FIKK GEHØR. Administrasjonsutvalget i Sørfold diskuterte forslaget til kommunens etiske retningslinjer. Fra venstre Kristin Willumstad fra Utdanningsforbundet, Sveinar Aase fra Creo og politiker Øystein Vedal (SV). Aases endringsforslag ble enstemmig vedtatt. Foto: Eva S. Winther
FIKK GEHØR. Administrasjonsutvalget i Sørfold diskuterte forslaget til kommunens etiske retningslinjer. Fra venstre Kristin Willumstad fra Utdanningsforbundet, Sveinar Aase fra Creo og politiker Øystein Vedal (SV). Aases endringsforslag ble enstemmig vedtatt.

Reagerte på forslag om bruk av sosiale medier

Sveinar Aase, tillitsvalgt for Creo, reagerte på forslaget om at de ansatte skulle omtale arbeidsplassen positivt i sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Forrige uke skulle administrasjonsutvalget og formannskapet i Sørfold behandle forslaget til etiske retningslinjer for kommunen. Sveinar Aase som representerer fagforeningen Creo, reagerte på flere punkter i forslaget.

- I begynnelsen av forslaget virker det som om det skal være en ytringskultur i kommunen. Så slås det senere i hjel av at det står at man må framstille kommunen og arbeidsplassen positivt i sosiale medier. Det hefter noe autoritært ved det, og deler av retningslinjene er slik at det kan skapes en fryktkultur, mener han.

Sosiale medier

Sveinar Aase kom med forslag om to endringer i retningslinjene. Det ene gjaldt punktet som handlet om å omtale kommunen og arbeidsplassen positivt i sosiale medier.

- Det bør strykes, foreslo han.

- Jeg er enig med Sveinar. Dette kan ikke tolkes på andre måter. Man kan ha mange roller i kommunen, for eksempel som pårørende, og det hender man vil blåse litt ut på grunn av noe, sa Katrin Elvebakk (Ap).

Lojalitetsplikt

Det andre forslaget fra Creo handlet om et punkt rundt de ansattes lojalitetsplikt.

- I setningen ”Lojalitetsplikt handler om at alle ansatte må opptre i samsvar med kommunens interesser”, bør vi føye til ”legitime” foran interesser, mente Aase.

- Lojalitetsplikt står seg svakere juridisk enn ytringsfrihetsparagrafen, la han til.

Øystein Vedal (SV) stilte seg bak forslaget fra Sveinar Aase.

- Det var interessant å høre på Creos representant. Dette kan si noe om kommunen er en attraktiv arbeidsplass eller ikke. Blir det for rigid eller strengt, kan man føle seg for ufri, mener han.

Ønsket debatt

Ordfører Kolbjørn Mathisen (Ap) ville ha litt debatt rundt å stryke punktet om uttalelser i sosiale medier.

- Jeg ønsker at vi skal ha ei holdning der vi tenker oss om rundt hva vi gjør i sosiale medier. Det har vært et problem med at blant annet folkevalgte har gått ut og kritisert egne ansatte. Det henger ikke på greip. Kan forslaget omformuleres? spurte han.

Aase påpekte at dette blir ivaretatt i et annet punkt, og Sten Robert Hansen (H) mente at setningen om bruk av sosiale medier godt kunne strykes. I forslaget til retningslinjer står det blant annet ”Vurder til enhver tid hva som trykkes «liker» på og hva som kommenteres og legges ut”.

Enstemmig

Innstillingen med forslaget fra Creo ble enstemmig vedtatt i administrasjonsutvalget. Senere samme dag ble saken behandlet i formannskapet, og der ble vedtaket fra administrasjonsutvalget videreført.
Den skal også opp til behandling i kommunestyret 19. mars.

Powered by Labrador CMS