INVESTERER. Geir Wenberg har vært med på å investere langt over én milliard kroner i hele næringskjeden for oppdrettslaks fra egg til ferdig slaktet produkt. Nå er han ikke sikker på om det var rett avgjørelse, etter at investeringsgrunnlaget nærmest faller bort av beskatning. Foto: Helge Simonsen
INVESTERER. Geir Wenberg har vært med på å investere langt over én milliard kroner i hele næringskjeden for oppdrettslaks fra egg til ferdig slaktet produkt. Nå er han ikke sikker på om det var rett avgjørelse, etter at investeringsgrunnlaget nærmest faller bort av beskatning.

Har satset over én milliard:

- Om ikke det blir lys i tunnelen for vår bransje, slutter jeg

- Det jeg har jobbet for hele livet tas fra oss med loven i hånd. Jeg har ofret alt og jobbet beinhardt hver dag i 30 år for å forsøke å lykkes, sier Geir Wenberg

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det har vært sagt mange harde ord i debatten rundt regjeringens innføring av den såkalte grunnrenteskatten for oppdrett og kraftproduksjon.

Frontene har vært harde, fra de som mener at oppdrettseierne kun er opptatt av å få ut mest mulig profitt av en bransje som går godt. Andre viser til at verdiene som skapes her, er sendt tilbake til investeringer og lokalsamfunnet rundt.

Også Geir Wenberg har vært på banen og sagt sitt om den bebudede grunnrentebeskatningen. Men nå kommer han med en klar og oppsiktsvekkende konklusjon i saken.

- Etter det som ser ut til å bli innføring av 40 % grunnrenteskatt med mye mer til, så har jeg mistet motivasjonen. Hvordan skal jeg hente motivasjon til å arbeide for å sende disse pengene til Oslo?

Vil bidra

Wenberg understreker at de selvsagt skal være med på å bidra til fellesskapet og det at de utnytter en ressurs som tilhører allmennheten.

- Dette handler ikke om at vi ikke skal være med på å betale tilbake til samfunnet, tvert imot. Vi liker å bidra med det vi kan. Men dette handler om at vi ikke er i stand til å videreutvikle og i verste fall truer skattetrykket vår eksistens.

STOLT. Geir Wenberg hadde ikke i sine villeste fantasier settfor se hvordan næringa skulle se ut i 2022 da han i en robåt i fjæra foret laksen for hånd for bare noen tiår siden. Nå tar de i bruk den mest moderne forflåten i verden. Foto: Espen Johansen
STOLT. Geir Wenberg hadde ikke i sine villeste fantasier settfor se hvordan næringa skulle se ut i 2022 da han i en robåt i fjæra foret laksen for hånd for bare noen tiår siden. Nå tar de i bruk den mest moderne forflåten i verden.

Enormt skattetrykk

Han er klar på at det er det totale skattetrykket som nå har fått begeret til å flyte over.

- Grunnrenteskatten rammer oss hardt, det handler ikke om bare de store aktørene i bransjen slik Støre og Vedum hevder. I tillegg er det en 20-dobling av grunnlaget for formueskatt for vår del som ble innført i juni. Det er innføring av den nye naturressurs-skatten fra 2022, og økt utbytteskatt fra 2022. Disse skatteøkningene skriver ikke media om, sier Wenberg.

Han forteller at det er regnet på hva dette vil koste i realiteten, og Wenberg sier det er premisser ingen andre bransjer ville gått med på.

- Våre eksperter i BDO og PWC har beregnet at vi som eiere må betale mellom 70- og 80 prosent total skattlegging, sier han oppgitt.

Tåler lite

De siste årene har vært gode, men som Geir Wenberg påpeker det, slik har det ikke alltid vært.

- Vi har vært på konkursens rand i flere av våre selskaper mange ganger spesielt frem til midten av 2000 tallet. Etter noen få gode år skal våre lokale familieeide verdier konfiskeres av staten. Det vi har bygget opp fra to tomme hender gjennom to generasjoner blir borte. Det er vanskelig å akseptere.

- Den dagen vår bedrift ikke tjener penger på grunn av et dårlig år, vil vi være i store problemer. Det kan være biologiske problemer, markedsvariasjoner, sykdom på fisk eller tekniske problemer. Da kan vi gå konkurs bare på grunn av formuesskatten i seg selv, slår Wenberg fast.

Investert alt

Med de nye forutsetningene som vil gjelde med innføringen av grunnrenteskatten som den er tenkt, ville ikke verken Wenberg eller Salten Aqua gjennomført de store investeringene til har gjort til nå.

