UKAS SPALTIST. Torfinn Zakariassen Foto: Arkivfoto
UKAS SPALTIST. Torfinn Zakariassen

Omsorg for de kriminelle

Ukas spaltist er oppvokst på Strøksnes og nå blitt 59 år. Han er ingeniør og jobber som byggeleder i Kystverket. Han bor i Hauan, er gift med Anne og har to voksne barn og to barnebarn. Han trives best ved et fjellvann en fin sommerdag. Han har skrevet to bøker; "Hulejæsene i Horndal" og "NI LIV og full av faen".

Publisert Sist oppdatert

Før år 2000 var det fengselsstyret som administrerte de kriminelle. I 2002 ble dette en egen etat fikk navnet kriminalomsorgen.
Definisjon av omsorg får da en helt annen betydning enn den som jeg oppfatter. Eller, er det slik at kriminalitet skal overvinnes med omsorg.

I Norge har vi forskjellige straffereaksjoner på kriminalitet. Blant annet ubetinget fengsel, betinget fengsel, forvaring, samfunnstjeneste og bøter. De som ikke kan fengsles for sine ulovlige handlinger er personer som er under 15 år, psykisk sterkt utviklingshemmet, psykotisk eller har en sterk bevissthetsforstyrrelse. Lengste straffen i Norge er 21 år, og kalles livsvarig. Hvis en kriminell er psykotisk under den kriminelle handlingen kan personen settes i forvaring.

I alvorlige straffesaker snakker man ikke om dømming, men hovedforhandlinger. Er det sånn at det forhandles om straffen.
Det er kanskje ikke så greit å sitte år etter år i fengsel, men det er faktisk samfunnets måte å rehabilitere en kriminell person.

Det har vært en jevn økning i innsatte de siste 20 årene, og i 2017 representerte utlendinger 31% av alle innsatte. Landene med størst representasjon er i 2019 Polen, Albania og Romania. I 2018 ble det registrert nesten 2500 voldtekter i Norge. Det er en økning på 15% fra 2016.

Av og til når en asylsøker får avslag, går det fullstendig galt. Heldigvis er slike hendelser sjeldne, men inneholder drap på en eller flere personer. Ingen vil si det offentlig, men disse menneskene dreper for å få bli i landet.

Det er i det minste en bekreftelse på at utsendelse var et riktig vedtak. Ofte får vi høre at de var psykotiske. De var traumatisert fra hendelser i det landet de kom fra. Jeg synes det er ganske rart at ingen kvinner blir psykotiske. Det har jeg faktisk aldri hørt om. Skulle tro at de var like utsatte.

En kan jo stille spørsmålstegn om straffene er for milde. Sjelden blir noen dømt til livsvarig. Drap i affekt eller som ikke er planlagt blir gjerne straffet med fengsel i 12 -15 år. Voldsutøvelse med sykehusopphold gir gjerne noen måneder bak murene. De som blir dømt for voldtekt sitter gjennomsnittlig 2,5 år i fengsel.

I hovedstaden øker kriminaliteten. Spesielt blant de unge under 17 år. Det går knapt en dag uten at noen i Oslo blir stukket med kniv. Allikevel påstår politikere og politi at Oslo er en trygg by.
Gjengkriminaliteten får man ikke bukt med. Når det blir som verst, stiller Jan Bøhler på tv og forklarer at alt skal bli så mye bedre. En får inntrykk av at disse kriminelle som blir tatt av politiet, slipper stort sett ut etter avhør på stasjonen. Ungdomskriminaliteten økte i Oslo fra 2016 til 2017 med 25 %. Den er for tiden stadig økende.

Innsatte i Norge kan søke om å få ettergitt straffen når 2/3 av tiden er sonet. Ved god oppførsel blir dette vanligvis gjennomført. I USA er nok tankegangen en helt annen. Straffene kan i noen tilfeller være flere livstidsdommer. For kriminelle gjengangere økes straffene radikalt. Da gjelder det å holde de kriminelle ute av samfunnet lenge. De gjør ikke noe galt så lenge man sitter i fengsel.

At pårørende skal møte drapsmannen på gaten 10 - 12 år etter at de mistet sine kjære er nedverdigende. At voldsofre har gjennomgått flere sykehusopphold og operasjoner, og kanskje fått varige men, blir i liten grad tatt hensyn til i straffeutmålingen. At voldtektsofre risikerer å møte sin voldtektsmann som en fri mann etter 2,5 år, er rett å slett for jævlig.

Det er nok mange som er enige at straffene i Norge er for lave. Ofte er de kriminelle kjenninger av politiet. Altså notoriske kriminelle som ikke har en tanke på konsekvens for sine handlinger. Fengsel skremmer ikke, selv om de har sittet inne flere ganger. Vi hører ofte om kriminelle som strafferabatt fordi saks-
behandlingen har tatt for lang tid.

Et kjent ordtak er at roten til alt ondt er lediggang. Det er nok noe i det. Å sende rampen på arbeidsleir kunne for eksempel vært en god løsning. Hardt arbeid i noen måneder kan gjøre underverker.

Mitt beste tips til myndighetene er å få av silkehanskene, gi kriminelle en straff som gjør at de aldri kommer tilbake i fengsel. Bur inn gjengene i Oslo i noen år, så kan det vel hende at de kommer på andre tanker.

Powered by Labrador CMS