HEKTISK. Salten Brann og industrivernet på Elkem har rykket ut til en bilulykke inne på industrikaiområdet. En bil med fire personer har gått rundt. Heldigvis er det bare en øvelse. Alle foto: Eva S. Winther
HEKTISK. Salten Brann og industrivernet på Elkem har rykket ut til en bilulykke inne på industrikaiområdet. En bil med fire personer har gått rundt. Heldigvis er det bare en øvelse. Alle foto: Eva S. WintherLars Bjånes, leder for industrivernet ved Elkem Salten, var en av innsatslederne på øvelsen.

Se bildeserie og video

Reportasje: Når katastrofealarmen på Elkem går...

Salten Brann, Sivilforsvaret, Sørfold kommune og industrivernet på Elkem Salten fikk kjørt seg på en omfattende øvelse denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Klokken er passert åtte på morgenen torsdag, og arbeidsdagen ved Elkem Salten på Valjord er godt i gang.

På industrikaia er det ganske stille. Bare noen få personer vet at det snart kommer til å være fullt av liv og røre der. Alt virker normalt, med unntak av et vrak av en bil som står plassert mellom konteinerne og haugene med flis.

Se stor bildeserie her

Med ett kommer flere personer kledt i hjelm og arbeidstøy fra Elkem springende. De er fra industrivernet på verket og har fått melding om at det har vært en ulykke på kaia. En bil med fire personer i har gått rundt, og de sitter fastklemt inne i vraket.

De var ikke klar over at det skulle foregå noen øvelse, men når meldingen kommer, starter beskjeden med ”Øvelse, øvelse, øvelse”.

De Elkem-ansatte flokker seg rundt bilen og holder kontakt med de skadde. Like i hælene på dem kommer industrivernet sin egen brannbil kjørende og rygger inn mot ”ulykkesbilen”. Flere personer strømmer ut, og en oransje båre hentes fram.

På dette tidspunktet har alarmen også gått hos Salten Brann, og den største brannbilen fra stasjonen i Trollbukta vel en kilometer unna er raskt på pletten. Industrivernets innsatsleder Lars Bjånes går Salten Brann sin innsatsleder, Margrete Myran, i møte.

Lars Bjånes, leder for industrivernet ved Elkem Salten, var en av innsatslederne på øvelsen. Foto: Eva S. Winther
Lars Bjånes, leder for industrivernet ved Elkem Salten, var en av innsatslederne på øvelsen.

Like bak kommer den nyeste av brannbilene i Sørfold, en mindre bil som fungerer som en såkalt framskutt enhet med topp moderne utstyr.

På telefonen min tikker det inn en melding på Twitter fra 110 Nordland: ”Salten Brann IKS, Sørfold: Brannvesenet har øvelse sammen med Sørfold kommune og Elkem Salten på Valjord”.

Det er ikke vanskelig å se at bilen må skjæres opp for at de skal få de skadde ut derfra. En av brannmennene står klar med klippeverktøyet.

Duringen fra en kompressor blander seg med motorlyd fra bilene. Beskjeder går mellom folk og via nødnettet. Nå er også Salten Brann sin enhet Bravo 01 fra Bodø med Tom Thuv og Arild Rasmussen kommet fram, og tar kommandoen som innsatsleder.

RYKKET UT. Tom Thuv (t.v.) og Arild Rasmussen fra Salten Brann i Bodø var også til stede for å delta i øvelsen.
RYKKET UT. Tom Thuv (t.v.) og Arild Rasmussen fra Salten Brann i Bodø var også til stede for å delta i øvelsen.

Det smeller når den kraftige saksa klipper over metallet i bilen. Etter noen minutter kan de løfte bort den knuste frontruta, og kort tid etter det igjen er hele biltaket løst på den ene siden. Første person kan løftes ut av bilen og bæres bort på båre.

PÅ BÅRE. De fire skadde fra bilulykken er tatt hånd om av brannvesenet og brakt bort fra ulykkesstedet.
PÅ BÅRE. De fire skadde fra bilulykken er tatt hånd om av brannvesenet og brakt bort fra ulykkesstedet.

Industrivernet og brannmannskapene jobber iherdig med å frigjøre de siste fra bilen, og de er så konsentrerte at ingen merker at det begynner å sive røyk ut mellom konteinerne bak brannbilene.

Med ett blir industrivernleder Lars Bjånes ropt opp på nødradioen og løper bort fra ulykkesbilen. Han har fått melding om at det lekker giftig gass ut av en konteiner, og må slå ”storalarm”.

Artikkelen fortsetter under bildet

Etter hvert eskalerer det hele ved at det har begynt å lekke en farlig gass ut av en av konteinerne. Foto: Eva S. Winther
Etter hvert eskalerer det hele ved at det har begynt å lekke en farlig gass ut av en av konteinerne.

Katastrofealarmen runger over området mens den siste båren bæres bort fra ulykkesbilen. Det som først virket som en begrenset og ”enkel” øvelse eskalerer og blir et øyeblikk kaotisk.

På bakken, delvis skjult av røyken som velter ut mellom konteinerne, skimtes føttene til et menneske.

Brannslanger dras utover og to av mannskapene som har gassmaske på, går i gang med å spyle asfalten og området der røyken kommer fra.

KONSENTRERT. Margrete Myran fra det lokale brannvesenet i samtale med Espen Handberg fra Salten Brann i Bodø.
KONSENTRERT. Margrete Myran fra det lokale brannvesenet i samtale med Espen Handberg fra Salten Brann i Bodø.

En gruppe markører fra Fauske videregående står like ved, men på dette tidspunktet tror de fleste at de er observatører, der de står med refleksvester og hjelm.

Under bagasjedøra til Bravo 01-bilen har Tom Thuv og Arild Rasmussen ei tavle der de studerer kart, noterer ned info og videre strategi.

Et kartutsnitt med blå piler på viser hvordan gassen blir ført med vinden utover fjorden og kan være til skade for folk som oppholder seg i Buvika, på Kvarv, Kines og i Røsvik. Sørfold kommune satte krisestab da de fikk melding om gassutslippet, og kriseledelsen er samlet på et av møterommene på rådhuset. Der planlegger de evakuering av de aktuelle bygdene til Kvitre barnehage i Kvitblik og til Kobbelv vertshus i Sørfjorden.

- Vi valgte å ikke evakuere dem til Straumen i fall vinden skulle snu, forklarer Lillian Martinussen som er beredskapskoordinator.

Kommunen satte krisestab. Fra venstre og rudnt bordet: beredskapskoordinator Lillian Martinussen, Lisbeth Bernhardsen, Trond Nyquist, Bente Braaten, Gisle Hansen, Stig Arne Holtedahl og Bente Storåker. Foto: Eva S. Winther
Kommunen satte krisestab. Fra venstre og rudnt bordet: beredskapskoordinator Lillian Martinussen, Lisbeth Bernhardsen, Trond Nyquist, Bente Braaten, Gisle Hansen, Stig Arne Holtedahl og Bente Storåker.

De skadde fra bilen er brakt på trygg avstand, men i og med at de har vært så nært røyken, må de renses og vaskes for flussyre.

Når det blir klart at det de først trodde var observatører, forestiller en skoleklasse som også har blitt utsatt for den giftige røyken, blir det enda mer å håndtere.

Sivilforsvaret kalles inn, og er på plass en liten time etter at katastrofealarmen har gått.

GJORDE KLART. Sivilforsvaret fra Bodø og Hamarøy rigget opp telt og utstyr for å vaske de som hadde blitt utsatt for den giftige gassen. Foto: Eva S. Winther
GJORDE KLART. Sivilforsvaret fra Bodø og Hamarøy rigget opp telt og utstyr for å vaske de som hadde blitt utsatt for den giftige gassen.

Kolonnen med biler og hengere merket Sivilforsvaret er først på tur inn på området, men blir omdirigert og parkerer på parkeringsplassen utenfor porten til Elkem Salten. Rundt 20 tjenestepliktige fra Bodø og Hamarøy ikledd blå uniformer går i gang med å sette opp telt.

- Før vi kan sende de som har vært utsatt for gassen ut av området, må de renses, forklarer sivilforsvarsadjutant Stein Horn.

Stein Horn er sivilforsvarsadjutant og en av de fast ansatte i Sivilforsvaret i Nordland. Foto: Eva S. Winther
Stein Horn er sivilforsvarsadjutant og en av de fast ansatte i Sivilforsvaret i Nordland.

Tre telt settes opp på rekke og rad, varmes opp og klargjøres.
Det første teltet er i den såkalte skitne sonen. Der kommer markørene inn før de tas videre til vasketeltet. Dette er todelt og satt opp på hver side av en henger.
På den ene siden er det dusj for personene som kan vaske seg selv. På den andre siden er det et rom med stativ for bårer, der de som er skadet kan bli vasket.

Tjenestepliktige fra Sivilforsvaret klipper opp klærne på en av markørene under den store øvelsen ved Elkem. Foto: Eva S. Winther
Tjenestepliktige fra Sivilforsvaret klipper opp klærne på en av markørene under den store øvelsen ved Elkem.

De tjenestepliktige er inne på rep, og fikk vite samme morgen at de skulle delta på øvelsen.

- Renseenheten er spesialopplært i smittevern og rensing, forklarer Stein Horn mens han viser vei gjennom teltene.

Fem unge jenter venter spent i det første teltet. Noen av dem har sagt ja til at klærne kan klippes i stykker med unntak av undertøyet. At klærne må klippes av pasientene er slett ikke uvanlig ved en reell ulykke.

