Sagatun i Sulitjelma. Foto: Espen Johansen
Sagatun i Sulitjelma.

Debatt:

Sagatun er klar

- Rødt ber innbyggerne i hele Fauske støtte opp om åpning av Sagatun som rehabiliteringsinstitusjon.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Saltenposten til epost redaksjonen@saltenposten.no

Til kommunestyremøtet 22/2 i Fauske, var det oppe en sak om hvordan kommunen skulle kunne ta imot ferdigbehandlede pasienter fra Nordlandssykehuset, i og med at kommunen må betale sykehuset millioner av kroner for ferdigbehandlede pasienter.

Som kommunestyrerepresentant for Rødt i Fauske forsøkte jeg iherdig å overtale mine politikerkollegaer i kommunestyremøtet nå, å gå inn for en re-åpning av Sagatun , som den beste og raskeste løsningen på et stort problem også for pasientene og de pårørende.

Rehabiliteringsinstitusjonen Sagatun i Sulitjelma, ble drevet godt og trygt i mange år etter at Sulitjelma sykestue ble nedlagt.

Sagatun har vært en institusjon der pasientene har trivdes, noe mange har gitt uttrykk for, også mennesker som ikke bodde i Sulitjelma. Rødt kjempet lenge for å bevare Sagatun.

I forrige kommunestyreperiode, som et tiltak for å redusere utgiftene, ble begge rehabiliteringsinstitusjonene Moveien og Sagatun nedlagt.

Begge var meget godt likt av både pasienter og pårørende.

Men det skulle spares og kuttes i budsjetter, fordi Fauske hadde havnet på Robek lista.

Og slik mistet Fauske kommune flere gode rehabiliteringsplasser.

Resultatet av «sparingen» er at kommunen ikke har plasser til å ta imot ferdigbehandlede pasienter fra sykehuset!

En prislapp på 3,5 mill kr i 2023.

Første mars i Avisa Nordland kan vi lese en lang og informativ artikkel om akkurat denne problemstillingen, men åpning av Sagatun blir selvfølgelig ikke nevnt som et mulig alternativ.

Det er opplagt det raskeste alternativet som til slutt vil bidra til bedring for pasientene, bedre sykehussituasjonen og til slutt kommune økonomien.

Argumentene jeg har hørt fra administrasjonen imot dette, er at det da blir mangel på helsepersonell i Fauske, akkurat som om Sulitjelma ikke er en del av Fauske.

Rehabiliteringsinstitusjonen Sagatun i Sulitjelma, ble drevet godt og trygt i mange år etter at Sulitjelma sykestue ble nedlagt.

Etter nedlegging av Sagatun har personell fra hjemmetjenesten kjørt minst to ganger per dag fra Fauske sentrum til Sulitjelma og tilbake, for å følge opp pasienter som bor hjemme der, og det har kostet mye.

På samme tid, bor det sykepleiere og helsefagarbeidere i Sulitjelma, som nok sannsynligvis kan tenke seg å slippe å måtte kjøre til Fauske sentrum på jobb.

I 2023 var antall «overliggerdøgn», det vil si pasienter som er ferdigbehandlet på sykehuset, kommet opp i 631 (eller muligens 902 ifølge sykehuset) og beløpet er 3,5 millioner kroner for Fauske.

Prisen pr døgn er 5500 kr.

Nordlandsykehuset har fått beskjed fra Helse Nord om å måtte kutte 148 millioner, og er selvfølgelig interessert i å slippe flest mulig ferdigbehandlede pasienter!

Kommunedirektøren i Fauske har nylig fått plass i styret for Nordlandsykehuset, så hun er forsiktig med å uttale seg i denne saken.

I kommunestyremøtet sist var det et alternativ at Fauske kommune får en avtale med Valnesfjord Helsesportsenter, om å leie ett til tre rom på årsbasis, til en pris av omkring 5000 kr pr døgn.

Dette mente jeg ikke ville hjelpe mye på problemet, fordi VHSS er en institusjon som driver spesialisert rehabilitering, som nok mest er beregnet til å hjelpe pasienter med andre helsemessige utfordringer, enn de som ikke kan dra hjem til seg etter sykehusopphold.

Men kommunestyret valgte denne løsningen.

Jeg tror allikevel at jeg bidro sterkt til at en mulig åpning av Sagatun til slutt ble nevnt i et forslag fra Arbeiderpartiet og skal utredes mere.

Men det haster.

I en annen sak til kommunestyret tas det opp behovet for omsorgsboliger raskt, og det må absolutt utredes mere.

Ensomhet er den største psykiske belastningen for eldre, så kanskje andre boformer bør vurderes i Fauske kommune.

Alle paviljongene der folk trivdes, er også blitt nedlagt. Det finnes mange mulige gode løsninger for eldreboliger.

Rødt ber innbyggerne i hele Fauske støtte opp om åpning av Sagatun som rehabiliteringsinstitusjon.

Den står nærmest klar til å driftes igjen, men krever en avtale med Nordland Taxi, som overtok bygget!

Klart det krever organisering, men dette er den raskeste og beste veien for å kunne ta imot såpass mange ferdigbehandlede pasienter.

Anne Godding
Kommunestyrerepresentant for Rødt i Fauske

Powered by Labrador CMS