KRITISK. Beiarn har i dag en ordning med døgnbemannet ambulansetjeneste stasjonert i kommunen. Det kan det bli en slutt på. - Det her liker jeg utrolig dårlig. Den faktiske og ikke minst den opplevde tryggheten til befolkningen i Beiarn, står på spill, forklarer ordfører i Beiarn, André Kristoffersen. Foto: Arkiv/Kenneth Strømsvåg
KRITISK. Beiarn har i dag en ordning med døgnbemannet ambulansetjeneste stasjonert i kommunen. Det kan det bli en slutt på. - Det her liker jeg utrolig dårlig. Den faktiske og ikke minst den opplevde tryggheten til befolkningen i Beiarn, står på spill, forklarer ordfører i Beiarn, André Kristoffersen.

- Setter oss tilbake til steinalderen

Nordlandssykehuset jobber med å få på plass et alternativ til dagens ambulansetjeneste for kommunene Fauske, Saltdal, Sørfold og Beiarn.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN. - Det er helt uaktuelt å gå inn for noen av alternativene som Nordlandssykehuset (NLSH) har foreslått så langt. Det er snakk om en faktisk nedgradering av dagens tilbud, sier ordfører i Beiarn, André Kristoffersen til Saltenposten.

Ifølge ordføreren, har NLSH utarbeidet tre forskjellige alternativer som er foreslått å avløse dagens ordning, for det som kalles om-
råde 6, Sørfold, Beiarn, Saltdal og Fauske.

Feil rekkefølge

- Det er kritikkverdig alternativene er utarbeidet før det er gjort en ROS-analyse. Analysen skal gjøres med utgangspunkt i behovet i et område, ikke tre ferdig utarbeidede alternativer. Vi kan ikke begynne med konkusjonen, mener ordføreren.

ROS-analyse står for «risiko- og sårbarhetsanalyse», som vil si at man gjør en gjennomgang av behovet før man tar en avgjørelse.

- Det å gjøre ROS-analysen etter, er bakvendt. Her legger NLSH sterke føringer for den nye ordningen, ved å gi svaret i form av de tre alternativene på forhånd, og det før behovet er klart identifisert, mener Kristoffersen.

VELDIG BEKYMRET. Ordfører i Saltdal, Runar Jensen sier han er veldig bekymret for situasjonen, og er redd for at akuttilbudet i kommunene raseres uten en skikkelig saksgang. Her sammen med ordfører i Beiarn, André Kristoffersen. Foto: Helge Simonsen
VELDIG BEKYMRET. Ordfører i Saltdal, Runar Jensen sier han er veldig bekymret for situasjonen, og er redd for at akuttilbudet i kommunene raseres uten en skikkelig saksgang. Her sammen med ordfører i Beiarn, André Kristoffersen.

Ingen bemanning

Ifølge Kristoffersen vil tilbudet til befolkningen i Indre Salten bli langt dårligere, men verst blir det for Beiarn som ikke vil ha noen stasjonert ambulanse og derfor er avhengig av å betjenes fra de omkringliggende kommunene.

- Det vil i neste omgang gå ut over for eksempel Sørfold, som i dag betjenes av ambulanse fra Fauske og Saltdal, om disse nå skal betjene enda et område. Og selvsagt vil jo det også gå andre vei, og befolkningen i Fauske og Saltdal får dårligere tilbud, da deres tilbud skal betjene Beiarn, i tillegg til Sørfold, forklarer Kristoffersen.

Krever dialog

Mandag denne uken var det invitert til møte i Saltdal, om endringene i ambulansetjenesten.

- Dette var jo ment som et rent informasjonsmøte. Men det ble etter hvert klart at det ikke var godt nok for de fremmøtte, og det er nå satt opp et nytt møte for dialog den 15.mai, konstaterer Kristoffersen.

- Etter det jeg har hørt så var møtet denne uken faktisk ikke et rent informasjonsmøte, men et møte som omhandlet nettopp ROS-analyse. Det gjør det hele enda mer kritikkverdig, for da burde virkelig kommunene selv vært invitert, mener ordføreren i Saltdal, Runar Jensen.

Jensen sier han selv ble kontaktet sist torsdag av tillitsvalgte på feltet. De gjorde han oppmerksom på at det var ting på gang og at ambulansetjenesten er i endring.

- Jeg er rett og slett veldig be-
kymret for det som nå skjer med akuttberedskapen i kommunene, uten at de som blir berørt er tatt med på dialog. Det burde i det minste ha vært høring i saken.

Saltdalordføreren har selv jobbet i både ambulansetjenesten og Salten brann.

- Vi har såpass lang avstand til sykehuset og er avhengig av å ha en tilstrekkelig akuttberedskap. Av erfaring vet jeg hvor viktig tiden er når det står om liv og helse. De alternativene som er skissert vil sette oss tilbake 20-25 år, og det er ikke holdbart, mener Jensen.

Tilbakeskritt

Beiarn har i dag en ordning med døgnbemannet ambulansetjeneste stasjonert i kommunen.

- Om ett av alternativene som nå er skissert skal brukes, vil det i beste fall bety en reisevei i en kritisk situasjon, som er det dobbelte av det vi har i dag. Og om det er hjertet til et menneske som står på spill, så vil én time lengre vei kunne være for-
skjellen på liv og død, sier Kristoffersen.

Opplevd trygghet

Ordføreren påpeker at om ambulansen er stasjonert i Saltdal, og så må rykke ut til Beiarn, så er det også fire fjelloverganger som skal forseres mens liv står på spill.

- I tillegg er det viktig å huske på det med opplevd sikkerhet for befolkningen. Det er viktig at innbyggerne skal kjenne seg trygg der de bor. Med disse alternativene, så vil vi i settes tilbake til steinalderen med tanke på ambulansetjenesten i kommunen. Og det oppleves ikke spesielt trygt, sier ordføreren.

- Alt vitner om at de prøver å få presset igjennom sak som de vet ikke er populær blant de berørte og forsøker å holde tilbake informasjon, avslutter ordfører i Saltdal, Runar Jensen.

I oppstarten

- Nordlandssykehuset har startet et arbeid med å se på ambulansestrukturen i alle områder i Nordlandssykehuset. Vi har startet opp i to områder, Lofoten og Indre Salten. De andreområdene kommer senere.

Det sier klinikksjef Svein Arne Monsen i en e-post til Saltenposten.

- Vi hadde det første møtet med kommunene i Indre Salten i går. Der la vi frem tre alternativer til endringer i struktur, som vi ønsker å risikovurdere sammen med kommunene. Det vil bli avhold flere møter for å ferdigstille dette arbeidet. Det ble et godt og konstruktivt oppstartmøte der ingen informasjon holdes tilbake. Deltakerne i møtet uttrykte tilfredshet over måten arbeidet er lagt opp, og vi ser frem til videre samarbeid med kommunene, sier klinikksjefen.

Powered by Labrador CMS