TRIVES PÅ JOBB. Sisomar går så det suser. I 2019 nådde de alle mål de hadde satt seg, deriblant å holde et lavt sykefravær. Fra venstre Sondre Soleng, Anders Øren, Jon Meisfjord, Hans Jørgen Kamfjord, Geir Roald Sagnes, Oddmund Karlsen, John Robin Johnsen, Nicholas Jenssen, Lisbeth Volden, Ida Ellingsen og Vibeke Finvik. (Hans Petter Rønning, Fredrik Skar Helland, Kristin Birkeli, Nils Jøstensen og Tina Haugen var ikke til stede). Alle foto: Eva S. WintherFLERE INVESTERINGER. Noe av det bedriften fikk gjort i fjor, var å bygge en frittstående arbeidsplattform der brønnbåten kan ligge når den skal hente smolt.AVFALL BLIR GJØDSEL. Renseanlegget ble utvidet i fjor for å få større kapasitet. Tørrstoffet som blir igjen, sendes til firmaet Grønn gjødsel, og havner etter hvert på et jorde.STØRRE TOMT. Nedenfor anlegget har de fylt ut et område på 6.500 kvadrat, slik at de har større muligheter for å utvide anlegget.
TRIVES PÅ JOBB. Sisomar går så det suser. I 2019 nådde de alle mål de hadde satt seg, deriblant å holde et lavt sykefravær. Fra venstre Sondre Soleng, Anders Øren, Jon Meisfjord, Hans Jørgen Kamfjord, Geir Roald Sagnes, Oddmund Karlsen, John Robin Johnsen, Nicholas Jenssen, Lisbeth Volden, Ida Ellingsen og Vibeke Finvik. (Hans Petter Rønning, Fredrik Skar Helland, Kristin Birkeli, Nils Jøstensen og Tina Haugen var ikke til stede). Alle foto: Eva S. Winther
Smoltprodusenten satser videre
På denne bedriften har sykefraværet vært under 2 prosent de siste årene
Lavt sykefravær er bare ett av målene smoltbedriften på Straumen nådde i fjor.
SØRFOLD: Det er mandag morgen og de ansatte er samlet til kaffepause i administrasjonsbygget. Utenfor lyser sola opp frostrøyken som danser over fjorden. Noen av de ansatte har vinterferie, mens de andre forbereder seg til en ny dag på arbeidsplassen der de trives så godt. For trivsel er nok en viktig årsak til at sykefraværet i fjor var på bare 1,5 prosent.
- Folk trives på arbeid og vi har et godt miljø, sier Oddmund Karlsen, en av de som har vært der lengst.
Bedriften teller i dag 15,2 faste årsverk inkludert lærlinger.
Trening og blåtur
Det er mange årsaker til at de har et godt arbeidsmiljø. De trener i lag en dag i uka, og har også andre sosiale tiltak.
- Vi drar på blåtur en gang i året, forteller Ida Ellingsen.
Hittil har de vært blant annet i Tyskland, Island, København, Hemavan i Sverige og på Gran Canaria. Nå nærmer det seg en ny blåtur, og de er spente på hvor de skal.
- Det er lurt å dra til varmere strøk, for da holder vi oss friskere, mener Lisbeth Volden.
Blir sett og hørt
- Det er flinke folk som stiller opp for hverandre, og vi har et godt miljø med god takhøyde og mye skitprat, slår daglig leder Jon Meisfjord fast.
Én gang i uka har de driftsmøte, der de diskuterer arbeidsoppgaver, går gjennom avvik, diskuterer kontinuerlig forbedring og gjennomgår generell informasjon.
- Alle blir sett og hørt. Alle forslag tas alvorlig, og vi prøver å forbedre ting hele tiden, sier Meisfjord.
Sikkerheten er viktig
- Punktet med håndtering av avvik og kontinuerlig forbedring er viktig. Innenfor avvik er det viktig å unngå å gjøre samme feil flere ganger og innenfor kontinuerlig forbedring er det fokus på å forenkle arbeidsdagen for å redusere belastningen på de ansatte, men også for å bruke så mye tid som mulig på å passe på at fisken har det godt, sier Meisfjord.
Oddmund Karlsen peker også på at de er opptatt av sikkerhet, slik at ingen blir skadet.
- Verneutstyret skal brukes hele dagen, og vi har vernerunder for å vurdere hva som kan være farlig, sier han.
Ny rekord
Bortsett fra en liten virusinfeksjon tidlig på året, gikk 2019 bra for smoltbedriften på Straumen.
- Vi nådde målet på salg likevel, og satte ny rekord i antall leverte smolt og snittvekta på den, sier Jon Meisfjord.
De omsatte for vel 136 millioner kroner, fikk et driftsresultat på 24,4 millioner og et resultat før skatt på 14,7 millioner. Det er en økning sammenliknet med tidligere, og egenkapitalen er på et ok nivå.
- Vi er der vi skal være. Eierne tar ikke ut utbytte, men styrker heller egenkapitalen og legger til rette for videre utvikling, sier den daglige lederen.
Vil bli større
Nå har bedriften søkt om å få øke tillatt produksjon fra 9 til 12 millioner smolt i året, samt øke fôrforbruket fra 1.400 tonn til 2.200 tonn.
- I fjor var vi 20 tonn unna å gå over tillatt forbruk, så dette gjør vi for å unngå å bryte tillatelsen. I tillegg ønsker vi å utvide produksjonen på sikt, sier Meisfjord.
Det siste året har de blant annet fått fylt ut 6.500 kvadrat i fjæra nedenfor anlegget, slik at de nå har 10.000 kvadrat tomt tilgjengelig for videre utbygging.
- Vi har lagt til rette for en eller flere haller, som trengs når vi skal produsere mer fisk, forklarer han.
Gjenbruk av vann
I uke 20 setter de i gang et prosjekt med gjenbruk av vann, der de skal teste ut Co2-luftere fra tre ulike produsenter.
- Det er en investering på rundt 15 millioner kroner, som gjør at vi kan spare 30 til 50 prosent vann. Når vi har prøvd det ut i tre-fire måneder, tar vi et valg om hvilket utstyr vi går for, og installerer det på alle kar på over seks meter i diameter.
De har også et prosjekt på gang der de vil ta i bruk mer sjøvann. I dag pumpes 30 kubikk i minuttet opp fra fjorden, og nå ser de på muligheten til å øke dette til 100. Alle tiltakene har et hovedmål, å frigi ferskvann for framtidig utvidelse av produksjonen.
Sparer energi
I samarbeid med Enova har de gjennomført energibesparende tiltak i driften.
- Resultatet av dette er at vi i praksis reduserer forbruket av elektrisk kraft i forhold til kilo produsert som er meget positivt. Vi starter nå med et nytt energibesparende prosjekt som er en fornying av utstyret i pumpestasjonen som ble bygget i 1986. Med utstyr til dagens standard, sparer vi strøm på grunn av mer energieffektive motorer, sier Meisfjord.
I løpet av fjoråret fikk de også utvidet renseanlegget slik at det er dimensjonert for et fôrforbruk på 2.200 tonn i året.
- Vi er fornøyd med anlegget, og har holdt kravene fra Fylkesmannen. Tørrstoffet blir til gjødsel. Vi skulle gjerne sendt det til en lokal produsent, men foreløpig går det til Grønn gjødsel i Rakkestad, forklarer Jon Meisfjord.