VOKTER GRENSA. Heimevernet bistår politiet i arbeidet med grensekontroll. Fra venstre grensepoliti Herman, HV-soldat Daniel Bakke (39) og HV-Soldat Lars Blomberg (37). Foto: Begge foto Kenneth Strømsvåg
VOKTER GRENSA. Heimevernet bistår politiet i arbeidet med grensekontroll. Fra venstre grensepoliti Herman, HV-soldat Daniel Bakke (39) og HV-Soldat Lars Blomberg (37).

Skal holde landet smitte-fritt

(SALTDAL) Ved Junkerdal tollstasjon samarbeider politiet og HV for å holde landet smitte-fritt.

Publisert Sist oppdatert

Vi svinger en tur innom Junkerdal tollstasjonen for å se hvordan dagene utarter seg for de som er i tjeneste for å sikre et smittefritt Norge.

Gjeldende regler

En stram kar i uniform åpenbarer seg. Med et myndig men vennlig blikk, tar han oss i mot.

Som de med blått blod i omløpet, Harald og Sonja, foretrekker Herman å tituleres som nettopp bare det. Herman.

Herman er en av de mange som fikk jobb i politiet da regjeringen ga midler til å ansette grensepoliti.

- Her er det obligatorisk testing, innreisereiseregistrering, karantene og eventuelt karantenehotell for flere av de som kan reise inn i Norge, forklarer han.

- Men det er selvfølgelig unntak. De som er fullvaksinerte, eller de som har gjennomgått koronasykdom i løpet av de siste seks månedene, og som kan dokumentere dette gjennom et verifiserbart koronasertifikat som er koblet til EUs løsning, slipper karantene, test før ankomst, test på grensen og krav til å registrere seg ved innreise, forklarer han videre.

Herman har stålkontroll på hvilke regler som gjelder for å krysse grensen inn til Norge.

Han kan fortelle at de aller fleste som skal krysse grensen har stor respekt for den jobben de gjør.

- Selv de som blir bortvist fra grensen tar det med forbausende stor ro. De aller fleste respekterer at vi må ta den avgjørelsen på bakgrunn av smittevernhensyn, sier han.

Grønnkledde voktere

Heimeverns-soldatene Daniel Bakke og Lars Blomberg var blant de første som ble kalt ut i tjeneste i fjor i mars da regjeringen besluttet at HV skulle bistå politiet med grensekontroll.

- Vi hadde faktisk første vakta her oppe på grensa, kan Bakke opplyse oss om.

På Junkerdal tollstasjon har Bakke og hans medsoldater holdt stand siden pandemien gjorde sitt inntog i mars i fjor, med et lite opphold på noen måneder. Til daglig er ikke Bakke kledt i grønt. Han jobber i Bodø kommune, men setter pris på å få gjøre sin skjerv for Norge gjennom tjenesten.

KLEGGORAMA. Den største utfordringen på grensa er at kleggen har våknet til liv. Da er det greit å være bevæpnet med en flue-smekker. Rundt plassen lå det allerede et hundretalls klegg som måtte bøte med livet.
KLEGGORAMA. Den største utfordringen på grensa er at kleggen har våknet til liv. Da er det greit å være bevæpnet med en flue-smekker. Rundt plassen lå det allerede et hundretalls klegg som måtte bøte med livet.

Klegg-burger

- I starten endret reglene seg stadig, og alt var så nytt. Da var det litt utfordrende å henge med, men nå er det et velsmurt maskineri, forklarer Bakke.

Den største utfordringen for de grønn-kledde gutta nå, er at kleggen har våknet til liv.

- Når det ble så varmt som det har vært de siste dagene så har kleggen hatt fest. Vi forsøker å få has på de fleste, men det har blitt noen bitt, forteller HV-Soldat Blomberg.

Et hundretalls klegg ligger strødd på asfalten. Samtlige er ufarliggjort ved hjelp av flue-smekkeren.

- Kanskje vi må fyre opp grillen og lage klegg-burgere, det burde være et stort nok antall her nå til å mette en voksen kar, foreslår Blomberg.

Kompanjongen Bakke ser ikke ut til å bli fristet, og avslår raskt tilbudet. Det gjør vi også før vi takker for oss.

Powered by Labrador CMS