STADIG FLERE. I år er det full klasse på VG1 bygg og anlegg, og de har håp om at det blir VG2 tømrer til høsten. Alle foto: Eva S. Winther
STADIG FLERE. I år er det full klasse på VG1 bygg og anlegg, og de har håp om at det blir VG2 tømrer til høsten. Alle foto: Eva S. WintherNYTTIG OPPGAVE. Odin Thomassønn (16) (t.v.) og Patrick Stokland (16) liker å jobbe praktisk. For tiden er det hagebenker som produseres.TRIVES GODT. Rebecka Steinbakk (16) (t.v.) og Hannah Hammernes (17) er to av de fem jentene i klassen som har tatt et litt utradisjonelt skolevalg.

I fjor var de tre, nå er de 15:

På denne linja ble elevtallet femdoblet på ett år

1 av 3 elever på VG1 bygg- og anleggs-teknikk er jenter.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Du husker kanskje den lille klassen på tre elever som gikk førsteåret på bygg og anlegg ved Fauske videregående i fjor? I år er det full klasse.

- Det har gått litt opp og ned tidligere med elevtallet. I år har vi ikke noen klasse på VG2 tømrer, men vi håper det blir det til høsten, sier Ole Johan Ullvang, lærer på byggfag.

Mange muligheter

De som går VG1 bygg- og anleggsteknikk har flere alternativer de kan velge mellom på VG2. Tømrer, rørlegger og betongfaget er bare tre av dem, og alle er yrker der det trengs arbeidskraft.

De som vil gå videre på anleggsteknikk kan gjøre det på landslinja på Fauske, mens de som for eksempel vil gå videre innen rørleggerfaget, må ta turen til Bodø.

I denne VG1-klassen er det både elever som vil bli tømrere og gå på anleggsteknikk.

Jente-boom

Det uvanlige i år er at 5 av de 15 elevene i klassen er jenter. Hannah Hammernes (17) fra Valnesfjord gikk først på helse- og oppvekst, men søkte seg over til bygg og anlegg.

- Jeg syntes det virket mer interessant her, sier Hannah, som er inne på tanken om å utdanne seg til ingeniør etter hvert.

Både hun og Rebecka Steinbakk (16) trives godt i klassen.

- Vi har et veldig godt klassemiljø, og alle hjelper hverandre, sier Rebecka.

Det ligger i slekta

For Yvonne Bjørnmyr (16) var det naturlig å velge denne linja.

- Jeg har mange i familien som holder på innenfor bygg, sier hun.

Hannelise Dahl (18) skal overta gårdsdrifta etter faren, og fant ut at bygg og anlegg var den mest ”bondeaktige” linja i Salten.

- Det er fin kunnskap å ha med seg, og så er det gøy å være på verksted. Det er dessuten lett å få gode karakterer, mener hun.

Mye på verksted

Patrick Stokland (16) bestemte seg allerede i 8. klasse for at han skulle søke på bygg og anlegg.

- Jeg har interesse for dette og har lyst til å bli tømrer, sier han.

- Det er kjekt å ha et fagbrev,
og så får man jobb, sier Casper Gulliksen (16).

De liker godt at de har mye praktiske fag og mindre teori. På torsdager er de dessuten utplassert i bedrift.

Bygger bruksting

I verkstedet holder elevene på å bygge hagebenker. Noen er delvis montert, andre ligger i deler, ferdig beiset. Det hender at linja får oppdrag, for eksempel med å bygge uteboder for borettslag. Det har de startet å planlegge nå.

- Det er artig å bygge noe som det er bruk for, synes Patrick.

- Hva vil dere si til de som vurderer å søke på bygg- og an-
leggsteknikk?

- Byggfag er for alle, mener Casper.

- Er man litt praktisk anlagt, så får man det til, sier Johan Olsen (16).

Powered by Labrador CMS