- Dersom dere synes det blir skummelt, kan dere trekke dere når som helst, presiserer Stein Horn etter å ha forklart hva som skal skje videre.

Vasketeltet er klart, og den første av jentene løftes opp på en båre og bæres ut av to personer i fullt verneutstyr.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sivilforsvarets rolle blir å håndtere de personene som har vært utsatt for den farlige syregassen og vaske dem før de kan komme ut fra området. Foto: Eva S. Winther
Sivilforsvarets rolle blir å håndtere de personene som har vært utsatt for den farlige syregassen og vaske dem før de kan komme ut fra området.

Det er varmt inne i vasketeltet, men jenta blir fort kald etter å ha blitt dusjet, selv om hun har ullpledd rundt seg. I det siste teltet skal pasientene tørkes og få på seg andre klær før de kan "sjekkes ut".

Etter at det ble slått katastrofealarm, var det ingen som slapp inn på Elkems område. Arbeidet stoppet opp, og det sto vakter ved portene for å påse at ingen passerte.

Mens Sivilforsvaret jobber med sitt på utsiden av gjerdet, avslutter Salten Brann sitt arbeid på innsiden, og de fleste kan forlate øvelsen.

Samtidig kommer kommunens kriseledelse innom for å se hva som skjer, og får en orientering om Sivilforsvarets arbeid.

Tjenestepliktige fra Sivilforsvaret har ikledd seg verneutstyr for å håndtere 'pasientene'. Foto: Eva S. Winther
Tjenestepliktige fra Sivilforsvaret har ikledd seg verneutstyr for å håndtere "pasientene".

De fleste av dem var uvitende om øvelsen, men hadde fått beskjed om å "sette av dagen". Dagen i forveien hadde de blitt kurset i et databasert krisehåndteringsverktøy, og dette har de virkelig fått prøve ut under øvelsen.
For en måned siden hadde de en kompetansedag med sivilforsvaret og fylkesmannens beredskapsavdeling, så øvelsen ble en praktisk oppfølging av det.

Et par kilometer unna, på Aktivitetshuset Bakeriet i Straumen sentrum, sitter øvingsledelsen. Tore Nordli som er NK ved beredskapsavdelingen i Salten Brann, og sivilforsvarsinspektør Merete Jeppesen har trukket i trådene sammen med kommunalsjef Kurt Peder Hjelvik.

Øvingsledelsen som planla og trakk i trådene underveis var kommunalsjef Kurt Peder Hjelvik (t.v.) fra Sørfold kommune, sivilforsvarsinspektør Merete Jeppesen og Tore Nordli som er NK ved beredskapsavdelingen i Salten Brann. Åge Mentzoni (t.h.) er brigadeleder og fungerte som bindeledd mellom kommunens kriseledelse og det som skjedde ellers. Foto: Eva S. Winther
Øvingsledelsen som planla og trakk i trådene underveis var kommunalsjef Kurt Peder Hjelvik (t.v.) fra Sørfold kommune, sivilforsvarsinspektør Merete Jeppesen og Tore Nordli som er NK ved beredskapsavdelingen i Salten Brann. Åge Mentzoni (t.h.) er brigadeleder og fungerte som bindeledd mellom kommunens kriseledelse og det som skjedde ellers.

- Vi har gjennomført de øvingsmålene vi hadde, for eksempel håndtering av skadested, innsatsledelse og kommunikasjon opp mot kommunen. Noe er bra, og noe kan vi gjøre bedre. Jeg vil si vi har hatt et positivt utbytte av øvelsen, sier Tore Nordli.

Det er ikke tilfeldig at øvelsen ble lagt akkurat til industrikaia på Elkem.

- Det er Elkem som disponerer området, og kaia som ligger der eies av kommunen. Vi i Salten Brann skal ivareta liv og helse, og for å kunne gjøre det i en situasjon som denne er vi avhengige av Sivilforsvaret, forklarer han.

- Dette har vært en skikkelig samarbeidsøvelse, slår Merete Jeppesen fast.

Kurt Peder Hjelvik var på jobb allerede i sekstiden på morgenen. Vanligvis er han nestkommanderende i kommunens kriseledelse, men denne dagen har han altså vært en del av øvingsledelsen.

- Det har vært en heftig dag. Vi ser hva vi får til og hva vi må jobbe mer med, sier han og takker markørene fra Fauske videregående for å stille opp.

Kriseledelsen er tilbake på møterom Siso på rådhuset, klar for en oppsummering av dagen. Kommunedirektør Stig Arne Holtedahl er opptatt av at de får øvd i praksis.

- Vi følger en prosedyre og får testet ut styrker og svakheter, sier han.

- Dette er et sannsynlig scenario her i Sørfold, enten på verket, industrikaia eller på E6, slår ordfører Gisle Hansen fast.

Powered by Labrador CMS