I INNLANDET. Havørna har økt i antall etter at den ble fredet, og den beskatter nå sjøfugl som er truet av utryddelse, Unge havørner kan stadig oftere sees på innlandet, slik som denne. Foto: Cat A. Hultmann
I INNLANDET. Havørna har økt i antall etter at den ble fredet, og den beskatter nå sjøfugl som er truet av utryddelse, Unge havørner kan stadig oftere sees på innlandet, slik som denne.

Siv Mossleth vil skyte havørn

(SALTDAL) Siv Mossleth fra Saltdal som er stortingsrepresentant Senterpartiet, vil skyte havørn som tar sjøfugl.

Publisert Sist oppdatert

Havørna har økt i antall siden den ble fredet i 1968. Nå antar forskerne at det er rundt fire tusen ørnepar som hekker langs norskekysten og inne i landet, skriver NRK.

Forskere advarer mot at havørna forsyner seg grovt av sjøfugler i fuglefjellene langs norskekysten. Ikke bare tar de søfugl, de skremmer dem også bort fra reirene slik at måker og ravn kan forsyne seg av eggene de har lagt.

VIL FELLE. Stoertingsrepresentant Siov Mossleth er bekymret for sjøfugler som trues av utryddelse, blant annet på grunn av havørna. Foto: Maria Trondsen
VIL FELLE. Stoertingsrepresentant Siov Mossleth er bekymret for sjøfugler som trues av utryddelse, blant annet på grunn av havørna.

- Bekymret

Stortingsrepresentant Siv Mossleth sier til NRK at mens havørna er tatt ut av rødlista over truede og sårbare arter, rer det havørnmaten, blant dem krykkje og lomvi, som kan bli utryddet.

Hun er bekymret over at den gamle kystkulturen i Nordland, med egg og dunvær, er i fare.

- Ærfuglbestanden har gått kraftig ned de siste årene. De som vokter værene, mener havørna har en stor del av skylda, sier Mossleth.

Møter motstand

Hun vil skyte ørn men møter sterk motstand.

- Ørnen er nærmest en hellig fugl for mange, sier Mossleth.

Samtidig kan hun også fortelle om fine opplevelser hun har hatt med ørn, blant annet en gang hun var på fjellet og så en ørn seile gjennom en dal under seg.

Powered by Labrador CMS