SPENNENDE SAMARBEID. ISE med Odd Emil Ingebrigtsen (t.h.) har nå inngått et samarbeid med selskapet Norut som Geir Wiik representerer om bruk av droner blant annet i kontroll av linjenett. Foto: Arild Bjørnbakk
SPENNENDE SAMARBEID. ISE med Odd Emil Ingebrigtsen (t.h.) har nå inngått et samarbeid med selskapet Norut som Geir Wiik representerer om bruk av droner blant annet i kontroll av linjenett.

Skal spare både penger og miljøet på spennende samarbeid

En intensjonsavtale med selskapet Norut, gjør at Indre Salten Energi (ISE) i framtiden bruker droner når de kontrollerer sitt linjenett.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Her er det snakk om praktisk bruk av droner for kraftselskapet, der de leier inn store droner, men også får opplæring i bruk av mindre droner for egen stab.

Eksplodert

Dronebruken her i landet har eksplodert. For et par år siden var det to tusen godkjente operatører, i dag er det over seks tusen registrerte operatører. Det finnes mange hobbybrukere, men også proffbruk med avanserte droner.

Geir Wiik i Norut Bodø har 38 års erfaring innen luftfartsverket i Bodø før han nå jobber med droner. Dermed kjenner han godt til både luftfart og dronebruk.

Muligheter

- Hva gir dette av muligheter for ISE, Odd Emil Ingebrigtsen?

- Vi ser mange muligheter for oss der vi kan forbedre kvaliteten på arbeidet med vårt linjenett. Her er snakk om en mer kostnadseffektiv metode som er naturlig for oss ved hjelp av droner. På ene siden innleid store droner til oppdrag, men også opplæring av våre egne folk til å bruke mindre droner. Dermed kan eget personell bli selvhjulpen på dette.

Miljøvennlig

På enkelte jobber kommer ISE til å leie inn Norut, andre jobber igjen kan egne folk gjøre.

- Vi snakker om mange fordeler. Det å bruke droner er svært så miljøvennlig i forhold til å bruke helikopter til samme jobber når linjer skal inspiseres. Vi kan bruke sist vinter som et eksempel, der de store snømengder i sør skapte trøbbel. Da hadde kraftselskapene vansker å kunne inspisere linjene, sier Wiik.

Nytt verktøy

Wiik pekere på at når operatørene bruker de mindre dronene, kan de gå inntil fire-fem kilometer med dem langs linjene. Det er tidsbesparende, og det er også sikrere. GPS-meldingene de får tilbake kan gi nøyaktig beskjed hvor problemet er.

En annen måte er også bruk av større droner med kamera og sensorer. Da kan de gi tilbakemelding og sende film tilbake som forteller hvordan det er langs linjene. Bildene tagges ned med tid og stor nøyaktighet hvor de er. Samtidig kan de få en status over situasjon.

Ingebrigtsen sier at det nok blir slik at når vaktbiler rykker ut, kan de ha med seg drone i bilen og sende den opp for å kontrollere linjene.

Strenge regler

Geir Wiik forteller om strenge regler for bruk av droner. For det første har du ikke lov å bruke den høyere enn 120 meter.

- Så nå kan hvem som helst oppleve å bli filmen av dronene?

- Slik er det ikke, det er knyttet strenge etiske regler og krav til å bruke drone. Vi gjør også klart for alle at vi skal ikke havne på førstesider i aviser for at noen har drevet som en bajas med dronene, sier Wiik som er klar på at de har høye etiske krav.

ANNONSE

De første

Geir Wiik forteller at ISE er det første selskapet som har knyttet til seg et slikt samarbeid. Nå skal kraftselskapet lage seg noen pilotprosjekter for hvordan de skal bruke dette, blant annet i kontroll av linjene.

- Dronebruken gir oss muligheter til både å forbedre jobbene og til besparelser, sier Odd Emil Ingebrigtsen.

Powered by Labrador CMS