Pitesamisk. Sametingsråd Henrik Olsen og Sametingspresident Aili Keskitalo avduket et av informasjonsskiltene med pitesamisk språk. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Pitesamisk. Sametingsråd Henrik Olsen og Sametingspresident Aili Keskitalo avduket et av informasjonsskiltene med pitesamisk språk.

Offisiell åpning av drive-in kultursti

(SALTDAL) Torsdag åpnet Sametingspresident Aili Keskitalo kulturstien langs E6 på Saltfjellet.

Publisert Sist oppdatert

Før åpningen ble det holdt foredrag om blant annet pitesamisk kultur og historie inne i auditoriet i Nordland Nasjonalparksenter.

Åpningen ble deretter høytidelig markert ved Roparneset utenfor Nordland Nasjonalparksenter.

Lang samisk historie

- Mange som kommer til Saltfjellet tenker at de står i urørt landskap. Men når man har fått kjennskap til historien og kulturminnene i området så vet man at dette er et samisk område som har vært brukt i flere tusen år, sa Sametingspresident Aili Keskitalo som stod for den offisielle åpningen.

Offisiell åpning. Sametingspresident Aili Keskitalo stod for den offisielle åpningen av kulturstien. Her sammen med sametingsråd Henrik Olsen. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Offisiell åpning. Sametingspresident Aili Keskitalo stod for den offisielle åpningen av kulturstien. Her sammen med sametingsråd Henrik Olsen.

Seks stoppesteder

Kulturstien består av seks stoppesteder langs E6 på Saltfjellet, og Sametingspresidenten sa også at hun håper kulturstien vil bli godt besøkt.

Elisabeth Misvær fremførte flere joiker, både andre sine og egenkomponerte. Med seg på scenen hadde hun Andrej Stepanov på trekkspill.

Underholdning. Elisabeth Misvær og Andrej Stepanov stod for de musikalske innslagene under åpningen. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Underholdning. Elisabeth Misvær og Andrej Stepanov stod for de musikalske innslagene under åpningen.

Tilrettelagt for bil

Det er tilrettelagt slik at man skal kunne stoppe bilen ved de ulike informasjonstavlene og på denne måten få kunnskap om kulturminnene.

Før avduking. Sametingsråd Henrik Olsen og sametingspresident Aili Keskitalo. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Før avduking. Sametingsråd Henrik Olsen og sametingspresident Aili Keskitalo.

Området har vært brukt av pitesamer, umesamer, sørsamer, lulesamer og nordsamer, og rein har vært og er fortsatt en viktig ressurs på Saltfjellet. Tufter, ildsteder, offerpplasser, graver og fangstanlett gir et innblikk i hvordan samene levde og brukte området.

Ved Stokkabekken kan man se de gamle Skallotuftene som ligger på rekke og rad ved elva. Offerplassen på Stødig forteller om den gamle før-kristne religionen. Et barktatt furutre i Lønnsdal viser hvordan man brukte furubark til matauk. De mange fangstgropene synliggjør reinens betydning for det gamle fangstsamfunnet, og på Storjord kan man se hvordan tradisjonelle gammer og stabbur er bygget.

Fullt. Det var fullt hus på Marit Myrvolls foredrag om pitesamisk kultur og historie. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Fullt. Det var fullt hus på Marit Myrvolls foredrag om pitesamisk kultur og historie.

Kulturminnetavlene skal formidle ulike sider ved samisk historie.

FornorskningspoIitikk

Ifølge Sametingspresidenten har pitesamisk kultur vært hardt rammet av fornorskningspolitikken, og inntil nylig

Pitesamisk kultur

Joik. Elisabeth Misvær fremførte blant annet flere egenkomponerte joiker Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Joik. Elisabeth Misvær fremførte blant annet flere egenkomponerte joiker

vært usynliggjort. Pitesamisk senter, museer og foreninger jobber nå på flere hold for å ta vare på språk og kultur. Stedsnavn og tradisjoner er dokumentert og skal videreføres. Gamle bygninger ivaretas og istandsettes.

Det er per i dag få eller ingen på norsk side som bruker pitesamisk sprøk, og i Sverige er det bare noen få titalls. Til tross for at det ikke er et normert språk er det bestemt at det også skal være pitesamisk tekst på skiltene. Sametinget ønsker å støtte dette kulturarbeidet og mener at å ha pitesamisk på skiltene synliggjør viktigheten av språket.

Gamme. Samling utenfor storgammen. Her ble det også servert buljong. Foto: Linn Braseth-Gulliksen
Gamme. Samling utenfor storgammen. Her ble det også servert buljong.
Powered by Labrador CMS