Bjørnen gikk til angrep igjen:
- Den var bare 10 til 15 meter fra der jeg sto
Tirsdag fikk Ole Kristian Stornes et syn det er få forunt. – Bjørnen var bare 10 til 15 meter fra der jeg sto, anslår han.
SALTDAL: Den siste tiden har sauene til Ole Kristian Stornes vist en uvanlig adferd. Normalt følger de en fast sti ned fra fjellet, men nylig kom flere av sauene ned på en helt annen plass enn de pleier.
Dette vekket mistanke hos Stornes om at noe er galt, spesielt etter at en sau ble tatt av bjørn i Saltdal forrige uke.
Tror sauene ble skremt
Ole Kristian forteller at sauene kom ned allerede søndag kveld, noe som er uvanlig tidlig. De kom også ned på en plass de vanligvis ikke bruker.
- Vi skjønte ikke hvorfor de kom ned der, sier han, og legger til:
- De er jo vant med å følge en fast sti ned, så det er tydelig at de må ha blitt skremt av noe.
Mistanken om at en ny sau har blitt tatt av bjørn vokste, forteller han. Blant annet kom et lam ned som ble overtatt av en annen søye, som hadde mistet sine egne lam under fødselen.
- Lammet kom ned sammen med de andre, men hun kom ikke, det synes vi var rart.
Utfordrende terreng
Den savnede sauen hadde ikke radiobjelle, noe som gjør det ekstra utfordrende å finne henne i det tette terrenget.
Ole Kristian forteller at han de siste dagene har han forsøkt å få sauene hjem igjen. Med en sulten bjørn som har fått smaken på sau i området, så foretrekker han at de er hjemme i trygge omgivelser. Å finne sauen i skog og fjell i området, er derimot ikke enkelt:
- Det er ganske tett der nå, i motsetning til da jeg var ung, da området var omtrent snauhogd, forteller Ole Kristian som er ganske sikker på at sauen som mistet livet etter angrep av bjørnen i forrige uke ikke er den eneste som har lidd samme skjebne.
Nært på
Han forklarer at mistanken vokste, da en av sauene hans som hadde radiobjelle på ikke viste at den var i bevegelse lengre. Det fikk Stornes til å ta beina fatt i går, tirsdag, for å lete i området sauen sist ble registrert i bevegelse.
Det under letingen etter denne sauen at Stornes fikk et syn han sannsynligvis aldri vil glemme.
Han beskriver at han var omtrent 400 meter fra turstien som er merket opp til Solvågtinden, og var rett i skoggrensen da han plutselig fikk se en bjørn foran seg.
- Den var bare 10 til 15 meter fra der jeg sto, anslår han.
Tok enda en sau
Han fant dessverre også en sau som var drept like ved, og fikk meldt fra om dette til Statens naturoppsyn (SNO).
Det er kjent at bjørner normalt unngår kontakt med mennesker, og det er derfor sannsynlig at den ikke hadde merket at Stornes kom gående.
- Da den oppdaget meg, var den snar med å legge på sprang. Den skyr folk, fastslår Stornes og mener folk ikke har noen grunn til å frykte bjørnen.
Vil ha sauene hjem
Sauene derimot, er han mer bekymret for.
- Jeg får hjelp av en jeg kjenner i morgen for å lete etter sauene mine. Nå vil jeg ha dem hjem, sier han da Saltenposten snakker med han sent tirsdag kveld.
Han legger til at han ikke blir overrasket dersom det etter hvert viser seg at bjørnen har drept flere sauer.
- Men det er vanskelig å finne dem i det tette terrenget, så om vi ikke finner dem må vi bare vente å se etter om rovfuglene begynner å sirkle over enkelte områder. Det er et sikkert tegn på at det finnes et kadaver i nærheten.
- Ikke noe å spekulere på
Ifølge Stornes var Statens naturoppsyn (SNO) på plass i området for å sjekke kadaveret.
- Jeg fikk beskjed fra dem om at det var bekreftet at det var en bjørn som sto bak, men det var jo egentlig ikke noe å spekulere på, den sto jo ved kadaveret og åt da jeg kom.
Stornes beskriver at bjørnen var ung, men vil ikke anslå alder eller vekt.
- Det blir nok litt vanskelig, men den var nok ung siden den ikke var så veldig stor.
Har vært på stedet
Onsdag morgen bekrefter Øyvind Skogstad i Statens naturoppsyn at de har vært på stedet og dokumentert hva som har skjedd. Skogstad er fagansvarlig for rovviltdokumentasjon.
- Vi har meldt fra til sauebøndene i området om at bjørnen har tatt nok en sau, forteller han.
Han forklarer videre at deres jobb er å dokumentere skader og sikre spor som sendes inn for DNA-testing. Hva som skjer videre for bjørnens del, er ikke opp til Statens naturoppsyn, forklarer han.
Gjort kjent med saken
Saltenposten snakker med Charlotte Holmstad Arnesen ved Statsforvalteren i Nordland onsdag morgen.
Hun forklarer at de er gjort kjent med bjørneskadene i Saltdal.
- I saker som omhandler tap av beitedyr, så er det Statsforvalteren som behandler søknader om erstatning, forklarer hun.
- Vi behandler også søknader om tilskudd til tapsforebyggende tiltak, både planlagte og akutte tiltak.
Sent i beitesesong
Bjørneangrepene i Saltdal har skjedd sent i beitesesongen, og Holmstad Arnesen forteller at normal sankedato i Nordland er 15. september.
- Så sent i beitesesongen er det normalt å se på andre tapsforebyggende tiltak enn skadefelling, som ekstraordinært tilsyn med sau eller å hente sauene hjem litt tidligere enn planlagt for å unngå ytterligere tap.
Det er Statsforvalteren som behandler søknad om fellingstillatelse i de tilfeller det er aktuelt.
Ga fellingstillatelse i 2014
I august i 2014 ga Fylkesmannen, det som i dag er Statsforvalteren tillatelse til skadefelling av 1 bjørn i Saltdal. Tillatelsen gjaldt for fem dager og omfattet beiteområdene for sau på østsida av dalen
Utgangspunktet for søknaden fra Saltdal kommune var funn av 2 lam drept av bjørn innenfor et område som i den da gjeldende forvaltningsplan for rovvilt i Nordland var definert som prioritert beiteområde.
- Fylkesmannen fattet vedtak om skadefelling på grunnlag av en totalvurdering, ut fra fare for framtidige skader, at området har stor betydning som beitemark og at dette er et kronisk tapsområde, opplyste de den gang.
Sist var 1999
Holmstad Arnesen har ikke mottatt søknad om skadefelling så langt, og mener at det sannsynligvis vil være mer aktuelt med andre tapsforebyggende tiltak så sent i beitesesongen.
En fellingstillatelse gir heller ingen garanti for at bjørnen blir felt, sist gang en bjørn ble felt i Saltdal under skadefelling var nemlig i 1999.
- Ikke noe å frykte
Før vi avslutter samtalen, kan hun berolige de som eventuelt er redde for bjørnen som ferdes i Saltdal:
- Folk trenger ikke å frykte bjørnen, flere studier viser at bjørnen ikke liker å ferdes der mennesker er. Den ser gjerne oss lenge før vi ser den.