PRESTEGÅRD. Bygdetunet og den gamle prestegården er noen av bygningene som har vært i Nordlandsmuseets drift i Beiarn. Nå sier kommunen opp avtalen med museet, fordi de ikke er fornøyd med samarbeidet. Foto: Lars Olav Handeland
PRESTEGÅRD. Bygdetunet og den gamle prestegården er noen av bygningene som har vært i Nordlandsmuseets drift i Beiarn. Nå sier kommunen opp avtalen med museet, fordi de ikke er fornøyd med samarbeidet.

- Nordlandsmuseet brøt avtalen

Beiarn kommune sier opp avtalen med Nordlandsmuseet, fordi museet har flyttet stillingen til Fauske.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: Avtalen med museet går tilbake til i 2004, da et rammetilskudd på kroner 250.000 skulle gi grunnlag for å etablere en stilling på et årsverk med Beiarn kommune som arbeidssted. Dette tilskuddet er naturligvis økt med tida.

- Vi er misfornøyde med avtalen vi hadde med Nordlandsmuseet der det står svart på hvitt at stillingen skal være i Beiarn. Derfor sier vi opp avtalen, sier ordfører André Kristoffersen.

- Avvik fra avtalen

I 2012 begynte kontortida i Beiarn å bli redusert, og arbeidsplassen ble flyttet til Fauske i 2017. Nordlandsmuseets begrunnelse er «arbeidsmessig, faglige og arbeidsmiljømessige utfordringer».

- Siden det ikke foreligger noen alternativ avtale etter omorganisering, er det å betrakte som et avvik fra den signerte avtalen, skriver kommunens saksbehandler Janne Berntsen i innkallingen til kommunestyret i oktober.

Misnøye

Det har også fra politisk hold vært en misnøye over Nordlandsmuseets drift og planarbeid for Beiarn, hvilket er blitt formidlet gjennom flere dialogmøter og skriftlige henvendelser de siste seks årene.

Tirsdag denne uka var det et forhandlingsmøte mellom Nordlandsmuseet og Beiarn kommune. Tilstede var Morten Steffensen, Tove Mette Mæland, Kari-Marie Sandvik Stenmark, Janne Berntsen og André Kristoffersen.

Museumsrådet

Nordlandsmuseet mener de har oppfylt kravet om stillingsprosenten i Beiarn med det arbeidet som nedlegges. Museet har skrevet utkast til ny avtale, der ordlyden er endret til «ett årsverk».

Forslaget ble lagt fram i museumsrådet, og referert i kommunestyret. Ordføreren mener imidlertid at et utkast burde vært lagt fram for kommunen i god tid før de endret på stillingen.

Utnytte ressursene

Kommunen viser til at avtalen er 16 år gammel, og at de til tross for at alle møtene som er avholdt denne tida ikke er fornøyd med museets innsats i Beiarn.

Museet mener på sin side de har gjort endringer til det beste for å utnytte ressursene, står det i notatet fra møtet med kommunen 24. november.

Sier opp avtalen

I avtalen er det lagt opp til at der en part ikke er fornøyd med avtalen, så kan den sies opp fra 1. januar. Dette velger kommunen nå å gjøre.

- Vi sier opp avtalen, og må komme oss ut av den så smidig som mulig, og så må det skrives en ny. Men vi sier i samme setning at vi er interessert i å få den jobben gjort, og må være enig i hvordan avtalen skal være i framtida, sier Kristoffersen, som legger til at det godt kan hende kommunen skriver en ny avtale med Nordlandsmuseet.

Etterspill

Siden museet har gjort en rekke investeringer på bygdetunet, mener de oppsigelsen må få etterspill, ifølge møtenotatet.

- Oppsigelsestid må drøftes rundt hva som er rimelig i forhold til avklaring og det som må gjøres i oppsigelsesperioden.

De to partene skal i nytt forhandlingsmøte 12. januar.

Powered by Labrador CMS