EN VILL IDÉ. Fredag var det en tilstelning på destilleriet der samarbeidspartnere og investeroer var invitert til omvisning. Lørdag er det åpen dag fra 12 til 15 på 67 North Distillery.Stig Rune Holien
Se hvordan whisky fra Saltdal lages
Det som en gang var en vill idé, er nå blitt en realitet. Lørdag 3. juni åpner 67 North Distillery dørene inn til destilleriet for å vise hvordan Saltdals første whisky lages.
SALTDAL: Det feires at produksjonen er kommet godt i gang og hele bygda er invitert, skriver 67 North Distillery i en pressemelding.
Omvisning og smaking
Gratis omvisninger og demonstrasjon av whiskyproduksjonen er noe av det du kan oppleve hvis du besøker destilleriet lørdag 3. juni mellom klokken 12 og 15.
Annonse
Annonse
I tillegg blir det salg av kaffe og kaker, og mulighet til å ta en pust i bakken i et ellers hektisk program under Saltdal Motordag på Rognan denne lørdagen.
Annonse
Senere på ettermiddagen kan man bestille whiskysmaking for alle som vil lære mer om whisky, og både fredag og lørdag kveld er den karakteristiske destilleripuben åpen for feststemte folk.
Feirer dråpene
- Vi ønsker å invitere folk inn på destilleriet denne helgen for å omsider kunne feire at dråpene har begynt å renne, og vi er kommet godt i gang med å fylle opp tønner med det som blir Saltdals første whisky, forteller Håvard Jansen, som er en av gründerne bak destilleriet.
Annonse
I all hemmelighet
For nøyaktig tre år siden ble et selskap stiftet i all stillhet i Saltdal, etter flere måneder med planlegging og hemmelighetskremmeri.
Bak selskapet sto Ole Jonny Engan, Paul Gunnar Jansen, Håvard Jansen, Lars Jansen og Camilla Olsen.
Gründerne bak selskapet planla å bli Norges nyeste whisky-produsent, og Saltdals første lovlige produsenter av sprit.
En vill idé
Idéen hadde kommet snikende innpå dem, med bakgrunn i et ønske om å finne på noe morsomt midt i livet.
På en eller annen måte ble det whiskyproduksjon som ble forretningsidéen. Og når først tanken var tenkt, så fikk de det travelt med å få realisert planene.
Avslørte planene
Bygget, hvor det gamle båtbyggeriet «Patentslipen» hadde hatt tilholdssted før, ble kjøpt, og konsulentfirmaer ble hyret inn for å starte prosjekteringen av et nytt produksjonsbygg som skulle bygges i tilknytning til det eksisterende bygget.
Høsten 2020 begynte de å fortelle folk om hva de planla.
- Det var nok mange som tenkte sitt da de først hørte om planene våre», ler Camilla.
- Det var jo en sprø idé, men vi hadde så utrolig stor tro på det vi gikk i gang med, fortsetter hun.
Nye arbeidsplasser
Annonse
De legger ikke skjul på at etableringen også handler om et ønske om å skape nye arbeidsplasser i bygda. Akkurat som det Alt for Rognan handlet om, og der flere av gründerne har en fortid.
- Vi er alle sammen lokalpatrioter, og vi har et genuint ønske om at det skal kunne arbeide og bo folk i Saltdal også frem i tid, og da må det både skapes arbeidsplasser og nye produkter som det er etterspørsel etter i markedet. Norsk whisky rives ut av hyllene på Vinmonopolet, og det legges også merke til i andre land som har begynt å fatte stor interesse for norsk whisky», forteller gründerne.
Kostnadskrevende
For tiden er det to ansatte på destilleriet, men på sikt håper de at dette skal bli en arbeidsplass for mange.
Men produksjon av whisky er kostnadskrevende, spesielt med tanke på at spriten må lagres på tønner i minimum tre år, før den i det hele tatt kan kalles whisky.
Derfor måtte gründerne finne en måte å kunne finansiere produksjonen på, mens at spriten modnes på fat.
Whisky og varieté
Løsningen ble derfor at det ikke bare skulle foregå produksjon i lokalene.
Det skal også arrangeres omvisninger, musikk, teater, festivaler og andre treff der.
- Blant gründerne finner man tre av de som var med på TV-serien Alt for Rognan, og bakgrunnen deres gjorde det enklere å kunne planlegge denne type aktivitet inn i bygget, skriver destilleriet videre.
Ble med på laget
Da forretningsidéen ble omskrevet til en kombinasjonsdrift mellom produksjon og opplevelser, fikk de også både Innovasjon Norge og DnB med på laget, og byggingen kunne starte.
Tegninger ble laget, markedsanalyser ble gjort, og bygget kom opp, midt i koronatiden.
Korona-utfordringer
- Koronaen førte med seg mange uforutsette utfordringer for oss, spesielt i forhold til kostnadsøkning på frakt og råvarer, samt tilgang på håndverkere, forteller Lars og Ole Jonny.
- For eksempel skulle produksjonsapparatene sendes til oss fra Kina, og den tidligere prisantydningen på 50.000 kroner i frakt, endte på 700.000. I tillegg skulle vi få ut varene av landet før hele Kina stengte ned. Det er klart det skapte utfordringer for oss, forteller de med godt humør.
- For å få ned kostnadene måtte vi derfor bare jobbe mer selv, sier blide gründere.
Ferdig i fjor
Og høsten 2022 var det meste ferdig.
Destilleriet besto nå av et stort og spesialtilpasset produksjonsbygg med moderne «still pots», som produksjonsapparatene heter, en egen destilleribar og et selskapslokale med utsikt mot produksjonen.
Det som gjensto var å få produksjonsapparatene ferdig koblet sammen, og bestille de første tonnene med korn til produksjonen.
De første dråpene
En av de første dagene i februar 2023 sto de spente gründerne og var vitne til at de første dråpene rant fra kranene i produksjonsapparatene.
Da rant også tårene på flere av dem.
- Det var et utrolig følelsesladet øyeblikk, forteller Paul Gunnar.
- Vi hadde jobbet så hardt, og brukt så utrolig mye tid og penger på å få dette til, og endelig var dagen kommet og vi kunne smake på den første rå-spriten.
- Lover veldig godt
Og rå-spriten, den var god den. Whiskykonsulent Chris Maile, samt andre whiskyeksperter har allerede smakt på rå-spriten, og de er utrolig imponert.
- Chris Maile fortalte at han var helt «blown away» over smaken, og mente at dette var noe av det absolutt beste han hadde smakt i sin karriere. Det lover naturligvis svært godt for oss, sier Håvard.
Så for å være med og feire at Saltdals første whisky allerede er lagt på tønner, er det bare å møte opp på 67 North Distillery i helgen for omvisninger og annen moro.