Tilbud kan forsvinne:
Seniorguttas kamp for fellesskapet
Arnold Stormo leder en gruppe seniorer i Fauske som møtes regelmessig for foredrag og turer, men nå står finansieringen i fare.
FAUSKE: Og når noen ikke kan komme, så er det som regel en god
grunn. Når de møtes, er det alltid ordnet et interessant foredrag med
etterfølgende diskusjon og en matbit.
I tillegg er de på bussturer til spennende steder. Snart skal de av gårde på årets høydepunkt, julebordet. Denne gang på Nordneskroa i Saltdal.
Begeistringen er stor når vi snakker om tilbudet som Arnold Stormo (80) dro i gang for fire år siden. Ikke bare dro i gang, han har holdt i tømmene siden. Hver gang sørger han for innkalling og registrering, hver gang har han fått til et spennende foredrag.
Alle sa nei
Men nå er det kommet inn noen mørke skyer over det suksessfulle prosjektet som startet under koronaen.
Helt siden starten har de hatt støtte fra en rekke aktører. Arnold Stormo har ikke lyst å navngi dem, for det kan føles som et press, men en rekke søknader som har gitt ja i mange år har nå blitt besvart med nei.
De har holdt på i fire år og to måneder. 62 foredrag og 11 bussturer har det blitt. Nedre aldersgrense er 65 år. Av de 39 medlemmene er 30 over 80. Fire av dem er over 90. Siden starten har seks gått bort.
Oppmøtet på Røde Kors-huset på Erikstad annen hver onsdag klokken 11 er strålende hver eneste gang. Ikke bare er parkeringsplassen full, når seniorgutta møtes, står det biler rundt hele bygget.
Under koronaen
Arnold Stormo har bodd det meste av livet i Bodø. Da han flyttet hjem, ble han med i Fauske Røde Kors, og startet som besøksvenn. Koronaen satte en stopper for det. Å dra på besøk til private hjem ble forbudt.
- Da fikk jeg ideen om at vi kanskje kunne få til en samling i fellesskap. Det måtte jo gå an å få til også for mannfolk. Kvinner er betydelig flinkere enn oss mannfolk å organisere seg i sosiale lag, sier Stormo.
Han søkte helsemyndighetene om de kunne samles under gitte begrensninger. Det fikk de lov til. Maks 15 i starten.
Høy dørstokk
Dermed var det gjort. Seniorgutta har siden møttes to ganger i måneden, og de setter stor pris på tilbudet.
- Men det var ikke så lett i starten. Dørstokken var høy for mange. Jeg ringte 50 stykker, de fleste av dem for meg ukjent. Jeg fikk 11 til å komme på det første møtet. Etter det har jungeltelegrafen stort sett gjort jobben.
Ikke bare folk som bor alene, men folk som søker fellesskap. Tilbakemeldingene er klare.
- De gleder seg til neste møte med foredrag, sier Arnold Stormo.
Godt oppmøte
Den dagen vi besøkte Seniorgutta var det 33 av de 39 registrerte til stede. 35 var påmeldt, men en fikk magesjau og en hadde glemt at han måtte kjøre sin bedre halvdel på sykehuset denne dagen.
- 33 er et vanlig oppmøte. Det forteller noe om behovet og om trivselen, sier Stormo.
Wenche Spjelkavik fra Sulitjelma er dagens foredragsholder når vi besøker seniorguttas samling.
Denne gangen snakket hun om plante- og fuglelivet i fjellområdene i Sulitjelma. Tidligere har hun holdt et titalls foredrag for dem.
Arbeidsjordbruket, sjeiderne og sagnet om han som spådde Sulitjelmas tilblivelse og undergang, er noen av temaene.
Fantastisk gjeng
- Dette gjør jeg mer enn gjerne gratis, for det er en fantastisk gjeng å holde foredrag for. Fokusert og oppmerksom. Dette er folk med enorm kunnskap om alle mulige tema, så du kan ikke servere venstrehåndsarbeid for dem.
Derfor må man strekke seg litt. Det er det aller beste publikum, for etterpå kommer det alltid spørsmål og kommentarer, sier hun
Redusere aktivitet
- Hva skjer om det ender med kroner null i støtte?
Arnold Stormo tenker seg litt om før han svarer. Å slå på stortromma med ultimatum og hevet stemme er ikke hans stil. Det er kanskje ikke stilen til så mange i denne generasjonen.
- Vi blir neppe lagt ned, men vi må kanskje redusere aktiviteten, sløyfe noen bussturer og noen foredrag som koster penger. Jeg kan ikke forskuttere hva som skjer. Det jeg kan si helt sikkert er at hvis tilbudet forsvinner, så vil det bli savnet, sier Arnold Stormo.
Uheldig
Det er noen utgifter som må betales. Å varme opp og vedlikeholde Røde Korshuset er ikke gratis, og utgiftene må indirekte betales av de som bruker det. Og selv om de fleste holder foredrag gratis, så er det noen som må betales for.
- Mange av seniorgutta har så god råd at de godt kan betale mer enn de gjør. Men ikke alle. Det finnes også minstepensjonister blant dem.
- Jeg har ikke lyst at noen skal la være å komme hit eller la være å melde seg på bussturer fordi de syns det blir for dyrt, sier Arnold Stormo.