Kontrollører. Foto: A-krimsenteret i Nordland
Kontrollører.

- Nedslående resultater etter kontroller av restaurantnæringen

A-krimsenteret i Nordland har gjennom 2022 kontrollert 55 serveringssteder i Nordland. Hos flere enn halvparten av virksomhetene avdekket de lovbrudd.

Publisert Sist oppdatert

Både arbeidsavtaler, lønn i henhold til tariffavtaler og overtidsgodtgjørelse, føring av personallister og hvorvidt virksomhetene har innbetalt skatter- og avgifter til rett tid er kontrollert. I tillegg er stønadsforhold der arbeidstakere mottar ytelser fra NAV ettergått. Dette opplyser A-krimsenteret i Nordland i en pressemelding.

Oppsummert avdekket a-krimsenteret i løpet av fjoråret en rekke lovbrudd av varierende alvorlighetsgrad hos 1 av 2 virksomheter:

• Arbeidsavtaler som ikke er i henhold til arbeidsmiljøloven, mangelfull føring av personallister, grove brudd på arbeidstidsbestemmelser, og flere tilfeller der arbeidstakere ikke har fått allmenngjort lønn og overtidstillegg som de har krav på.
• Flere trygdemisbruksaker, der arbeidstakere som mottar ytelser fra NAV har underrapportert eget arbeidsomfang og slik fått utbetalt mer enn de har rett på.
• Manglende innbetaling av skatter- og avgifter.

– Vi har over tid erfart at serveringsbransjen er utsatt for arbeidslivskriminalitet, og dessverre underbygger også kontrollene våre dette, sier leder for a-krimsenteret i Nordland Kurt Kolvereid Jacobsen.

– Utnytter sårbare arbeidstakere

– Vi ser enkeltaktører som både stjeler fra velferdsstaten, ødelegger for de som driver seriøst i form av konkurransevridning, og ikke minst utnytter sårbare arbeidstakere. Vi påtraff utenlandske arbeidstakere med en daglig arbeidstid på over 16 timer over lange perioder, uten å få lovpålagt hviletid, og som i tillegg jobbet svært mye overtid uten kompensasjon. Det ser vi svært alvorlig på, fortsetter han.

Også flere ungdommer fortalte om ugunstige arbeidsvilkår som lite forutsigbarhet, lange vakter uten mulighet for pause, og dårlig eller mangelfull opplæring.

– Ungdommen er fremtidens arbeidskraft, som gjør det særskilt viktig at disse ivaretas og sikres et godt møte med arbeidslivet. De er gjerne også redde for å miste jobben eller å få dårlige referanser dersom de melder fra om kritikkverdige forhold eller stiller krav, sier Jacobsen.

– Følger bransjen tett

Skatteetaten har sikret innbetaling av utestående skatte- og avgiftskrav på i overkant av 2 600 000 kroner. I tillegg har de gitt overtredelsesgebyrer på til sammen ca. 130 000 kroner for den manglende føring av personallister.

– Dette bør være et tydelig signal til useriøse aktører om at regelverket skal etterleves. At vi så gjennomgående finner lovbrudd er åpenbart både bekymringsfullt, samtidig som det viser viktigheten av at a-krimsenteret er til stede og synlige i de risikoutsatte næringene for å krympe useriøse aktørers handlingsrom.
– I tillegg til å følge opp alle avdekkede lovbrudd, kommer vi vil til å fortsette å følge tett med på restaurantnæringen i Nordland.

Utfyllende resultater fra a-krimsenterets restaurantkontroller i 2022:
• Det er avdekket lovbrudd av varierende alvorlighetsgrad hos 60% av de kontrollerte virksomhetene.
• Det er blitt gjennomført samtaler med ca. 100 norske og utenlandske arbeidstakere. Arbeidstakere er gjort kjent med norske lover og regler, særlig opp mot tarifflønn. Arbeidstilsynet har pålagt 5 virksomheter å etterbetale allmenngjort lønn til arbeidstakere.
• Det er registrert mange lange arbeidsdager i strekk uten hvile, med opp i 16,5 timers daglig arbeidstid.
• Det kommer frem av timelister at arbeidstakere har arbeidet alle dager i en periode på 41 dager uten ukentlig hvile.
• Flere arbeidstakere har arbeidet svært mye uten overtidsbetalt. For flere arbeidstakere er timelønnen svært lav og langt under allmenngjort lønn for bransjen.
• Skatteetaten har sikret innbetaling av utestående skatte- og avgiftskrav på i overkant av 2.600.000 kroner.
• Flere av de unge arbeidstakerne som er påtruffet under kontroll har gitt uttrykk om arbeidsvilkår som lite forutsigbarhet, lange vakter uten mulighet for pause, og dårlig eller mangelfull opplæring.
• 14 virksomheter har avvik i henhold til manglende føring av personallister.
• Det er avdekket mindre feil og mangler på arbeidskontrakter hos noen virksomheter.
• Det er ikke avdekket utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft som tenderer opp mot menneskehandel.
• NAV vil utrede 14 saker for trygdemisbruk.

Fakta om a-krimsenteret i Nordland:
• Tverretatlig samarbeid mellom Skatteetaten, Politiet, Arbeidstilsynet og NAV. Andre offentlige kontrolletater blir koblet på i enkeltsaker ved behov.
• Senteret er lokalisert i Bodø, og har siden 2017 jobbet med å bekjempe kriminalitet i arbeidsmarkedet i Nordland.
• Målet med samarbeidet er å avdekke arbeidslivskriminalitet. Dette kan være brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.
• Samarbeidet har særlig søkelys på bygg- og anleggsbransjen, servering, bilverksted og fiskeri.

Arbeidslivskriminalitet er ulike former for profittmotivert kriminalitet som begås i et arbeidsmarked. Regjeringen har definert at arbeidslivskriminalitet er handlinger som bryter med norske lover om lønns- og arbeidsforhold, trygder, skatter og avgifter, gjerne utført organisert, som utnytter arbeidstakerne eller virker konkurransevridende og undergraver samfunnsstrukturen.

Powered by Labrador CMS