KOSTBART. - Å miste denne jobben koster potensielt oss og andre lokale bedrifter 60-70 millioner kroner i omsetning, forklarer Pedersen. Vi ønsker å forsikre oss om at vi og andre lokale bedrifter får konkurrere på like vilkår, samt at vi ikke kommer opp i en lignende situasjon med slikt administrativt rot i framtiden, sier prosjektleder Cathrine Pedersen. Her sammen med daglig leder Viggo Monsen.Erica Restoften
Klager inn kommunen:
Reagerer på diskvalifisering
Rognan Byggsenter mistet i mars tilsagnet på jobben med å oppgradere Rognan barneskole. Grunnen skal være manglende sertifisering, som ikke ble fanget opp i første runde.- Dette er beklagelig, sier Saltdal kommune
Rognan barneskole skal igjennom en betydelig opp- gradering, der den ene fløyen skal rives for å bygge nytt, på omtrent 1300 kvadratmeter.Da jobben var ute på anbud, fikk kommunen to tilbydere. Dette var Rognan Byggsenter AS og Fauskebygg AS.
Rognan Byggsenter vant anbudet, men mistet det igjen da avgjørelsen ble påklaget av Fauskebygg som stilte spørsmålstegn ved konkurrentens sertifiseringer.
SALTDAL. - Vi var rangert best på kvalitet, oppdragsgjennomføring, organisasjon og pris. Rognan Byggsenter sitt tilbud var to millioner billigere enn konkurrenten. Selv om dette ikke er den faktiske sluttprisen på prosjektet, er kontrakten slik at den prosentvise fortjenesten er låst, forklarer Cathrine Pedersen, som er sivilingeniør og prosjektleder hos Rognan Byggsenter.
Fram og tilbake
Rognan Byggsenter AS ble først innstilt som nummer én for å få jobben med Rognan Barneskole. De ble så forkastet etter klage fra Fauskebygg AS.
Annonse
Annonse
Pedersen påpeker også at det i tillegg til den prosentvise fortjenesten, vil tilkomme høyere riggkostnader som følge av at Fauskebygg som nå skal gjøre jobben på Rognan, må pendle fra Fauske.
Annonse
Manglende sertifisering
- Grunnlagt for at vi ble fratatt tildelingen, var altså kun manglende besittelse av ISO9001 som var et kvalifikasjonskrav i konkurransen. Dette er første gang Saltdal kommune har kjørt en konkurranse med krav om ISO-sertifisering innenfor bygg. Hva de har gjort tidligere innenfor anlegg er ikke oss bekjent. ISO-sertifisering er en sertifisering som veldig få byggefirma i området besitter. Fauskebygg fikk denne sertifiseringen i 2023, forklarer Pedersen.
ISO står for ”International Organization for Standardization”, som er den internasjonale standardiseringsorganisasjonen.
Annonse
- Saltdal kommune har i ettertid bekreftet at de ikke hadde tatt kontakt med firma i Salten-område og gjort en vurdering av hvem som besitter ISO-sertifisering, sier Pedersen.
Diskvalifiseres
Rådgiverforetaket Norconsult, som hadde en eksklusivitetsavtale med Fauskebygg AS, bisto kommunen i utarbeidelsen av konkurransegrunnlaget, forklarer Pedersen:
- Under utarbeidelsen av konkurransegrunnlaget bestemmes kvalifikasjonskravene. I dette tilfellet, valgte de altså å sette krav til sertifisering ved ISO9001, framfor andre relevante kvalifikasjonskrav som åpner for at lokalt næringsliv kan delta i konkurransen. Kommunen har i tidligere dialog klart og tydelig gitt uttrykk for at rådgivere som kommunen benytter til å utarbeide konkurransen om Rognan barneskole, ikke senere kan delta som rådgivere for entreprenører i konkurransen om barneskolen, forklarer Pedersen.
En slik beskjed fikk det lokale konsulentforetaket Salten Consult AS, hvor Pedersen er styreleder, fra kommunen allerede 13. oktober 2023.
- Kommunen har likevel tillatt at Norconsult kan være både rådgiver for kommunen og rådgiver for Fauskebygg. Saltdal Kommune benyttet i tillegg for jobben på Rognan Barneskole en utgått rammeavtale for anskaffelse av rådgiverforetak, sier Pedersen.
Spørsmål fra kommunestyret
Også den valgte ledelsen i kommunen så seg nødt til å se nærmere på saken. Og etter Rognan Byggsenter måtte gi fra seg prosjektet ble det fra politisk hold sendt inn en liste med ti spørsmål som et samlet kommunestyre ønsket svar på.
- I forhold til saken og spørsmålene vi sendte, så var dette for å sikre oss avklaringer og innblikk. Administrasjonen gjør jobben sin på bestilling fra den politiske ledelsen. Og er det noe som blir påklaget og kommunen kan ha gjort en feil, så må vi rede ut dette. Kommunedirektøren ga oss konkrete svar på spørsmålene, foreklarer ordfører i Saltdal, Runar Jensen på telefon med Saltenposten.
