TRAGEDIE. Politiadvokat Kristine Pedersen sier at politiet har begynt å skaffe seg et ganske klart bilde over hendelsesforløpet, men at motivet er fortsatt uklart. Foto: Lise Berntzen
TRAGEDIE. Politiadvokat Kristine Pedersen sier at politiet har begynt å skaffe seg et ganske klart bilde over hendelsesforløpet, men at motivet er fortsatt uklart.

Motivet er fortsatt uklart

Tragedien som skjedde i de tidlige morgentimene 1. nyttårsdag har sendt sjokkbølger av sorg gjennom hele Indre Salten.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD: Årets første dag ble langt vondere enn noen kunne ha forestilt seg.

Pressemeldingen med budskapet om at tre personer var bekreftet døde og en person var skadd etter en hendelse i Indre Salten, kom fra politiet klokken 12.05.

En knapp time etterpå ble det kalt inn til pressekonferanse i Bodø.

Hele Norges blikk ble raskt vendt mot lille, vakre Straumen. Tettstedet med bare knappe 900 innbyggere.

Slik har Saltenposten jobbet med tragedien:

Alle nødetater rykket ut

Politiet informerte om at de hadde fått melding via AMK klokken 04.52 om knivstikking på en privatadresse.

Meldingen var en såkalt PLIVO. Det er forkortelse for pågående livstruende vold. Når en slik melding går ut, utløser dette en prosedyre der alle nødetater rykker ut.

Prosedyren ble utviklet for en bedret nasjonal beredskap etter terrorangrepet 22. juli 2011.

Den første som ankom stedet var ambulansen. I en PLIVO- situasjon må de avvente til politiet ankommer, før de kan gå inn.

- Den nærmeste patruljen, og den som kom først til stedet var patruljen fra Fauske. Denne patruljen hadde vært på et annet oppdrag på Rognan og befant seg på Setså da meldingen kom inn, opplyser stabssjef Bent-Are Eilertsen til Saltenposten.

Politipatruljen var på plass klokken 05.25, og tok seg umiddelbart inn i huset.

FØLGER OPP. Politiadvokat Kristine Pedersen sier at politiets tanker går til de pårørende og etterlatte i denne saken som fikk et så tragisk utfall. - Hovedfokus er fortsatt på etterforskningen, men vi følger også opp etterlatte og pårørende som er sterkt berørt i saken, sier hun. Foto: Sondre Skjelvik/NRK
FØLGER OPP. Politiadvokat Kristine Pedersen sier at politiets tanker går til de pårørende og etterlatte i denne saken som fikk et så tragisk utfall. - Hovedfokus er fortsatt på etterforskningen, men vi følger også opp etterlatte og pårørende som er sterkt berørt i saken, sier hun.

En ufattelig tragedie

Der ble tre personer bekreftet døde på stedet. I tillegg var en person skadd og ble fraktet til Nordlandssykehuset i redningshelikopter.

Politiet opplyste raskt at den antatte gjerningspersonen var blant de døde, og at de ikke hadde noen grunn til å mistenke at andre hadde vært involvert.

- De døde er en kvinne og en mann i 40-årene, samt en mann i slutten av tenårene. Den skadde er et barn. Et annet barn som befant seg på stedet er uten fysiske skader. Det er en familiær relasjon mellom de involverte, opplyste politiet i pressemeldingen som ble sendt ut klokken 13.04 samme dag.

Politiet informerte samtidig at de hadde sikret åstedet og startet etterforskning. Kripos ble varslet og var på plass noen timer senere for å foreta kriminaltekniske undersøkelser.

Kalte inn alle ressurser

Mandag kveld opplyste politiet at de hadde kalt inn alt av mannskap som var tilgjengelig:

- Politiet har snakket med mulige vitner i nærområdet. Det er gjennomført en rekke vitneavhør i den hensikt å få kartlagt hendelsesforløpet. Politiets etterforskning er innrettet mot å finne ut hva som har skjedd, og hva som er motivet, sa politiadvokat Kristine Pedersen til media.

Tok ut siktelse

Kriminalteknikere fra Nordland jobbet sammen med Kripos på stedet gjennom kvelden og natten. De tre avdøde ble sendt til Universitetssykehuset i Tromsø for obduksjon.

Tirsdag denne uken ble det kjent at politiet hadde tatt ut siktelse mot en 19 år gammel mann.

- Han er siktet for drap på sin mor og stefar, samt drapsforsøk på sin 11 år gamle halvsøster. Den 11 år gamle jenta ble sendt til Nordlandssykehuset i går med knivskader. Det var hennes mor og far som ble funnet død på stedet sammen med siktede, opplyste politiadvokat Kristine Pedersen i en pressemelding.

DYP SORG. Flere har gitt uttrykk for medfølelse og sorg gjennom å tenne lys. Foto: Lise Berntzen
DYP SORG. Flere har gitt uttrykk for medfølelse og sorg gjennom å tenne lys.

Ikke kjent for politiet

Hun presiserte også at den unge mannen ikke var kjent for politiet fra tidligere.

Ifølge Thomas Benson, som er advokat og universitetslektor ved Fakultet for samfunnsvitenskap på Nord universitet, er det ikke uvanlig at politiet sikter noen som er død i en drapssak.

Det er flere årsaker til hvorfor dette skjer, forklarte han til NRK Nordland:

- Politiet ønsker å komme til bunns i saken og finne ut hva som har skjedd. Og ikke minst utelukke at det kan finnes andre gjerningspersoner.

En siktelse gjør også at man har rettigheter ifølge straffeprosessloven. Som blant annet å få oppnevnt en forsvarer. I tillegg kan en siktelse ha betydning for et eventuelt erstatningskrav fra etterlatte senere.

Politiets hypotese

I samme pressemelding presenterte politiadvokaten at de undersøkelser som var gjort så langt støttet opp om politiets hypotese om at den siktede hadde tatt livet av sin mor og stefar, og skadet lillesøsteren, før han tok sitt eget liv.

- I tillegg var siktedes søster på 16 år til stede i huset da hendelsen skjedde. Hun kom fra hendelsen uten fysiske skader. Det var jenta på 16 år som meldte fra til nødetatene. Hennes mor er en av de avdøde. Begge søstrene på 11 år og 16 år ble avhørt av politiet i går, opplyste politiadvokaten og la til at søstrene ivaretas av sine pårørende og kommunens kriseteam.

Juridisk bistand

Den siktede har fått oppnevnt advokat Tor Haug som forsvarer. For de etterlatte søstrene er bistandsadvokat Anne Cathrine Præsteng oppnevnt.

Eirik Andre Simonsen er oppnevnt som bistandsadvokat for foreldrene og et særkullsbarn til mannen i 40-årene som ble drept.

- Min oppgave er å yte støtte og hjelp til å følge opp politiets arbeid og sikre at de etterlattes interesser blir ivaretatt på best mulig måte, innenfor de rettslige rammene, uttalte Simonsen til VG og påpekte at saken er en stor belastning for alle involverte.

Simonsen understreker også følgende for å unngå misforståelser:

– Det er viktig å få fram den avdøde faren hadde et særkullsbarn på samme alder som siktede. Han hadde ingen befatning med saken, sier han til Nrk.

Krevende sak

Politiadvokat Kristine Pedersen beskriver saken som stor og krevende:

- Politidistriktet bidrar på på tvers av de geografiske enhetene. Etterforskningsledelsen jobber ut fra Bodø, men det benyttes kompetanse og folk fra flere deler av politidistriktet, også fra Fauske politistasjon.

Uklart motiv

Torsdag informerte politiadvokaten om at politiet har begynt å skaffe seg et ganske klart bilde over hendelsesforløpet, men at motivet er fortsatt uklart:

- Å klarlegge hendelsesforløpet og motiv står sentralt i politiets videre etterforskning. Politiet har gjort flere elektroniske beslag, og gjennomfører også andre undersøkelser og vitneavhør for å forsøke å finne ut av hva som kan ha vært foranledningen til denne hendelsen. Av hensyn til politiets pågående etterforskning i saken kan vi ikke gå nærmere inn på dette nå, sa politiadvokat Kristine Pedersen.

I en pressemelding fredag ettermiddag opplyser politiet at alle de tre døde ble obdusert på Universitetssykehuset i Tromsø denne uken.

- Politiet venter nå på en foreløpig obduksjonsrapport. Når den er klar vil den bli et viktig bidrag inn i den videre etterforskningen, sier Kristine Pedersen.

Powered by Labrador CMS