LITE SNØ. Enhetsleder Frank Zahl på vei, vann og avløp i Fauske kommune tviler på at de sparer noe på at de slipper å brøyte. De ansatte gjør annet arbeid i stedet.
LITE SNØ. Enhetsleder Frank Zahl på vei, vann og avløp i Fauske kommune tviler på at de sparer noe på at de slipper å brøyte. De ansatte gjør annet arbeid i stedet.

Dårlig snøvinter koster likevel:

Sparer lite penger på lite brøyting

Når vi er i februar og det knapt har vært snøfall hele vinteren, kunne man kanskje tro at null brøyting gir sårt tiltrengte besparelser i slunkne kommunebudsjett.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Men så enkelt er det ikke, skal vi tro de ansvarlige for brøyting og andre tekniske tjenester i Fauske, Saltdal og Sørfold.

De som i fjor brøytet veiene holder nå på med andre oppgaver. Og de private som leies inn i Sulitjelma og Valnesfjord, de har fastprisavtaler. Det gjør at de har samme sum for å brøyte i den snøfattige vinteren 20/21, som de hadde i snørike 19/20.

Vedlikehold

- I fjor hadde vi fordel av fastavtale, i år er det de innleide som har det, sier Frank Zahl, enhetsleder for vei, vann og avløp i Fauske kommune.

- Jeg har tjent litt på dette i år, men i fjor hadde vi fire ganger så store utgifter i forhold til en normal vinter, sier Roar Løkås, som brøyter kommunale veier i Valnesfjord.

- Sånn er det i bransjen. Det jevner seg gjerne ut over tid. Avtalen min er basert på erfaring med snømengder i Valnesfjord. Nå får jeg endelig tid til litt vedlikehold. Det ble det lite av i fjor, sier han.

Går opp i opp

- Det vi sparer i brøyting, bruker vi nå på tining av vannrør og kloakk. Hvis frosten vedvarer, tror jeg det går opp i opp, sier Karianne Laksosnes, konstituert leder for teknisk/drift i Saltdal kommune.

- Alle våre ansatte er opptatt selv om det ikke snør. Det er ingen som sitter med hendene i fanget. For eksempel har vi nå fått reparert en del benker og busskur. Det kunne vi ikke gjøre i fjor da det snødde så mye, sier Laksosnes.

Trond Nyquist, avdelingsingeniør for vei, vann og avløp i Sørfold kommune, tegner samme bilde som kollegene i nabokommunene.

- Nå jobber våre folk i stedet med tining av stikkrenner og graving av grøfter, sier han.

Mindre overtid

Alle tre sier at de har spart en del på overtid sammenlignet med fjoråret, men da var det spesielt mye snø. I forhold til et normalår er ikke forskjellen så veldig stor.

Frank Zahl mener det er for tidlig å «heise flagget» når det gjelder pengebruk på teknisk sektor.

- Hvis vi plutselig får mye regn oppå denne barfrosten, da får vi store utgifter til å reparere veier som går i oppløsning, sier han.

Powered by Labrador CMS