Ordføreren følger opp saken:
- Med bakgrunn i byggesaken angående Rognan barneskole, har jeg bedt kommunaldirektøren om en rengjørelse og gjennomgang av prosessen, i formannskapet, sier ordføreren.
Administrativt rot
I og med at Saltdal kommune har gjort noen vurderinger inn mot valg av entreprenør som ekskluderte Rognan Byggsenter, spør de seg nå hvorfor kommunen aktivt går inn for å forhindre lokale tilbydere i deres konkurranser.
Annonse
Rognan Byggsenter AS hadde et møte med Saltdal kommune 3.april, for å få klarhet i saken.
- Kommunen begrunnet krav til ISO9001, med en sak hvor det ble gjort arbeid på et tak som fikk lekkasje 30 år senere, i en tid hvor det var langt færre krav og spesifikasjoner for oppdrag. Dette mener vi er en altfor tynn argumentasjon. Å miste denne jobben koster potensielt oss og andre lokale bedrifter 60-70 millioner kroner i omsetning, forklarer Pedersen.
Vil ha flere svar
Rognan Byggsenter sier de gjennom arbeidet med denne saken har funnet flere kritikkverdige forhold i gjennomføringen av offentlig anskaffelse i Saltdal kommune.
- Rognan Byggsenter kommer til å prøve flere av disse sakene for KOFA. Vi ønsker å forsikre oss om at vi og andre lokale bedrifter får konkurrere på like vilkår, samt at vi ikke kommer opp i en lignende situasjon med slikt administrativt rot i framtiden, sier Pedersen.
KOFA er klagenemda for offentlige anskaffelser, og håndterer klager fra leverandører eller andre med saklig klageinteresse som gjelder brudd på regelverket for offentlige anskaffelser.
- Dette er beklagelig
Avdelingsdirektør teknisk i Saltdal kommune, Tom Johannessen mener det er beklagelig at mangelen på sertifisering ikke ble fanget opp i første runde.
Saltdal kommune valgte å svare Saltenposten på e-post.
Hvorfor valgte dere å legge sertifiseringen ISO9001 til grunn?
- Vi valgte å legge ISO9001-sertifiseringen til grunn for å sikre en høy standard i utførelsen av prosjektet ved Rognan barneskole. Dette er et betydelig prosjekt med en omfattende grunnflate og kostnadsramme, og det stiller krav til leverandørens kvalitets- og ledelsessystemer.
Hvorfor opererer dere ikke med samme standard i andre byggeprosjekter?
- I løpet av de siste 10 år, har ikke kommunen hatt prosjekter som er av samme størrelse og omfang som tilbygget til Rognan barneskole vil ha. Siste byggeprosjektet som er oppført i kommunen av nevnelig verdi er seremonihuset (bårehuset) ved Saltdal kirke. Kostnad 6,8 millioner. Et enkelt og oversiktlig bygg på 108 kvadratmeter grunnflate.
- Før det igjen, så er det garderobeanlegget teknisk drift, oppført i 2013 med en grunnflate 248 kvadratmeter. Disse prosjektene var betydelig mindre både i omfang og kompleksitet. Dermed vurderte vi det slik at kravet om ISO9001-sertifisering ikke var nødvendig for disse prosjektene.
- Vår vurdering er at det stiller høyere krav til kvalitets- og ledelsessystem når det skal oppføres bygninger eller bygningsdeler av størrelse som den planlagte skoledelen ved Rognan barneskole, så har vi valgt å stille disse kravene til leverandøren. Kravet om ISO9001 har vært i bruk i mange år innen byggebransjen.
- Vi ønsker å påse at valgte leverandør har en systematisk tilnærming til ivaretakelse av miljøhensyn, overholdelse av lovkrav og kvalitet ved arbeidet som utføres.
Er dere klar over at dette kravet ekskluderer alle aktører i deres egen kommune?
- Det er beklagelig hvis kravet om ISO9001-sertifisering har ekskludert lokale aktører, men kommunen har ingen oversikt på hvilke kvalitetssystemer entreprenørene i kommunen har. Det var ikke vår intensjon å begrense deltakelsen fra lokale entreprenører. Kommunen har imidlertid et ansvar for å sikre at alle prosjekter møter gode standarder, spesielt for prosjekter av denne størrelsen og betydningen.
Hvorfor det måtte det påklages av andre at anbudsvinner ikke hadde sertifiseringen? Burde ikke kommunen vite det?
- Da vi mottok klagen, foretok vi en ny grundig gjennomgang av kvalifikasjonskravene og innrømmer at vår opprinnelige vurdering ikke var grundig nok. Dette er beklagelig, og det er en viktig læring for oss. Samtidig tjener klageprosessen nettopp dette formålet: å sikre at alle tilbudsgivere kan utfordre prosessen og kravene. På den måten kan man si at systemet fungerte som det skulle, ved å avdekke og rette opp i feilen.
Kan avgjørelsen med å ekskludere Rognan Byggsenter AS ha noe med tidligere konflikter å gjøre?
- På ingen måte, enhver antydning til tidligere konflikter spiller ingen rolle i våre vurderinger og vi kjenner ikke til hvilke konflikter det henvises til.
- Vi har fulgt nasjonale regler for offentlige anskaffelser.