STOR LABB. Vegar Pedersen fra Statens naturoppsyn viser fram et bjørneskinn. Arkivfoto: Maria Trondsen
STOR LABB. Vegar Pedersen fra Statens naturoppsyn viser fram et bjørneskinn. Arkivfoto: Maria Trondsen

Bjørn observert i Saltdal:

På rypejakta dukket det opp noe helt annet enn ei rype

På fredag fikk Statens Naturoppsyn inn melding om bjørneobservasjon i Saltdal.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Vegar Pedersen i Statens Naturoppsyn forteller til Saltenposten at de fikk inn en melding om en jeger som hadde møtt på en bjørn på rypejakt.

- Det var ikke noe dramatisk. Jegeren var cirka 100 meter unna bjørnen. Han hadde hunden foran seg og ser plutselig et dyr som løper vekk fra dem. Bjørnen oppførte seg helt normalt, slik som den gjør i møte med folk, forteller Pedersen.

Uvanlig observasjon

Likevel er det svært sjeldent å se en bjørn her i vårt distrikt. De holder vanligvis til i Troms, Trøndelag og et godt stykke inn i Sverige.

- Vi har ikke mange bjørner som springer her i Nordland. Dette er den andre observasjonen vi har fått inn i Salten i sommer. I tillegg har vi mottatt noe skit fra Skaiti, som også sannsynligvis er fra Bjørn, sier Pedersen.

Den skal de få analysert, slik at de kan følge med på hvilke bjørner som beveger seg her og hvor mange de er. DNA-analyser vil fastslå om det er den samme bjørnen som er observert flere ganger, eller om det kan være flere.

Bjørnen er observert i Jarbrudalen, cirka seks til åtte kilometer fra Russånes.

- Bjørnene er fortsatt ute, men i løpet av oktober og november kryper de inn i hiet sitt. Det er mildvær nå, så de er fortsatt ute og går. Blir det en kuldeperiode og litt snø nå, så kryper de inn. Så får vi se om vi finner spor til våren igjen, forteller Pedersen rolig.

Sporløst borte

Det er ikke funnet spor etter bjørnen siden meldingen kom på fredag. Statens Naturoppsyn har heller ikke registrert noen stor bjørneaktivitet her i Salten.

- Det er unge hannbjørner vi har fått besøk av. Den eneste hunnbjørnen vi har hatt i vårt distrikt på lang tid, den omkom jo. Den fikk en stor stein over seg. Derfor kom det tre bjørnunger ut alene den våren, forklarer han og fortsetter:

- Det vi ofte får besøk av i våre områder, er unge hannbjørner som er lite kjønnsmodne og som er på utvandring fra Troms, Sverige og Trøndelag. Når de blir gamle nok, rundt fire til seks år gamle, så vandrer de tilbake igjen til de områdene.

På damejakt

- Hvorfor er det ingen bjørner som bosetter seg her i Nordland?

- De er ganske like oss mennesker, disse bjørnene. Det er ikke noen vits i å bosette seg i et område uten tilgang på damer. Det er kjønnsdriften som driver det. For å finne damer må de godt inn i Sverige, til Troms eller til Trøndelag, som er nærmest oss, sier han.

Pedersen forklarer at hannbjørnene er for unge til å slå seg ned i de binneområdene som finnes, hvor det faktisk bor binner (hunnbjørner). De må bli noen år eldre og større før de blir gode nok til å slå seg ned der. I mellomtiden streifer de rundt til de er fem-seks år gamle, før de prøver lykken.

- Det er ingen ting å være engstelig for, men det ligger i vår natur å være redd og skeptisk mot rovdyr og farlige insekter. Bjørnene vi har i distriktet trenger man ikke å være redd for. Det møtet som var nå på fredag, var et helt typisk møte mellom menneske og bjørn, hvor bjørnen stakk unna da han ble skremt av folk, forsikrer Pedersen og legger til:

- Er du bærplukker eller turgåer og går tur i skogen, så skulle det gå bra. Bjørnen har ingen grunn til å angripe. Han ser ikke på mennesker som mat.

Han ber om at folk melder observasjoner til Statens Naturoppsyn, eller sender inn avføringsprøver dersom de kommer over avføring fra et dyr de ikke kjenner igjen. Det hjelper dem med å kartlegge bestanden.

Powered by Labrador CMS