GODT MOTTATT. Rebekka Nystabakk gleder seg over at dokumentarfilmen "Sau" når ut til enda flere. Sist helg var hun innom Fauske kino igjen og snakket om filmen - selvsagt ikledd "Rakel-genseren" som er laget i forbindelse med filmen.
Eva S. Winther
Rebekka tar med seg "Sau" ut i verden
Neste uke reiser Rebekka Nystabakk til Hellas på filmfestival med "Sau".
"Sau"
Dokumentarfilm regissert av Rebekka Nystabakk fra Sørfold
Hovedpersonen er søsteren Rakel Nystabakk som overtar familiegården på Engan sammen med kona Ida
SØRFOLD: Etter en periode med kinoturné i Norge, reiser Rebekka Nystabakk til Hellas og Thessaloniki internasjonale filmfestival.
- Der skal kinofilmen ha internasjonal premiere. Jeg er veldig spent på hvordan den skal bli mottatt utenfor Norge etter den fantastiske mottakelsen den har fått her, sier Nystabakk.
Festivaler og tv
Filmen skal også til Ljubljana internasjonale filmfestival i Slovenia, og de er også invitert til en filmfestival i Reykjavik til høsten.
- Vi har søkt om å delta på flere festivaler, så vi får se hvordan interessen er. Det er for øvrig veldig stort at filmen er inne i konkurranseprogrammet til Human internasjonale dokumentarfilmfestival i Oslo denne uka, synes regissøren.
En times versjon av filmen er også laget for dansk og svensk tv.
Over 25.000
Rebekka Nystabakk og teamet rundt dokumentarfilmen "Sau" hadde et mål om 7.000 besøkende. Nå er filmen sett av over 25.000, og den går fortsatt på norsk kino.
- Det er utrolig stas. Når man bruker mye tid på å lage noe, blir man veldig glad for at det gir gjenklang, og jeg er glad for å se at dette er tema som opptar mange.
Hun tenker både på småbruket sin plass i norsk matproduksjon, matsikkerhet, kunnskap og kulturarv. I løpet av de seks årene de har brukt på å lage filmen, har pandemi, krig og klimaendringer gjort temaene enda mer aktuelle.
Globalt tema
At filmen skulle få den mottakelsen den har fått, hadde ikke Rebekka Nystabakk forventet.
- Jeg så nettopp at kortfilmen som ligger ute på The Guardian har blitt vist 92.000 ganger på en måned, det er helt overveldende. Jeg så på dette som en liten, lokal historie, men allerede da prosjektet var under utvikling opplevde vi stor respons.
Hun mener "Sau" er en feelgood-dokumentar som samtidig handler om temaer som er eksistensielle, viktige og en del av vår felles historie.
- Landbruket flere steder står i mange av de samme spørsmålene. Det foregår industrialisering og det blir færre og større bruk. Det er en global tematikk at vi snakker om hvilken retning landbruket skal ta nå, hvem som skal produsere maten vår og under hvilke vilkår.
Stolthet og glede
Nystabakk mener at vi fjerner oss mer og mer fra historien vår, og samtidig som det blir vanskeligere å produsere maten vår blir vi stadig flere mennesker.
- Et av de mest brukte søkeordene på Finn.no er "småbruk", så jeg tror flere savner det livet som er litt nærmere naturen. Jeg håper filmen kan være til inspirasjon, sier hun.
Regissøren opplever at det ofte snakkes om nedleggelse og dårlig betalt for enormt mye arbeid i jordbruket.
- Jeg synes det er vel verdt å løfte fram det fantastiske livet det er å drive gård, leve i kontakt med naturen, og gå på sauefjellet i vær og vind. Det er neppe mange kontorjobber som kan måle seg med det. Det jeg har vokst opp med er ikke problemene, men en enorm stolthet og en glede i arbeidet. Når jeg har reist rundt i landet nå, er det mye det bøndene snakker om - stoltheten ved å produsere mat til folk.
Flere filmer?
Det er ikke usannsynlig at det blir flere filmer fra Nystabakks hånd.
- Jeg er ikke helt fri for ideer, men ingen prosjekter er så endelig at jeg kan snakke om dem nå. Det har vært en veldig spennende prosess å lage denne filmen, og om man driver med teater eller film, så er det en måte å sette dagsorden på og å si noe om hvilke verdier vi vil at samfunnet vårt skal bestå av.
"Sau" har vært veldig godt besøkt på Fauske kino, og sist søndag var det mange som tok turen dit på tross av det fine været.
- Jeg er utrolig glad for alle som har gått og sett "Sau" på kino. Det er alltid hyggelig å komme hjem med prosjekter, spesielt en film som dette. Det har vært noen fantastisk artige uker, og når jeg ser interessen får jeg opp håpet og motet om at det er en endring på gang.