LEFSER. Beiarlefs er en av bedriftene som har lokaler i næringsbygget. Her er Jenny Alwast ved kjevlemaskinen. Bildet er fra en reportasje i Saltenposten fra 2015. Foto: Sylvia Bredal
LEFSER. Beiarlefs er en av bedriftene som har lokaler i næringsbygget. Her er Jenny Alwast ved kjevlemaskinen. Bildet er fra en reportasje i Saltenposten fra 2015.

Nytt mathus skal bli et kraftsenter

(BEIARN) Det nye mathuset i Beiarn skal bli et kraftsentrum for næringsutvikling i bygda, og Beiarn vil bli kjent for sin fantastisk gode mat i hele landet.

Publisert Sist oppdatert

Det forteller Ingvill Bang som er seniorrådgiver i landbruks- og reindriftsavdelinga til Fylkesmannen i Nordland.

Hun har vært og besøkt det nye næringsbygget kommunen har investert i, og laget en reportasje herfra.

Geitost

I det 700 kvadratmeter store bygget skal produsenter av lokalmat samles.

- Her skal vi produsere geitost og andre godsaker», forteller André Kristoffersen i reportasjen . Han er geitebonde og varaordfører, og en primus motor for mye av utviklingen som skjer i Beiarn. Sammen med Jørgen Storhaug, driver han Beiarmat.

Osten fra Beiarn vant gull i NM i gardsost i 2017, og bronse i oste-VM året etter.

Lefser

Dyktige lefsebakere skal også ha sitt virke her. Beiarlefs og Gladbakern er i gang med produksjon av lefser og flatbrød i ulike varianter, også glutenfrie alternativer.

Kari-Anne Steinåmo og Ellinor Mikalsen startet opp Beiarlefs for 20 år siden. Nå er de sju ansatte på deltid og baker 500-600 lefser per dag.

Her baker de blant annet krinalefser, brunostlefser, kvitlefser, egglefser og mye møsbrømlefser.

Sennep

Familiebedriften Arctic Mustad produserer ulike produkter under navnet Mimi. Tre søsken med ektefeller viderefører sennepssausproduksjon etter foreldrene.

Navnet Mimi referer til bestemor i familien, som var selve gründeren bak sennepssausen. Også i denne bedriften jobber de kontinuerlig med produktutvikling, og Karsten Nestvold forteller at det er spennende ting på gang.

I tillegg til sennepssausen produserer de blant annet sterksennep, julesennep, havsennep, sennepssild og ulike geleer. De skal også jobbe med produktutvikling på kjøtt i de nye lokalene.

Kjekjøtt

I Beiarn er det et aktivt geitemiljø, som er utspring for mye gründervirksomhet. Et av produksjons-rommene er tilrettelagt for videreforedling av kjøtt.

Her ser de et stort potensial i kjekjøtt som ressurs, og er glad for et moderne lokale hvor de kan utvikle denne produksjonen. De skal ta vare på en uutnyttet ressurs for framtida, som det norske folk etter hvert har lært å sette mer og mer pris på.

Stordriftsfordeler

Nå i oppstartsfasen ser bedriftene på hvordan de kan samarbeide og samordne fellesfunksjoner. Blant annet ser de for seg at de kan samarbeide mer om innkjøp, markedskontakt og nettbutikk.

Sammen med flere andre lokalmatprodusenter i Salten har de dannet et bedriftsnettverk.

Beiarvekst AS

De nye lokalene er bygget vegg i vegg med Beiarvekst AS sine lokaler. Beiarvekst AS har som samfunnsoppdrag å gi tilbud om tilrettelagt arbeid til personer med nedsatt arbeidsevne gjennom arbeidsmarkedstiltaket VTA.

De har i flere år vært en sentral aktør i lokalmatproduksjonen og distribusjonen, spesielt av Arctic Mustard sine produkter.

Tiltrekning

Besøkende skal etter hvert få mulighet til å handle i et eget utsalg, og samtidig se inn til de ulike produksjonene gjennom glassvegger. Det er også tilbud om lokaler til leieproduksjon i mathuset til lokalmatprodusenter som eksempelvis har sesongbaserte produksjoner.

Fra kommunens side forventer de at denne investeringen vil resultere i flere arbeidsplasser i årene som kommer. Næringssjef i kommunen, Bjørnar Brændmo, håper også at det nye mathuset skal trekke til seg enda flere som ønsker å produsere lokalmat.

Powered by Labrador CMS