RYDDER OPP. Bent Freddy Sollund er daglig leder for Salten IUA, som betyr Interkommunalt utvalg mot akuttforurensning. De jobber sammen med Edelfarm med å få ryddet opp etter voksutslippet tidligere denne uka. Foto: Helge Simonsen
RYDDER OPP. Bent Freddy Sollund er daglig leder for Salten IUA, som betyr Interkommunalt utvalg mot akuttforurensning. De jobber sammen med Edelfarm med å få ryddet opp etter voksutslippet tidligere denne uka.

Rydder opp utslipp i fjæra, men saken anmeldes

Utslippet av voks fra merdene hos Edelfarm får etterspill. Bedriften står ved at de rydder opp så raskt det lar seg gjøre, og at stoffet er harmløst.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det var tirsdag ettermiddag at det ble oppdaget et ukjent blått plastliknende stoff over store områder i Vik i Saltdal. Det viste seg imidlertid raskt at det kom fra oppdrettsanlegget til Edelfarm, bare noen hundre meter unna.

Ifølge Edelfarm og bekreftet av kystverket, dreier det seg om et voksmateriale som er harmløst for naturen.

Rydder opp

Med hjelp fra kommunen og fra Salten IUA, Interkommunalt utvalg mot akuttforurensning, jobbes det nå med å få kontroll på utslippet.

- Det har vært stabilt vær og vind, så det går greit å få det opp. Noe er på sjøen og vi skal iverksette tiltak for å få det på land, sier daglig leder i Salten IUA, Bent Freddy Sollund.

Anmelder saken

Norges Miljøvernforbund anmelder forurensingen i Saltdalsfjorden, opplyser Børge Torbergsen. Han har fått mange henvendelser fra både grunneiere, beboere og eiere av fritidseiendommer, som ifølge Torbergsen er rystet over det som har skjedd.

– Edelfarm er pliktig å varsle fra om slike hendelser, og jeg har vært i kontakt med forurensningsmyndigheten som sier at det ikke ble gjort. Det er skammelig og en av årsakene til at vi anmelder, sier Torbergsen.

Han reagerer på at miljøsjef i Salten Aqua etter hans syn har bagatellisert hendelsen, med sin forklaring om at det er et nedbrytbart stoff.

– Hagen sier det er ufarlig, betyr det at det er greit om jeg dumper vannbasert maling i fjorden, spør Torbergsen retorisk.

Begge sider

Han har fått meldinger og bilder av foruresning på begge sider av Saltdalsfjorden; både på Tangodden, Skjerodden, Stamneset og Langseth.

– Edelfarm sier de skal ordne opp, men dette er for stort til at de vil klare det. Folk er forskrekket over det de ser, sier Torbergsen.

Han har selv vært i fjæra flere steder, og oppfatter at stoffet har hardnet og satt seg hardt fast i tang rundt fjorden.

– Det er klart fulger som får dette på seg eller i seg vil slite, sier Torbergsen.

Han påpeker at Edelfarm tidligere har hatt utslipp i Vikelva.


Grunneiere reagerer

Han sier flere grunneiere har bedt han anmelde saken, fordi de ikke tør selv.

– Jeg syns dette er en veldig alvorlig hendelse og syns det er tåpelig at de unnskylder seg med at det ikke er farlig, sier Torbergsen.

Han mener saken er brudd på både forurensningsloven, akvakulturloven, naturmangfoldsloven og grunnloven.

– Begge sider av fjorden er tilgriset, jeg har aldri sett noe lignende. Det er skremmende, sier Torbergsen.

Powered by Labrador CMS