SVINN. Riktig oppbevaring er viktig for god holdbarhet på frukt og grønt. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
SVINN. Riktig oppbevaring er viktig for god holdbarhet på frukt og grønt.

Kaster mat for tusener

Single er verst

Verdens internasjonale dag mot matsvinn markeres 29. september.

Publisert Sist oppdatert

Det er på hjemmebane at det kastet mest mat. En vanlig husholdning kaster mat for 10 000 kroner i året.

For miljøet

- I en tid der matvareprisene er høye er det ikke bare miljøet som har godt av at vi har fokus på å redusere matsvinn, det har også lommeboka, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

- Når du kaster mindre mat, vil du kunne spare pengene du vanligvis ville brukt på innkjøp til nye matvarer. Dette kan utgjøre en betydelig forskjell på årsbasis, noe som mange kan ha godt av nå i disse tider. Er det noe du mangler til middagen, se om du har noe annet som kan brukes før du går på butikken, sier hun.

Single er verst

I norske husholdninger kastes det mest brød og dernest frukt og grønnsaker. Undersøkelser viser at det er de unge og de som bor i single husholdninger som kaster mest mat.

– Det kan være mange årsaker til at frukt og grønt ofte blir kastet; det kan være lett å glemme hva man har i kjøleskapet, kanskje har du også noe i kjøleskapet som egentlig burde ligget på benken. Frukt og grønt er levende produkter der levetiden kan bli påvirket dersom de ikke oppbevares riktig, forteller Sagen.

Tips for å redusere matsvinn

Powered by Labrador CMS