Meninger:

- Skal vi handle lokalt her på Fauske?

Vi vil jo det, sier de fleste av oss! Vi vil ikke ha gråpapir i utstillingsvinduet og stengt butikk, sier fauskefolk. Vi ønsker åpne butikker, betjent og med fulle varehyller. Men hva er problemet?

Har du noe på hjertet?

Send oss et debattinnlegg, en kronikk eller en meningsytring. Alle innlegg signeres med fullt navn og tittel.

Dette, sånn cirka, var samtalen i en av fauskebutikkene nylig;

Hei, denne radioen står det her på nett at dere selger (viser bilde av skjermdump fra mobilen). Men jeg finner den ikke i butikkhylla? 

Den der ja (søker opp på PCen). Nei det er bestillingsvare. Ja vel, kan dere bestille en slik til meg? 

Selvsagt. Men prisen på skjermen din, den er jo mye høyere enn på nett (-handelen)? 

Ja vi greier ikke å konkurrerer med nettbutikkene, dessverre. Men radioen, som dere ikke har i hylla men tar bestilling på, det gjør jo dere til en nettbutikk dere og? 

Ingen svar. 

Jeg vil gjerne kjøpe den hos dere men ikke til en helt annen pris enn på nettbutikken som jo dere faktisk er sjøl, for dette produktet? 

Ringer opp sjefen, kort samtale. Dessverre men det er prisen vi har på denne varen dessverre. 

Skjønner, men da sier dere egentlig at jeg bør kjøpe denne på nettbutikk og ikke hos dere? Da får jeg varen raskere levert i tillegg (trekker på skuldrene). 

Ingen svar.

 

Beskrivelsen er ganske nær autentisk og forteller noe om "det lokale kompleks" i varehandelen her i provinsen. 

Vi i Norge er verdens mest digitale samfunn og folk flest administrer mye av sine liv gjennom nettet. 

Vi kjøper varer, flybilletter, sjekker skattemeldingen, ringer hytta varm, konsertbilletten, sosiale medier og været. Det meste. 

Samtidig dør butikksentrum langsomt og det som overlever er shoppingsentrene utenfor byen, gjerne i et industriområde. Men hvem er årsaken? Datamaskinen, kunden eller kjøpmannen?

Selvsagt kan ikke spesialbutikker rundt om i provinsen, med fulle butikkhyller og rikt sortiment, konkurrere med nettbutikkene som ofte holder til i et billig næringsbygg og sender til alle landet rundt. De har stor omløpshastighet og lite død kapital fra varelager. 

Kjeder og nettforhandlerne kan kjøpe stort og med gode priser og sende til kunden kort tid etter. 

Distriktsbutikken kan ikke gjøre det samme. Men mange ganger er distriktsbutikken egentlig en lokal del av en stor kjede som både driver med varer i butikk og nettbutikk (bestillingsvarer). 

Nettbutikkdelen er i prinsippet den samme nettbutikken jeg finner her på PCen. Den må da vel greie det samme som konkurrerende nettbutikk?

Så har flere butikker noe de kaller prismatch. Det betyr at finner du varen i ei annen butikkhylle, her på Fauske eller i området, vil butikken selge deg varen til denne lavere prisen. 

Det er fair, synes jeg. Men der hvor ingen andre har den i butikkhylla og det er nettbutikkvare som konkurrerer med en annen nettbutikkvare må da lik pris (prismatch) også være fair?

Fauske Næringsforum hadde nettopp en medlemsundersøkelse for sine medlemmer. Det er flott. Lag gjerne en tilsvarende for oss kunder! 

Så kan vi få belyst temaet om hva som må til for å overleve og utvikle seg med krevende kunder i et komplisert og digitalt samfunn. 

Hvor mye mer vil man betale for en betjent nettbutikk sammenlignet med en ubetjent? 

Noen tradisjonelle systemer vil bestå men andre forsvinner, fordi man ikke greier å endre seg og følge med i tiden. Vil man greie mer her på Fauske? 

God påskehandel forresten

Powered by Labrador CMS