LYS I MØRKET. Storjord Hotel ligger som et lite eventyrslott oppe på bakkekammen. Foto: Lars Olav Handeland
LYS I MØRKET. Storjord Hotel ligger som et lite eventyrslott oppe på bakkekammen.

På flaggermus-safari i Saltdals dype skoger

Vi skal på safari i Saltdal, på flaggermus-safari. Ja, du leste rett vi er på tur til Saltdal for å delta på en flaggermussafari.

Publisert Sist oppdatert

Det er en fin sensommerkveld denne siste dagen i august, lettskyet og ti grader, heldigvis ingen nedbør. Målet for turen er Storjord øverst i Saltdalen.

Her arrangerer Nordland Nasjonalparksenter i samarbeid med Storjord Hotel en flaggermussafari. Det har de gjort årlig de siste tolv-tretten årene. Første gang var i 2009.
Fremmøtetidspunktet er klokken 20.00, altså godt utpå kvelden med mørket like om hjørnet.

Det er en grunn for sent tidspunkt for safarien, det er nemlig i mørkningen at flaggermusa kommer frem fra sine gjemmer. Vel fremme på Storjord ankrer vi opp ved hotellet i god tid før fastsatt tidspunkt. Dette kan bli spennende, mon tro hva kvelden vil bringe med seg, det er en ganske så spesiell opplevelse vi er i ferd med å bli delaktige i.

Noen personer er allerede ankommet plassen og ettersom tiden går mot åtte kommer det stadig flere. Snart blir det riktig så folksomt rundt hotellet, det er både voksne og mange barn, dette er tydeligvis et populært arrangement.

Bak hotellbygningen i en fin have er det satt ut bord og stoler, riktig så innbydende hvor safari-turistene slår seg ned i påvente av det som videre skal skje. Vi hilser på arrangørene fra Nordland Nasjonalparksenter, naturveileder Benny Sætermo og kommunikasjonsmedarbeider Laila Ingvaldsen. De gir oss en liten orientering om opplegget for safarien.

Mens vi venter i haven serverer vertskapet på Storjord Hotel, Camilla Storjord og Petter Ording kaffe, kakao og hjembakte flaggermusboller. Det er noe de fremmøtte setter stor pris på.

Flaggermusbollene er store og lekre og er utformet som en flaggermus. Riktig så velsmakende er de! En flott start på safarien med varm drikke og bite-ti attåt.

Så inntar Benny Sætermo scenen og foredrar om safarien og flaggermusa. Vi lar Benny få ordet, og han forteller med innlevelse og humor.

- Velkommen til flaggermussafari. Flott at så mange er kommet. Det er koselig at Storjord Hotel er med oss også i år. Dette er er blitt en superfin tradisjon.

Så litt om flaggermusa, først og fremst er den ikke farlig. Flaggermusa er liten, veier fra 7 til 14 gram. I hele verden finnes det 1200 arter av dyret, mens det er bare finnes en art i Norge, nemlig Nordflaggermus.

Flaggermusartene er tallrike, hvert fjerde dyr i verden er faktisk en flaggermus. Forskere forteller at flaggermusa er et suksessfullt dyr og et av de smarteste dyrene som finnes. De spiser insekter og liker veldig godt mygg.

Om vinteren går de i dvale og føder én unge om våren. Og hvorfor har de så store ører? Jo, siden de operer i mørket er de avhengige av en måte å navigere på samt å finne sitt bytte, insektene. Flaggermusene sender ut en lyd med frekvens på 30 000 svingninger i sekundet. Lyden reflekteres når den treffer et insekt, og dette retursignalet oppfatter så flaggermusa med sine store ører. Og jakten er i gang.

- En flaggermus kan ta opp til 3 000 mygg i løpet av et døgn. Flaggermusa er avhengig av varme og tar mange ganger tilhold i hus. Den er ikke sky og kommer gjerne mot folk da det ofte er insekter i nærheten av der folk er. Dyret kan bli 30-40 år gammelt. Her i området ved hotellet og nedover mot Skogvoktergården og elva har det holdt til 4-5 flaggermus gjennom mange år, avslutter Benny Sætermo sin orientering.

Siden flaggermusas lyd langt overstiger menneskets hørselsområde må det et apparat til for at vi skal kunne oppfatte lyden. Benny viser frem apparatet som mottar lyden fra flaggermusa og gjør den om til en lyd som kan oppfattes av oss. Noen av deltagerne blir utstyrt med slike apparater før vi begir oss ut på tur.

Det er nå det blir riktig spennende. Etter den deilige serveringen som vertskatet på Storjord Hotel har stått for begir vi oss ut i lendet. Og vi, vi er en ganske anselig mengde. Et sted mellom 50 og 60 personer deltar på safarien denne gangen, ikke dårlig på en tirsdagskveld.

Først går turen ned til Skogvoktergården og elva der flaggermusene gjerne jakter; det er som kjent ofte mye innsekter ved vann. Vi speider både høyt og lavt. Barna er mest spente, de følger med på alt som skjer og lytter i apparatet som noen har fått utdelt. Men nei, ingen flaggermus er å se, kun en fisker som står midt ute i elvestrømmen uanfektet av alt livet på land.

Etter en halv times tid beslutter så Benny at vi skal gå til neste post, en eng nedenfor hotellet. På tur dit ropes det plutselig, ”se, der er det en”, og sandelig som en pil farer flaggermusa over oss og blir borte i det samme. Vi fortsetter med godt mot til engstykket nedenfor hotellet der det gjerne er insekter, men ingen flaggermus er å se, bare hotellbygningen som troner som et lite slott i mørket oppe på bakkekammen.

Neste og siste sted for flaggermusjakten ligger et stykke borte på en åker. Det begynner å mørkne når vi rusler mot åkeren langs en liten vei. ”Dette er for øvrig gamle riksvei 50, og her er restene av ei bru som engelskmennene sprengte i krigens første fase” kan Benny Sætermo fortelle. Altså et historisk område.

Omsider ankommer vi åkeren. Det er nå blitt nesten helt mørkt, noe som skal gi gode muligheter for en observasjon. I skogkanten ved åkeren blir vi stående å speide. Og ganske snart får vi se en og annen flaggermus som farer mellom tretoppene. Benny lykkes også i å fange opp lyd fra en av dem et kort øyeblikk. Dermed ble turen en suksess også denne gangen, vi fikk ved selvsyn se flaggermusene ute på jakt i kveldsmørket. De øvrige deltagerne synes også det var fint, særlig ungene som hadde vært mest spente på forhånd. Flere av ungene hadde vært med på flaggermussafarien tidligere. Benny sier i det vi begir oss tilbake til hotellet.

- Det er virkelig stas at dette har så stor interesse, det er godt å se! Og vi er så fornøyd med samarbeidet med Storjord Hotel.

Og med det, snipp-snapp-snute så var dette eventyret ute. Vi takker for oss og begir oss videre mot nye spennende opplevelser i horisonten.

Powered by Labrador CMS