LOKALE KREFTER. Tre av mange drivende krefter i Beiarn. Fra venstre ordfører André Kristoffersen, Beiarns egen ”næringsminister” Bjørnar Brændmo og Elin Beate Johannessen i Beiarpuls.Lars Olav Handeland
Se bildeserie:
Sommeråpning av Beiarn i regn
I år ble sommeråpningen av Beiarn feiret i et øsende regnvær.
BEIARN: Beiardalen, denne lange, smale og svingete dal som strekker seg fra Svartisens utløpere langt i syd til Beiarfjordens ende i Tverrvik er ikke bare et vakkert og spennende dalføre med alle sine sidedaler, men den er også et landskap som er hjem for en sprudlende elv.
Viktig lakseturisme
Midt gjennom dalen snor det seg et sølvglinsende bånd som på sin tur mot fjorden stadig blir større og bredere etter hvert som de mange tverrelver sender sine vannmasser ut i dette hovedløpet. Om våren i snesmeltingen er elva nærmest grå-grønn for så å blåne utover sommer og høst. En elv til stor glede og en elv til ødeleggelser og ergrelser. Vi snakker her om den etter hvert så kjente lakseelv Beiarelva, eller Åga som den også kalles på lokalt.
Annonse
Annonse
Beiarelva har i de senere år utviklet seg til å danne grunnlag for en av Beiar-bygdas viktigste industrier, lakseturismen. Gjennom en hektisk sommersesong blir elva besøkt av tusenvis av spente og pasjonerte laksefiskere.
Annonse
Elva har i lange tider vært kjent som en særdeles god lakseelv. Allerede for nærmere 200 år siden ble elva nevnt i litteraturen. På 1850 tallet besøkte den britiske pastor Fredrick Metcalfe Norge hvor han i sin bok ’På reise i Norge’ gir en liten beskrivelse av nevnte elv:
- Like overfor Fuglø, bak Sandhorn, ligger innløpet til Bejern-elven, på hvis bredder en rik Londonbrygger traff en norsk skjønnhet, som senere ble hans hustru. Oppe i elven tar laksen flue, og jakten på orrfugl og rype er udmerket.
Så langt den engelske herremannen. Også i våre dager kan sikkert mye av det samme oppleves!
Annonse
Variert program
Sommeråpningen av Beiarn og dermed også Beiarelva skjer den 15. juni hvert år. I år ble dette markert med en tilstelning på Storjord torv lørdag den 18. juni. Til tross for et til tider øsende regnvær hadde mange samlet seg ved Laftehytta for å overvære sommeråpningen. Det hersket god stemning med lukt av bål og bålkaffe, sveler og mye annet, også demonstrasjon av garnfarving fantes. Et variert program var lagt opp. Der var taler og hilsninger, samt prima underholdning av to av medlemmene fra bandet Casa Murilo. Ymse lokale produkter var utstilt for salg rundt om i bodene.
Beiarns ordfører André Kristoffersen åpnet arrangementet med å ønske velkommen til åpningen av Beiarelva og sommer-Beiarn. Han understreket sterkt den betydningen elva har:
- Ja, så endelig, penger til realisering av laksetrapp er på plass, 24 statlige millioner. Vi har allerede samlet oss 10 - 12 millioner så nå er det bare å starte opp med arbeidet. Dette er noe vi har arbeidet målrettet for i mange år fordi vi har tro på prosjektet. Elva som vi alle har et forhold til er blitt det sterkeste varemerket i Beiarn.
- Vi har de siste årene hatt forskjellige tilskudd til diverse tiltak som skal styrke tilflytting, bosetting og øke lysten til fortsatt å bo i Beiarn. Og det skal vi selvfølgelig gjøre i år også. Årets politiske tiltak er et bygdeutviklingstiltak rettet mot barn og unge i Beiarn. Det avsettes 200 000 kroner fra næringsfondet i kommunen til dette. Ungdomsrådet gis myndighet til å lage kriterier for søknad og fordele midlene slik de vedtar.
Kristoffersen avsluttet med å ønske alle en fantastisk sommer. Med alle de nye statlige millionene kommer det sikkert til å bli det også.
Ni meter lang
Videre fortalte Ann Rigmor Navjord, leder av Beiarn Husflidslag om arbeidet med årets prosjekt. Som tidligere år dreier det seg om å strikke ett eller annet stort til torvet på Storjord. Dette året skulle det i tillegge være noe av tre.
Resultatet ble en ni meter lang laksevegg, plassert ved laftehytta. Den inneholder temaer fra Beiarn og laksefisket, vel verdt et besøk. I tillegg til husflidslagets strikkende medlemmer har også Erik Gabrielsen og trekunstner Svein Johansen, begge 80 år deltatt.
Videre arbeid
Robert Selfors, daglig leder i Beiarelva SA og Merethe Selfors, styreleder i Beiarelva SA (for øvrig verken i slekt eller familie) fortalte om arbeidet med lakseelva, rekruttering av nye fiskere og da særlig etter damer til å ta fiskestanga fatt. Merethe avsluttet med en saftig selvopplevd historie om hvor spennende det er å få en laks på kroken for første gang.
Gudbjørg Navnjord, leder av Frivilligsentralen snakket om arbeidet som gjøres i frivillighetens ånd og om dugnadsarbeidet og hvor viktig dette er i et samfunn. Hun nevnte også at det i år er ”frivillighetens år” og at frivilligheten skal feires gjennom forskjellige aktiviteter.
Beiarns egen ”næringsminister” Bjørnar Brændmo konferansierte det hele trygt igjennom. De som sto bak arrangementet var blant annet Beiarn kommune, Frivilligsentralen, Beiarn Husflidslag og Beiarpuls.