BOLIG-ARKITEKTUR. Kranegården på Rognan er et rik dekorert bolighus som er godt bevart sammen med et uthus. Foto: Helge Simonsen
BOLIG-ARKITEKTUR. Kranegården på Rognan er et rik dekorert bolighus som er godt bevart sammen med et uthus.

Kulturminneplanen i Saltdal

Over 40 prioriterte enkeltminner

I tillegg til de større kulturmiljøene er det listet opp over 40 enkeltstående kulturminner og mindre miljø i kulturminneplanen.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det er kulturminner knyttet til gårder og kulturlandskap, andre som er tilknyttet samisk kultur og bosetting og noen som er knyttet til skog og utmark.

Dessuten kulturminner som er knyttet til båtbygging, krigsminner, boligarkitektur, ferdselsårer,noen som hører til fellesskapets kulturminner og noen vi finner på tettstedet Rognan.

Gårder

På lista står Graddis fjellstue med et stabbur fra 1870, et bolighus i Skaiti fra 1914, et bolighus i Vassbotnfjell fra omkring 1840. Videre ei mølle fra cirka 1850 på Stornes, et eldhus på Nordnes som kan være fra 1700-tallet, et stabbur i skjelterverk i Lillealmenningen og ei høyskytte i Evenesdal og ei på Nes i samme byggestil.

I Saksenvik gjelder det Grølnlisetra med flere bygg, på Nestby et eldhus, et bolghus på Setså med gruve, et naust på Langset fra 1716 som er Saltdals nest eldste bygning og et et eldhus på Skipmanvikfjell som er et par hundre år gammelt.

Samiske minner

I Botnvatn står en samisk husmannsplass som ble etablert på 1920-tallet med bolig, fjøs og sjå, der bolighuset er bygd av en tilflyttet gamme.

En nordsamisk gamme i Lønsdal er et kulturminne i et viktig område for den eldre samiske kulturhistorien. I Elsalia er det bevart en einbotna låve , på Båskar bør de arkeologiske kulturminnene registreres, og på Nordnes står det et stabbur som skal være lyttet ned fra den samiske boplassen Eligammeslettsa på Nordnesfjell.

Skog og utmark

Nestbyvegen, som også kalles fjellvegen, ble bygd som sysselsettingstiltak på 1930-tallet med handmurte fundamenter, som illustrerer veibygging på denne tiden.

Et skogshusvær i Nydalen på Nestby, bygd som gamme, fra slutten av 1800-tallet er også spesielt, ettersom den er stavbygd med veggkledning av spilder av bjørk.

Båtbygging

På Øvre Drageid står det ei båtskytte i to etasjer sammen med andre eldre bygninger. I Storalmenningen står det ei båtskytte fra 1840-1850 sammen med ei smie. Her er det bygd den eldste typen nordlandsbåter, krumstevninger.

I Storalmenningen er det båtverksted med flere andre eldre bygninger, og på Nordnes er det ei ett-roms båtskytte med eldhus der grua er murt av naturstein.

Bygninger

Kranegården på Rognan er et rik dekorert bolighus som er godt bevart sammen med et uthus.

På Bakken står en godt bevart skippergård fra rundt 1875, som har en uvanlig flott dekorert inngangsdør.

På Drageid nedre står det også et større bolighus fra 1922 der eksteriøret er nesten intakt, med skifertak og opprinnelige vinduer.

Bankbygg, skoler

og kirker

På Rognan er det Nordlandsbankens forretningsbygg fra 1970-tallet et symbol for tettstedets utvikling.

Begge kirkene i Saltdal er bevaringsverdig, og fundamentet etter den eldste kirken på Saltnes samt kirkegården er regulert til bevaring. Prestegården i sveitserstil med stabbur fra 1870-tallet er også er kulturminne.

Det samme gjelder to gamle skolehus, et på Rognan og et i Evenesdal.

Ferdselsveier

Den gamle ferdselsveien fra Junkerdal til Graddis, der den fortsetter til Sverige, Djevledalsveien med den kjente Djevledalsbrua står i Statens vegvesen nasjonale verneplan.

Strjordfjellveien og hengebruene over Saltelva ha også en kulturminneverdi.

Krigsminner

Fangeleiren i Botn er det lite igjen av, men gravplassene er bevarte og det samme er minnesmerker. Et annet klturminne fra krigen er et kors i berget i Dalmovika, der en jugoslavisk krigsfange ble skutt.

Krigskirkegården på Hestbrinken hører også med til krigsminnene, selv om gravene er flyttet til Tjøtta.

- De originale minnestøttene på Stamnes, på Sundby og i Pothusleiren i Røklandsmoen har også høy kulturminneverdi, og de må sikres en forsvarlig forvaltning, heter det i kulturminneplanen for Saltdal.

Powered by Labrador CMS