meningsfylt fritid.
Friidrett
- Er det en fordel i denne jobben ha vært idrettsutøver på et visst nivå?
- Ja, det betyr at jeg vet hva som foregår i idretten, og er opptatt av idrett.
- Synes du det er synd at fri-
idretten i fylket er så liten og svak for tiden?
- Ja, men det får man ikke til uten ildsjeler, gode trenere og en klubb som står bak.
Men der er noen lyspunkter. I Hattfjelldal er det en ressursperson som gjør en formidabel innsats. Den lille kommunen har utøvere på aldersbestemte landslag, sier Kristin Setså.