– Det blir ingen vinnere, bare tapere. Jeg har stått på og forsørget og tatt vare på meg og familien i alle år. Det vil fort koste Nav 700.000 kroner i året om jeg blir arbeidsledig og vi blir avhengig av hjelp, sier Ramazan Temur til Saltenposten.
I 2016 ble Temur dømt for flere brudd på utlendingsloven og i 2019 ble han dømt for å ha ansatt utenlandske arbeidstakere uten arbeistillatelse, samt brudd på bokføringsloven.
Det er bakgrunnen for at Fauske kommune har sent ut et forhåndsvarsel om å ta tilbake serveringsbevillingen til Temur.
– Kommunen vurderer ut fra dette at kravet til uklanderlig vandel ikke er oppfylt, og at serveringsbevillingen må tilbakekalles, skriver enhetsleder for Helse, Hilde Sørensen i varselet.
Alvorlig
At samtlige forhold i de to dommene mot Temur går direkte på driften av Minas Kafeteria AS, forsterker kommuens syn på at serveringsbevillingen bør tilbakekalles.
– Slik kommunen vurderer det, kan Ramazan Temur ikke lenger inneha rolle som daglig leder og eneaksjonær i foretaket dersom bevillingen skal opprettholdes, skriver Sørensen videre.
Det innebærer at Temur i henhold til Fauske kommunes vurdering, ikke kan ha en rolle som gir han vesentlig innflytelse over selskapets, og heller ikke kan motta vesentlig avkastning fra driften.
Gjør jobben sin
Ramazan Temur har selv forståelse for at kommunen har sendt han varsel om å ta fra ham serveringsbevilling.
– De gjør bare jobben sin, men vi har klaget på vedtaket, sier Temur.
Om vedtaket blir opprettholdt vil Temur blir arbeidsledig, etter å ha forsørget seg selv og familien i 15 år med egen bedrift.
– Om de tar bevillingen ødelegger de for bedriften, og vi blir arbeidsledige. Vi har laget mat her i 15 år og det tar tid å bygge opp en bedrift, men å ødelegge den kan ta bare noen sekunder, sier Temur.
Bare tapere
Han tror ikke det vil være mulig for han å bygge seg opp igjen, om han først må legge ned. Men han har håp om å beholde bevillingen, da han har fått et slikt varsel tidligere.
– Jeg har gjort feil, men alle gjøre feil og vi har rettet opp i feilene som er gjort. Jeg synes ikke at feilene er alvorlig nok til å trekke tilbake bevillingen, de kan ikke knekke oss for dette, sier Temur.
– Jeg har ikke skadet eller utnyttet noen, og jeg har heller aldri utnyttet systemet, legger han til.
Blir bedre
Gründeren mener han har lært av de feilene som er begått tidligere, og at det er et viktig poeng at ting blir bedre.
– Vi er blitt bedre og bedre med regnskap, det er bare blitt bedre. Hadde det blitt verre og verre, så hadde jeg forstått det, sier Temur.
Men han vil ikke si at det er urettferdig at kommunen kjører en sak på dette.
– Det er ikke urettferdig, de skal gjøre jobben sin og det er bra at de følger med. De synes det er alvorlig, og vi skal rette opp og lære av våre feil. Vi skal ikke gjøre slike feil, rett og slett, sier Temur.
En del av samfunnet
Etter mange år i kommunen, føler Temur at han har funnet seg godt til rette på Fauske. Men mister han arbeidsplassen sin, tvinges han til å se etter andre muligheter.
– Det er jobben som bestemmer hvor jeg kan bo, og har jeg jobb her så blir jeg på Fauske. Jeg har ungene i skole og barnehage her og vi er blitt en del av samfunnet her, derfor er det ikke bare å flytte, sier Temur.
Han påpeker at han har forsøkt å være en bidragsyter i lokalsamfunnet i mange år.
– Jeg har aldri sagt nei om noen har kommet hit og bedt om sponsing, være seg svømming, russen, fotball og andre ting. Jeg har også annonsert i Saltenposten selv om folk allerede vet om oss, fordi jeg vil bidra til lokalavisa, sier Temur.
– Vi tjener ikke bare penger for oss selv, vi bidrar også, understreker Temur.
Sover godt
Selv om Temur ikke prøver å legge skjul på domfellelsene, er han klar på at han ikke har en dårlig følelse i kroppen over ting han har gjort.
– Jeg har ikke unyttet eller gjort noe vondt mot noen som kunne gi meg vondt i hjertet eller ta fra meg søvnen. Det er mulig noen ikke har likt maten, men da har de fått pengene igjen, sier Temur.
Han tror saken vil løse seg fordi forholdene han er dømt for, etter hans skjønn ikke er alvorlige nok.
– I dag bidrar jeg til samfunnet. Tar de bevillingen ødelgger de for personen, familien og alle årene vi har jobbet, sier han.
– Jeg står på egne bein, og har ikke trengt hjelp fra Nav i alle disse år.
Politikere avgjør
Nils Are Johnsplass svarer på vegne av Fauske kommune i denne saken, men han er usikker på hvor langt klagebehandlingen er kommet.
Men om administrasjonen opprettholder sitt vedtak, vil klagen gå videre til formannskapet.
– Vi følger et regelverk med gitte kriterier som er satt på statlig nivå. Vi behandler det som en ordinær klage, og sender den til formannskapet for behandling, om vi opprettholder vedtaket, sier Johnsplass.