- Det ville vi ikke vært i stand til, og det ville fått store konsekvenser for flere lokalsamfunn. Det er snakk om store summer og en betydelig mengde arbeidsplasser.

Nytt smoltanlegg i Breivika til 600 millioner kroner med 25 arbeidsplasser.
Nytt slakteri til 500 millioner kroner på Sørarnøy med 100 arbeidsplasser.
Filetfabrikk i Bodø med 100 arbeidsplasser.
Wenberg Innovation Parrk med 100 arbeidsplasser så langt.

- Alle disse prosjekter har mye større potensial, men jeg kommer ikke til å jobbe videre med dem slik situasjonen er nå, sier Wenberg.

STØTTET OPP. Med Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm som sponsor satser bryteren Stig-André Berge på å OL-gull i Tokyo i 2020. Fra venstre Geir Wenberg, Stig-André Berge , Roger Øksheim og Ørjan Wenberg. Foto: Salten Aqua AS
STØTTET OPP. Med Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm som sponsor satser bryteren Stig-André Berge på å OL-gull i Tokyo i 2020. Fra venstre Geir Wenberg, Stig-André Berge , Roger Øksheim og Ørjan Wenberg.

Lurer på framtiden

Geir og bror Ørjan er andre generasjon oppdrettere i familien Wenberg. Tredje generasjon er i tvil om de tør å satse videre på næringen.

- Vi har kjempet siden oppstarten av næringen for å skape videregående utdanning og høyere studier. Når disse endelig ble en realitet og populære ser vi nå at innføring av ett horribelt skatteregime skaper tvil hos de unge. Det er alvorlig, sier han.

- Mine barn som er 21 og 24 år har tatt og tar utdanning innen havbruk er blitt engstelig og vet ikke om de lenger har tillit til at det skapes rammevilkår for å satse videre.

Lite til lokalsamfunnet

- Vår evne til å bidra til lokalsamfunnene er tatt fra oss. Den var helt grei tidligere. Vi har gitt mange millioner kroner til lokal idrett, kultur, veldedighet og andre gode prosjekter. Fauske kommune vil også få mindre inntekter enn de kunne, i og med at vi ikke kommer til å kjøpe større volum til produksjon.

- Kjøp av vekst ville gitt kommunen mange millioner i direkte inntekt fra havbruksfondet som i praksis gir kommunene 80% av konsesjonskjøpene.

Desillusjonert

Det har vært snakket varmt om at bransjen skulle utvikles voldsomt de kommende årene. Målsettingen fra staten har vært en femdobling av produksjonen innen 2030. Det har Geir Wenberg mistet all tro på realismen i.

- Jeg trodde på politikerne som i mer enn 10 år har snakket om å skape rammevilkår for vekst og beholde Norges posisjon som nummer internasjonalt. Nå er det null vekst, håndbrekket på og nedbygging

- Alt det som var så spennende med å kunne skape nye ideer og ha økonomisk evne til realisere dem var jo min greie. Det er borte, sier Geir.

- Jeg har rett og slett ikke jobbet noe særlig i det siste. Jeg sliter med å finne motivasjon til det.

TIL SULIS. Geir Wenberg i Wenberg fiskeoppdrett og Benn Eidissen hentet Aleksandr Bolsjunov til Kobberløpet. Foto: Kobberløpet
TIL SULIS. Geir Wenberg i Wenberg fiskeoppdrett og Benn Eidissen hentet Aleksandr Bolsjunov til Kobberløpet.

- Kan gjøre andre ting

Wenberg har brukt hele sitt liv i jobben med oppdrett av laks i nærområdet. Han skjønner også at det er noen som kommer til å undres over at han er så kategorisk i det han sier.

- Det jeg skriver har jeg brukt mye tid på å tenke på. Konklusjonen min er tatt om det ikke blir endringer. Om ikke det blir lys i tunnelen for vår bransje, så slutter jeg. Det er så mye annent jeg har lyst til å holde på med, slår han ettertenksomt fast.

- For de som tror at vi sitter å velter oss i penger, kunne de ikke tatt mer feil. Jeg har ingen personlig formue i banken, all min formue er i konsesjonene som Arbeiderpartiet og Senterpartiet nå bestemmer verdien på, sier den drevne bedriftslederen til Saltenposten.

- Hadde vi visst at dette kom, hadde jeg kanskje prioritert annerledes. Men vi har tro på det vi driver med, og har investert alt tilbake. Jeg håper ikke det var feil avgjørelse.

Powered by Labrador CMS