POPULÆRT. Ali Hasan (t.h.) er en av de mer erfarne deltakerne på babytreffet. Han mener det er et viktig tiltak, også for integrering av forholdsvis nye innbyggere, som han selv. Fra venstre: Frode Nystad (44) med Evya Máret Antonia R. Nystad (9 mnd), Else Loe (27) med Håkon Loe (1 år), ansvarlig for babytreffet, Christina Johansen, og Ali Hasan (37) med datter Kylie (5 1/2 mnd). Foto: Alle foto: Erica Restoften
POPULÆRT. Ali Hasan (t.h.) er en av de mer erfarne deltakerne på babytreffet. Han mener det er et viktig tiltak, også for integrering av forholdsvis nye innbyggere, som han selv. Fra venstre: Frode Nystad (44) med Evya Máret Antonia R. Nystad (9 mnd), Else Loe (27) med Håkon Loe (1 år), ansvarlig for babytreffet, Christina Johansen, og Ali Hasan (37) med datter Kylie (5 1/2 mnd).

Nettverksbygging og bleieskift

Småpludring, latter, litt tårer og sutring. Leker av alle slag, drikkeflasker, stellebager og klær ligger rundt om i hele rommet.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: På mattene som er lagt utover gulvet sitter 10-12 smilende småbarnsforlde med hver sin arving i umiddelbar nærhet.

Babytreff er et tilbud for alle i Fauske kommune som har små barn under ett år.

- Om det er mødre eller fedre, eller besteforeldre, så er de hjertelig velkommen hit. Det er en møteplass for de som er hjemme på dagtid, forklare enhetsleder for Familiens hus og integrering i Fauske kom-
mune, Reidunn Bjørnådal Storli.

Pappaperm

Det er flest mødre som har møtt frem i dag. Men det er nesten like vanlig at det er pappaen som møter opp. Det kommer an på hvem som er hjemme i foreldreperm for tiden.

- Vi prøver å komme hit hver uke. For oss som innvandrere er dette tilbudet veldig viktig, siden vi ikke har andre familiemedlemmer i landet. Det er nyttig for datteren min å se andre mennesker enn bare oss, foreldrene hennes, forteller Ali Hasan (37) som opprinnelig er fra Syria.

Nettverksbygging

- Jeg er fra Sørfold og har ikke bodd i Fauske så lenge, så jeg kjenner ikke så mange på min egen alder eller med små barn. For meg er det viktig for å bygge nettverk i nærområdet mitt, forteller Amalie S. Inderberg (23).

Else Loe (27) og sønnen Håkon (1 år) har tatt på plass på en av mattene og er travelt opptatt med lekene som er lagt frem til de fremmøtte.

- Det er et veldig bra tilbud som gir anledning til å komme seg ut av huset og møte andre folk og babyer. Håkon synes det er stas å være sammen med andre som er små folk som han selv, forteller Else Loe.

Det normale

Unger i alle aldere, fra noen få uker eller måneder gamle, og opp til rundt året, er på plass på babytreffet. Mange har vært her flere ganger, mens andre er møter opp for første gang.

- Noen foreldre er klar til å komme seg ut og på babytreff allerede to uker etter fødselen. Andre er ikke klar for en slik utflukt før mange måneder senere, og alt er innenfor det normale, forklarer Christina Johansen.

Fellesskap

- Vi som mennesker trenger folk. Babytreff er en viktig arena for nettverk, for å være sosial, for gode råd og fellesskap, forklarer hun.

Johansen er prykiatrisk sykepleier på Familiens hus, og for tiden ansvarlig for å arrangere babytreffet fra kommunen sin side. Hun har bakt og gjort i stand en koselig
atmosæfre for de fremmøtte.

Familiens hus startet som familiesenter i 2002 og har hatt tilbudet med babytreff helt siden da.

Populært

- Vi er glad for at det er godt besøkt, og det har det egentlig vært siden vi begynte med babytreff tilbake i 2002. Det er noen naturlige svingninger og varierer litt hvor mange som møter opp fra gang til gang. Det meste som har møtt er rundt 25 babyer eller familieenheter som er innom i løpet av åpningstiden. Det er ikke det mest vanlige, men vitner om et populært tilbud, forteller Storli.

Babytreffet finner sted hver tors-
dag mellom 11 og 13:30 i Familiens hus sine lokaler i Rådhusgata ved siden av kinoen. De som deltar kan komme og gå som de måtte ønske i dette tidsrommet.

Tilbud og etterspørsel

I tillegg til babytreff arrangerer Familiens hus også massasjekurs for babyer, Circle of Security/CoS-kurs og søvnkurs for småbarnsforeldre.

- Det varierer hva vi setter i gang. Det kommer mye an på det som til enhver tid etterspørres av de som er i målgruppen. Vi vet at småbarnsperioden er en travel tid, og at det for noen kan oppleves vanskelig å forplikte seg til kurs eller lignende som går over flere ganger. Vi får likevel gode tilbakemeldinger fra f.eks. deltakere på COS-kurs, og vi håper og tror at de som benytter seg av våre tilbud opplever det som positivt. Erfaringer viser at både babyer og foreldre har stor nytte og glede av sosialt fellesskap, sier Storli.

Powered by Labrador CMS