SAMARBEIDER. Reidunn Bjørnådal Storli (t.v.) er ledende helsesykepleier i Fauske og avdelingsleder for Fauske familiesenter. Sofie Normann er familieterapeut fra Familievernkontoret i Bodø, og annenhver torsdag er hun og en kollega på familiesenteret. Foto: Eva S. Winther
SAMARBEIDER. Reidunn Bjørnådal Storli (t.v.) er ledende helsesykepleier i Fauske og avdelingsleder for Fauske familiesenter. Sofie Normann er familieterapeut fra Familievernkontoret i Bodø, og annenhver torsdag er hun og en kollega på familiesenteret.

Skal samarbeide mer om familier

Familievernkontoret har flyttet kontordagen på Fauske inn i Fauske familiesenters lokaler. Snart skal de arrangere kurs samme sted.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Annenhver torsdag har to familieterapeuter fra Familievernkontoret kontordag på Fauske. Siden i høst har de hatt kontor ved Fauske familiesenter, der det er alt fra jordmortjeneste til helsestasjon for både barn og ungdom.

- Det er greit å være her som det er andre som jobber med familier. Familiesenteret er et sted som familiene kjenner til og er vant til å oppsøke, og det gir oss en bedre mulighet til å samarbeide med de andre ansatte her når det er grunnlag for det, sier Sofie Normann, som er familieterapeut ved Familievernkontoret.

Passer bra

Da forespørselen fra Familievernkontoret kom, var det lett for Reidunn Bjørnådal Storli å si ja til å se på mulighetene for å få det til. Hun er ledende helsesykepleier og avdelingseder ved Fauske familiesenter.

- Tilfeldigvis har vi to kontorer som er ledige her annenhver torsdag, så det passet godt, sier hun.

Storli synes det er naturlig at terapeutene har kontordagene sine på Familiesenteret.

- Hit kommer familier i alle sammenhenger, helt fra de er gravide. Det er en nøytral plass å møte, mener hun.

Før og etter brudd

Sofie Normann forteller at de også møter familier i ulike livssituasjoner.

- Vi har meklinger etter ekteskaps- og samlivsbrudd. Vi møter også foreldre i etterkant av brudd, dersom de strever med samarbeidet, sier hun.

De gir tilbud om parterapi for å forebygge samlivsbrudd, og har også samtaler som omhandler andre forhold mellom barn og foreldre.

- Vi ser det også som ønskelig å kunne samarbeide med ansatte på Familiesenteret der foreldrene samtykker til det. Det kan for eksempel være tilfeller der helsesykepleier snakker med barna og vi med foreldrene. Å få fram barnas perspektiv gjennom et samarbeid vil kunne være av stor betydning, legger hun til.

Utfyller hverandre

Familiesenteret og terapeutene fra Familievernkontoret har allerede samarbeidet litt.

- Så snakker vi jo uformelt sammen også, og kan dele erfaringer, diskutere generelle problemstillinger og be om råd, sier Sofie Normann.

- Vi kan utfylle hverandre, og jeg synes det er flott at de har kontordager hos oss. Da blir de også lettere tilgjengelig, sier Reidunn Bjørnådal Storli.

Arrangerer kurs

Et resultat av samarbeidet er at Familievernkontoret skal arrangere kurs på Familiesenteret mandag 24. februar. Det er et totimers kurs for foreldre med utfordrende og konfliktfylt foreldresamarbeid. Kurset har vært arrangert i Bodø flere ganger tidligere, men ikke på Fauske.

- Det er ingen forutsetning at begge foreldrene skal delta på samme kurs. Vi diskuterer ikke de problemstillingene deltakerne står midt oppi, men det handler om å gi foreldrene kunnskap om temaet, slik at de kan reflektere over sin egen rolle, forklarer Sofie Normann.

Deltakerne får også et hefte med nyttig info.

Vanskelig

Storli og Normann presiserer at man ikke trenger å ha store konflikter for at kurset skal være nyttig.

- Det er krevende å stå i et brudd, og ikke lett når det er unger inne i bildet, sier Normann.

- Såre følelser kan være vanskelig å sette til side, og ungene kan lett havne i en skvis. De føler ofte på det og merker nok konfliktene mer enn foreldrene er klar over, sier Storli.

Nyttige verktøy

Kurset er ett av flere tilbud Familievernkontoret har for å gi foreldre nyttige innspill.

- Mange ting som følger av bruddet, gir konsekvenser for barna. Ungene føler en sterk lojalitet, og er redd for å ta parti, forklarer de.

- Kurset skal gi verktøy til hvordan man kan håndtere dette slik at konfliktene går minst mulig utover ungene. Hvordan trappe ned konflikten, og hvordan snakke om uenighetene på en bedre måte, sier Reidunn Bjørnådal Storli.

Gratis

Nå håper de to at de foreldrene som kan ha nytte av kurset melder seg på. Kurset er gratis å delta på, og skal altså foregå i lokalene til Fauske familiesenter.

- Vi ser for oss at det kan bli et nytt kurs her til høsten også. I Bodø arrangerer vi kurs en gang i måneden, sier Sofie Normann, som skal ha kurset sammen med familieterapeut Liv Willumsen.

Powered by Labrador CMS