TETTERE OPPFØLGING. Diabetessykepleier Ayna Nordnes Olsen (t.h.) sjekker blodsukkeret til fastlege Sherehan Atya (t.v.). Bak fra venstre sykepleierne Solveig Strøm og Ida Kvalnes, som begge skal bidra til at KOLS-pasienter i Saltdal får tettere oppfølging.
TETTERE OPPFØLGING. Diabetessykepleier Ayna Nordnes Olsen (t.h.) sjekker blodsukkeret til fastlege Sherehan Atya (t.v.). Bak fra venstre sykepleierne Solveig Strøm og Ida Kvalnes, som begge skal bidra til at KOLS-pasienter i Saltdal får tettere oppfølging.

Skal følge pasientene tettere

Saltdal legekontor legger nå opp til å følge opp sine 260 diabetespasienter og drøyt 100 KOLS-pasienter tettere.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Disse pasientene får nå todelte kontroller ifølge kommuneoverlege Kjell Gunnar Skodvin.

- Først en konsultasjon hos sykepleier. Diabetespasientene tar med sine måleresultater, får tatt blod- og urinprøver, veies og måles. KOLS-pasientene undersøkes med spirometri (lungefunksjonsundersøkelse). Og deretter sammenfattes det hele ved konsultasjon hos legen.

Helsegevinst

Kommuneoverlege Kjell Gunnar Skodvin legger vekt på at det kan være stor helsegevinst ved at disse pasientgruppene følges tettere opp.

- Både for diabetes og KOLS kan pasientene gjøre mye selv for å påvirke sin helsetilstand. Men nettopp fordi pasientens egen medvirkning har så stor betydning, ser vi at pasienter kan kjenne på skyld og skam om de får disse sykdommene eller om sykdomsutviklingen ikke går i riktig retning, sier han.

Et av tiltakene er å sette av mer sykepleietid til planlagte kontroller.

- Pasientens egen medvirkning er kortfattet beskrevet på legekontorets hjemmeside, som ligger litt bortgjemt på Saltdal kommunes internettinformasjon, forteller kommuneoverlegen.

Styrker kompetansen

I vinter har hele personalet styrket sin diabeteskompetanse. Og i mars reiser tre av dem på kurs i lungemedisin. På sikt håper kommuneoverlegen også å styrke samarbeidet med andre helsefremmende tiltak som har base ved Saltdal helsesenter, som fysioterapitjenesten og Frisklivssentralen.

- Metodikken vi har tatt i bruk, er verken nyskapende eller enestående, fortsetter kommuneoverlege Skodvin.

- Det handler om å få mer systematikk inn i oppfølgingen. Vi håper at dette bidrar til at pasienten får bedre egenkontroll, og at endringer kan fanges opp tidlig.

Mangler en fastlege

Han legger til at Saltdal legekontor så langt har klart seg godt i en periode hvor ordet «fastlegekrise» nevenes nesten daglig.

- Bare én av fastlegestillingene er ubesatt, ettersom én av legene har permisjon ut året. Til denne pasientlisten vil det tidvis fungere ulike vikarleger. For mange vil det være en fordel å bytte til fastlege Sherehan Atya, som har ledig plass på listen.

Powered by Labrador CMS