TRIPPEL OPPLEVELSE. Bildet av helgas fullmåne, som attpå til var en såkalt 'blå måne' er tatt i Sulis. Helt spesielt var det også at man fikk se haloen rundt månen. Foto: Anne Mathilde Wassmo Dobakk
TRIPPEL OPPLEVELSE. Bildet av helgas fullmåne, som attpå til var en såkalt "blå måne" er tatt i Sulis. Helt spesielt var det også at man fikk se haloen rundt månen.

Spesiell måne i helga

To ulike hendelser gjorde at helgas fullmåne, på selveste Halloween, var ekstra spesiell.

Publisert Sist oppdatert

Klarværet i helga gjorde det mulig å se fullmånen, og den spesielle ringen som oppsto rundt månen. Særlig i Nord-Norge var det gode muligheter for å se det litt uvanlige fenomenet.

Mange var ute og tok bilder av fullmånen og har delt bilder på mail og i sosiale medier. Mange forteller at de aldri har sett månen med så kraftig halo.

Les også: Nå kommer lavtrykkene på rekke og rad

Ispartikler

Ifølge vakthavende meteorolog Martin Granerød er Halo-effekten noe man vanligvis ser rundt sola på dagtid. En årsak er selvsagt at det er da folk flest er våkne.

Men det skal faktisk klaffe litt for å få samme effekten rundt månen.

– Halo er noe vi ser på grunn av lyset fra månen. Når lyset treffer ispartikler høyt oppe i atmosfæren, så brytes det på en slik måte at denne effekten oppstår, sier han til NRK.

Blå måne

Noe annet som var spesielt med lørdagens fullmåne, attpå til på selveste Halloween, er at den var en såkalt "blue moon". Det betyr at det har vært to fullmåner innenfor en kalendermåned. Forrige gang det hendte var i mars 2018.

Planeten Mars har i tillegg vært svært tydelig på himmelen i det siste og har med sitt varme, rødlige lys vært å se nær månen.

Powered by Labrador CMS