TRYGGE PÅSKETIPS. Trine Susann Brændmo ved Veterinærsenteret på Fauske kommer med gode råd for ei trygg påskefeiring for de firbeinte. Foto: Foto: Arkiv/ Victoria Finstad
TRYGGE PÅSKETIPS. Trine Susann Brændmo ved Veterinærsenteret på Fauske kommer med gode råd for ei trygg påskefeiring for de firbeinte.

Råd fra Veterinæren:

- Slik gjør du påska trygg for din firbeinte venn

(FAUSKE) Nå som påske står for døren er det noen forholdsregler man bør ta for at de firbeinte skal få en fin påskefeiring.

Publisert Sist oppdatert

Trine Susann Brændmo ved Veterinærsenteret på Fauske, forteller hvilke hensyn du bør ta for at det blir en skadefri og fin høytid for husdyrene.

Daglig tilsyn

Dersom man skal reise bort og dyrene ikke skal være, med må man sørge for at de har noen som kan passe på de hjemme.

- Det gjelder ikke bare at de skal ha tilgang til mat og vann, men de trenger også daglig tilsyn, slik at man kan fange opp om det skulle være noe annet som feiler de, sier Brændmo.

Stålkanter

Skal du ha med hunden på skitur er det viktig å tilpasse turen ut fra hundens fysiske form og vær og føreforhold. Legger man ut på langtur bør man ha med vann til hunden selv om det er snø og kaldt ute, sier Brændmo.

- Den vanligste skaden vi ser ved Veterinærsenteret forbindelse med skigåing og hund er kuttskader. Har du stålkanter på skiene bør du unngå å ha hunden med, opplyser Brændmo.

Hun forteller at slike skader raskt kan bli alvorlige.

- Om skaden først er ute, sjekk såret så godt det lar seg gjøre, legg på en enkel forbinding og kontakt veterinær. Dersom skaden er stor bør hunden bæres til bilen, sier Brændmo.

Potesokker og salve

Hvis det er skareføre bør hunden ha på potesokker for å forhindre såre poter.

- Et godt tips fra oss er å bruke potesalve uansett om det er skare eller ei for å beskytte potene, sier Brændmo.

Påskesola

Sola er sterk også for hunder, selv om de ikke er like utsatte som oss mennesker. Hunder med tynn pels kan bli solbrente og trenge solkrem forebyggende. På snødekt fjell i skarp sol og UV lys kan også hunder bli snøblinde.

- Symptomer på snøblindhet er rennende øyene og røde øyne. forklarer Brændmo.

Hun forteller også at det finnes solbriller som er tilpasset hunder.

Pass på maten

- De fleste vet at man skal holde hunder unna sjokolade, så pass
ekstra på dette i påsken hvor det oftere ligger lettere tilgjengelig, både på tur ut i snøen og inne til påskekosen, sier Brændmo.

Hunder tåler ikke teobromin og kan bli forgiftet. Ta heller med de vanlige godbitene til hunden er anbefalingen fra Veterinærsenteret på Fauske.

- Ikke del påskemiddagene med fet, salt mat eller bein. Det kan føre til betennelser i bukspyttkjertelen, forgiftninger eller gjøre skade i tarmkanalen, sier Brændmo.

Fine, men farlige

Brændmo anbefaler å holde dyrene unna påskeblomster som kan være giftige.

- Dette er særlig viktig for katter som kan ha en tendens til å undersøke nye blomster i huset, sier hun.

Husk båndtvang

Til slutt vil hun minne hundeeiere på at båndtvangen i år starter på skjærtorsdagen.

- Vi på veterinærsenteret på Fauske håper været blir bra og at alle, både to og firbente får en fin påske, avslutter Brændmo.

Powered by Labrador CMS