Saltenposten A/S

Saltenposten

Samehetsdommen blir stående

STOR GLEDE. Hans Petersen og datteren Viktoria kan glede seg over at dommen for samehets nå er blitt rettskraftig. Foto: Stig Bjørnar Karlsen Foto: Stig Bjørnar Karlsen

50-åringen fra Meløy, som ble dømt for grov samehets, anker ikke saken til Høyesterett. Dermed blir den historiske dommen stående.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 11.06.2019 kl 12:02

50-åringens forsvarer, advokat Tor Haug, opplyser til Saltenposten at de har bestemt seg for ikke å anke saken. Grunnen er at de tror det er vanskelig å få saken inn i Høyesterett.
Straffeutmålingen kan ikke ankes, og for å få saken videre måtte Høyesterett ha i mente at saken var så prinsipielt viktig at den måtte avgjøres der.

Les også: - Nå har den samiske befolkningen funnet ennå en gang

Første gang

Dermed er for første gang i Norge noen dømt for diskriminerende og hatefulle uttalelser mot samer i media. Det var i en kommentar til en nyhetsartikkel på Avisa Nordlands Facebookside at 50-åringen skrev at samene jager reinen ut på veien.
Han fortsatte med at det første ordet samene lærte var erstatning, at de røyker hasj og funderer på hvordan de kan tappe staten for penger. Han kalte samekofte for en latterlig klovnedrakt.

Les også: - Det er vondt å gå i samekofte, man vet aldri hva man kan få høre

Stoppe hets

50-åringen ble dømt til 18 dager betinget fengsel og 15.000 kroner i bot i tingretten. Han anket saken, og sa i lagmannsretten at han angret på det han hadde skrevet. Det ble likevel samme dom der.
Det var Hans Petersen fra Rognan, som selv er same, som anmeldte saken. Han og andre familiemedlemmer overvar begge rettssakene. Han har tidligere uttalt at han håper dommen kan stoppe hets og mobbing mot samene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...