SAMMEN MOT MOBBING. Saltdal kommune har bestemt at det skal utarbeides en lokal partnerskapsavtale mot mobbing. Foto: Camilla Olsen
SAMMEN MOT MOBBING. Saltdal kommune har bestemt at det skal utarbeides en lokal partnerskapsavtale mot mobbing.

Saltdal kommune:

Setter søkelys på forebygging mot mobbing

(SALTDAL) Rett før årsskiftet 2020 ble det i kommunestyret i Saltdal bestemt at det skal utarbeides en lokal partnerskapsavtale mot mobbing som skal bidra til at det settes søkelys på anti- mobbearbeid i hele kommunen.

Publisert Sist oppdatert

Hensikten med en lokal partnerskapsavtale mot mobbing er å samle kommunale tjenesteområder, frivillig sektor og andre relevante samarbeidsparter til å jobbe forpliktende sammen for et mobbefritt lokalmiljø.

Nå har Saltdal kommune gått ut og invitert alle, både bedrifter, politiske partier, fagorganisasjoner og andre lag og foreninger, til å bidra med konkrete tiltak i egen organisasjon i tillegg til at alle kan være med og signere på partnerskapsavtalen.

Lokalsamfunnet

Det er tjenesteområde oppvekst og kultur som utarbeider partnerskapsavtalen, og prosessleder Camilla Olsen på tjenesteområde kultur forteller at partnerskapsavtalen er basert på den nasjonale avtalen som ble signert av en rekke organisasjoner i 2016, samt den regionale avtalen for Nordland som ble signert i 2019.

I Saltdal har de imidlertid ikke bare satt søkelys på barn og unges oppvekst slik det i stor grad ble gjort i de nasjonale og regionale avtalene. I Saltdal har de satset på lokalsamfunnet som helhet.

Ikke bare barn og unge

Mobbing og utenforskap forekommer ikke bare blant barn og unge, det er noe som angår oss alle. Det er ikke bare i barnehager og på skoler det mobbes, selv om at det er der det fokuseres mest på mobbeforebyggende tiltak. Mobbing forekommer også på fritiden, på treningen, på arbeidsplassen og i digitale media. Man kan ikke bare kjøre mobbeforebyggende kampanjer på skoler og i barnehager, og si til ungene at man skal oppføre seg på en viss måte der. Vi som voksne må også være klar over hvordan vi fremstår som rollemodeller, forklarer Olsen.

- Hvis vi først skal jobbe mobbeforebyggende i Saltdal, så ville vi ta med alle på dette, sier Olsen.

Konkretisert samarbeid

Saltdal kommune jobber for at samarbeidet skal konkretiseres gjennom en felles verdiplattform for partnerne, i tillegg til at partnerne kan bidra med konkrete tiltak innenfor egen organisasjon. Partnerne skal også innarbeide avtalen i egne planer, og skal sørge for en jevn dialog for å evaluere, forbedre og videreutvikle samarbeidet.

- Kommunen har gått bredt ut for å invitere partnere inn i det mobbeforebyggende arbeidet, og det er allerede flere bedrifter, frivillige organisasjoner og fagorganisasjoner som har gitt tilbakemelding om at de ønsker å være med i partnerskapsavtalen. Vi håper naturligvis at flest mulig ser verdien i å være med på dette, og det er fortsatt mulig å melde fra hvis flere vil være med på avtalen, forteller Olsen.

Behandles i kommunestyret

Partnerskapsavtalen skal legges frem for politisk behandling i kommunestyret 17. juni, og det er ifølge Olsen, da den egentlige jobben begynner. Partnerne forplikter seg nemlig til at de i avtaleperioden skal jobbe med de prioriterte mobbeforebyggende tiltakene de selv har bestemt, i tillegg til at alle skal etterleve de felles verdiene som alle har signert på.

- Etter 2 år skal avtalen og tiltakene evalueres, og så skal man inngå en fornyet avtale, sier hun.

Håper færre vil oppleve mobbing

Saltdal kommune håper at dette arbeidet skal være med på å sette søkelys på mobbeforebyggende arbeid, hvordan man kan forebygge utenforskap, og også mer reflekterte holdninger til hvordan man opptrer i sosiale media.

- Forhåpentligvis vil resultatet være at færre opplever mobbing og at vi alle blir flinkere til å inkludere hverandre. Men hvis vi skal få det til, så er vi avhengig av hele lokalsamfunnet som helhet. Vi må få dette til sammen, avslutter Olsen.

Powered by Labrador CMS