SKAL UTREDES NEDLAGT. Kommunestyret vedtok å starte opp utredning av hva man kan spare på å legge ned skolene i Hauan (bildet) og på Erikstad. Innsender av dette debattinnlegget er i mot nedleggelse av småskolene. Arkivfoto: Bjørn L. Olsen
SKAL UTREDES NEDLAGT. Kommunestyret vedtok å starte opp utredning av hva man kan spare på å legge ned skolene i Hauan (bildet) og på Erikstad. Innsender av dette debattinnlegget er i mot nedleggelse av småskolene. Arkivfoto: Bjørn L. Olsen

Debatt:

- Spar de sårbare elevene

Det nærmer seg avstemming i kommunestyret, som vil gi oss svaret på hvordan skolestrukturen i Fauske skal være i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Forslaget går ut på å redusere antall stillinger, da kommunen over flere år har opprettholdt antallet undervisningsårsverk, samtidig med at elevtallet har gått ned.

Det regnestykket går opp, færre elever trenger færre lærere.

Det som er vanskeligere å fatte, er hvorfor skolene i Hauan og på Erikstad er foreslått lagt ned. Det må, uavhengig av ny skolestruktur fortsatt driftes videre på begge lokasjonene, da barnehagene som holder til i byggene skal bestå.

Besparelsen ligger altså utelukkende i å redusere bemanning ved skolene, drift og vedlikehold av byggene vil holde seg på tilnærmet samme nivå som i dag.

I forslaget ligger det at elevene på Hauan skole flyttes til Finneid, mens Erikstad flytter inn på Vestmyra.

Det gjentagende argumentet for dette, er en lite underbygd oppfatning om at sentralisering av kompetanse i form av lærere og pedagoger er den beste løsningen for elevene.

Det snakkes lite om at høy elev-tetthet fører til mer uro og forstyrrelser av undervisningen, dette gjelder særlig for den elevgruppen det er snakk om her.

Det snakkes ikke om at elever med behov for ekstra oppfølging og tilrettelegging forsvinner i mengden, slik at innsatsen kommer alt for sent, eller i verste fall aldri kommer, slik vi har sett graverende eksempler på i store skoler rundt om i landet.

Det snakkes ikke om høyt vikarbruk grunnet sykefravær blant de tilsatte, fravær som beviselig er lavere på de mindre skolene.

Og det snakkes ikke om at disse ungene av og til rett og slett trenger et fang eller en trøstende klem, for å trygge dem i en tidvis skummel og usikker skolehverdag. Det er enklere å fange opp i en klasse på 15 elever, enn en på 28.

Dette er utfordringer som Vestmyra skole allerede jobber med, å tilføre flere elever vil neppe bidra til å forenkle dette arbeidet.

Mitt forslag er at kommunen reduserer i antall årsverk, som planlagt, men beholder skolene i Hauan og på Erikstad. Dette vil gi den ønskede besparelsen, samtidig som de minste og mest sårbare elevene i størst mulig grad skånes.

Det var tross alt derfor vi stemte som vi gjorde ved forrige kommunevalg.

Powered by Labrador CMS