Det trenger ikke nødvendigvis å være strålende sol for at man kan bli solbrent på påskefjellet. Snø reflekterer solstråler svært effektivt, og DSA oppfordrer dermed til å følge med på UV-varselet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Det trenger ikke nødvendigvis å være strålende sol for at man kan bli solbrent på påskefjellet. Snø reflekterer solstråler svært effektivt, og DSA oppfordrer dermed til å følge med på UV-varselet.

Sjekk UV-varselet i påsken:

- Nysnø kan øke strålingen med over 80 prosent

Årets påske kommer tidlig, men med store snømengder flere steder i landet kan man likevel bli både solbrent og snøblind når man er ute i solen.

Publisert Sist oppdatert

– Gammel snø kan øke solstrålingen med 50 prosent, mens nysnø faktisk kan øke strålingen med over 80 prosent. Det skyldes at snøen sprer og reflekterer solstrålene veldig effektivt, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) i en pressemelding.

Direktoratet anbefaler derfor å følge med på UV-varselet og beskytte seg med solkrem og solbriller i påsken.

UV-indeksen består av en skala fra 1 til 11 +. Jo høyere UV, jo høyere er risikoen for å bli solbrent.

I Sør-Norge, særlig i fjellområder med nysnø, kan UV-indeksen komme opp mot 4 i påsken. Mange nordmenn reiser imidlertid til mer solrike land i ferien. I Spania og Hellas kan eksempelvis indeksen komme opp mot 6 og 7 i mars og april.

– Sjokksoling i Syden etter en lang vinter i Norge er veldig skadelig. Huden glemmer ikke, og jo flere ganger man blir solbrent, jo større blir risikoen for å utvikle hudkreft, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS